Έσπασε κάθε ρεκόρ η ανεργία του 2020

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η 21η Ιανουαρίου…

»»» Σοκ προκαλούν οι αριθμοί που αποτυπώνουν την οικονομική καταστροφή διαφόρων κλάδων της χώρας, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό για να επιβιώσει. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), 23,38 εκατομμύρια ταξιδιώτες δεν ήρθαν στην Ελλάδα το 2020.

Αναλυτικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 7,27 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 30,65 εκατομμύρια ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης μόνο για τον Νοέμβριο του 2020 ανήλθε στο 81,1%, καθώς η Ελλάδα προσέλκυσε μόλις 176.000 τουρίστες, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων και της καθίζησης των αερομεταφορών.

Το ίδιο διάστημα καθίζηση υπέστησαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειωμένες κατά 13,63 δισ. ευρώ (-76,3%). Τον Νοέμβριο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν μείωση κατά 80,8% και διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ. ευρώ, έναντι 315 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Το νέο σχέδιο προβλέπει με αυθαίρετο τρόπο τον χαρακτηρισμό συγκεντρώσεων ως υψηλής επικινδυνότητας για την δημόσια ασφάλεια. Και αυτό σημαίνει δυνάμεις καταστολής, οδοφράγματα, drones και αποκλεισμούς δρόμους.

Μάλιστα, στο σχέδιο αναφέρεται ότι θα υπάρχει και «οριοθετημένος χώρος» για τους δημοσιογράφους, ώστε να καλύπτουν από εκεί τα γεγονότα.

Αν τα πράγματα ξεφεύγουν, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης, είπε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ ότι  προτελευταία αντίδραση της Αστυνομίας θα είναι η χρήση νερού από τα ειδικά οχήματα και τελευταία η χρήση χημικών.

»»» Πόρτα στον Μητσοτάκη και από την Άγκελα Μέρκελ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, όσο δεν είναι γνωστό αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορονοϊό ή όχι.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.

Όπως τόνισε, δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία.

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι, σύμφωνα με την καγκελάριο, κατά πόσο οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Η μέτρηση καταδεικνύει ότι, παρότι η τηλεργασία επιλέγεται ως πρόσφορη εναλλακτική λύση για λόγους υγειονομικής προφύλαξης την περίοδο της πανδημίας, εντούτοις δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα πλεονεκτήματα της φυσικής παρουσίας στους χώρους εργασίας.

Για την πλειονότητα των εργαζόμενων η εργασία στο γραφείο παραμένει πρωτεύουσα επιλογή, με πολλά και ισχυρά κίνητρα. Πέραν της ανάγκης κοινωνικοποίησης, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν ως πιο δημιουργική και αποτελεσματική την εργασία στο γραφείο, επιθυμώντας την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, πριν την επιβολή του αυστηρού γενικευμένου lockdown, και ως εκ τούτου δεν αποτυπώνει το μέγεθος της κόπωσης που επήλθε το τελευταίο διάστημα στους εργαζόμενους από την παρατεταμένη παραμονή τους στο σπίτι

»»» «Η ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ότι θεωρεί μη άνεργους 300.000 εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ», παρατήρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από την απάντηση της Στατικής Αρχής στη δήλωσή του για αλχημεία μνημονιακών αριθμών και στην ανεργία, ότι πρόκειται για θέμα που αφορά στην μελέτη των στοιχείων με βάση τους διεθνείς ορισμούς περί ανέργων.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά, τόνισε από την πλευρά του ότι «είναι επιστημονικά θεμιτό ο αριθμός ανέργων (Ν) και εγγεγραμμένων (Ε) να διαφέρουν σημαντικά, αλλά μόνο όταν Ν>Ε (λόγω νεοεισελθέντων στην αγορά εργασίας ή αχαρτογράφητων). Όταν Ε-Ν = 300 χιλιάδες, τότε ΕΛΣΤΑΤ = Troika Statistics!».

«Η ΕΛΣΤΑΤ μόλις μας είπε ότι θεωρεί περί τους 300 χιλιάδες εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως μη «πραγματικά» άνεργους. Άρα, ο ΟΑΕΔ σπαταλά δημόσιο χρήμα σε δήθεν άνεργους!» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης, που χθες είχε γράψει στο Twitter το εξής:

«Η αλχημεία μνημονιακών αριθμών χτύπησε και την ανεργία: Η ΕΛΣΤΑΤ μιλά για <800 χιλιάδες, δηλαδή ποσοστό <17%. Όμως, ο ΟΑΕΔ αναφέρει 1.181.296 εγγεγραμμένους άνεργους, δηλαδή >26%, που σημαίνει «πραγματική» ανεργία 30%. Κύριοι της κυβέρνησης, οργανωθείτε ώστε να λέτε το ίδιο ψέμα!»…

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο Γκάζι, κυρίως σε μπαρ και κλαμπ, στα οποία ήδη έχουν μπει τα πρώτα ενοικιαστήρια, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε πάνω από δέκα. Δεν λείπουν  και οι εξώσεις, καθώς πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Οριστικό λουκέτο έχουν βάλει και εστιατόρια και στα προάστια της Αθήνας όπως στον Χολαργό, την Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και το Νέο Ψυχικό. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης περίπου 40 επιχειρήσεις εστίασης έχουν κλείσει, ενώ λουκέτα έχουν εμφανισθεί στην Παλιά Πόλη της Ρόδου.

»»» Ιδιαίτερα επικερδή αποδεικνύονται τα απαγορευτικά μέτρα για τον κορονοϊό, καθώς από τον Μάρτιο του 2020, το κράτος έχει εισπράξει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, μετά από πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, μέχρι σήμερα έγιναν 8,5 εκατομμύρια έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αστυνομικοί που τους διενήργησαν, βεβαίωσαν 232.000 πρόστιμα, το ύψος των οποίων φτάνει τα 52 εκατ. ευρώ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα πρόστιμα ξεκίνησαν από τα 150 ευρώ και έφτασαν στα 300. Πού να έρθουν και τα 500σάρικα που εξήγγειλε από τη Βουλή ο Μητσοτάκης. Θα γεμίσει με λεφτά το υπουργείο Οικονομικών…

Συγκεκριμένα το διάστημα 7 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, οι θάνατοι στη χώρα μας ήταν 3.220 περισσότεροι, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (12.559, έναντι 9.335). Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδιο διάστημα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 2.254 θανάτους ασθενών με CoViD-19.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους θανάτους κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας. Ενδεικτικό είναι πως τον Μάιο του 2020, οι θάνατοι ήταν έως και κατά 14,1% λιγότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

»»» Με έκρηξη ανεργίας έκλεισε το 2020, καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, το οποίο αποτυπώνει την καταθλιπτική κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 1.181.296, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον συγκεκριμένο μήνα τουλάχιστον από το 2010, που τηρεί στοιχεία ο Οργανισμός.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος και από το μαύρο 2013, χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΑΕΔ, τον Δεκέμβριο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση εγγεγραμμένων κατά 27.862 άτομα (ποσοστιαία μεταβολή 2,42%) σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών από τον προηγούμενο μήνα εμφανίζεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (17,45%).

Η αύξηση των εγγεγραμμένων από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους είναι 52.875 άτομα (4,69%). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 εμφανίζεται στην Περιφέρεια Κρήτης , 8,48% (ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: