Βάζουν φρένο στα μέτρα στήριξης

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η 19η Ιανουαρίου…

»»» Η αγάπη των σκύλων για τους ιδιοκτήτες τους είναι απερίγραπτη. Όμως, το να φτάσει ένας σκυλάκος να κουτσαίνει για συμπαράσταση στο αφεντικό του που είχε σπάσει το πόδι, είναι εκπληκτικό.

Μάλιστα, ο Ράσελ Τζόουνς, όπως λένε τον ιδιοκτήτη του σκύλου από το Λονδίνο, ξόδεψε σχεδόν 340 ευρώ σε εξετάσεις για το σκύλο του, καθώς ανησυχούσε επειδή τον έβλεπε να κουτσαίνει. Τελικά, ανακάλυψε πως το έκανε για συμπαράσταση, περπατώντας, μάλιστα, όπως ακριβώς και αυτός.

Τέτοια φαινόμενα «αυτόματης μίμησης» σε σκύλους, έχουν διαπιστώσει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε μελέτη που έκαναν το 2011, όταν διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι μιμούνται τους ιδιοκτήτες τους, ακόμη και όταν δεν είναι προς το συμφέρον τους να το κάνουν.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζουν οι τιμές στις επιμέρους αγορές της ΕΕ, είναι αποτέλεσμα αφενός του ανταγωνισμού και αφετέρου του μείγματος καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή.

Αγορές όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα σε αγορές όπου ο άνθρακας εξακολουθεί να συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο μείγμα καυσίμου οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Η Ελλάδα συμβαίνει να έχει περιορισμένο ανταγωνισμό και διασυνδέσεις, και να εξακολουθεί να καίει λιγνίτη, αν και σε μικρότερα ποσοστά, οπότε δικαιωματικά θα μπορούσε να πει ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

»»» Νέο κυβερνητικό αλαλούμ σχετικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Από τη μία ο Γεωργιάδης ετοιμάζεται να ανοίξει τα χιονοδρομικά κέντρα, που όπως φαίνεται είναι μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και από την άλλη ο Βορίδης απειλεί με παράταση του lockdown.

Με αφορμή το άνοιγμα λιανεμπορίου και υπηρεσιών, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων και αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί το lockdown.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης, είπε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.

Σκηνικό που φέρνει στο νου άσχημες μνήμες από την εποχή της σκληρής εποπτείας και της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει ήδη προειδοποιήσει τους «27» πως τα προσχέδια τους παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να βελτιωθούν.

Οι 27 έχουν διορία μέχρι τα τέλη Απριλίου να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις στην Κομισιόν. Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους όλα τα κράτη μέλη και οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται στο δεύτερο μισό του 2021.

»»» «Αστυνομία στα Πανεπιστήμια ούτε η χούντα δεν διανοήθηκε!», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, σχετικά με την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια που δρομολογεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος συγκεκριμένα αναφέρει πως αυτές τις λύσεις ούτε η χούντα του Παπαδόπουλου δεν είχε διανοηθεί, σημειώνοντας πως με εξαίρεση ίσως την Ουγγαρία, καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει θεσμοθετήσει!

«Και αναρωτιέται μεταξύ άλλων, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως πρότυπο την Ουγγαρία!», επισημαίνει με νόημα.

Παράλληλα, επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020, που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ, αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Τα παραπάνω αποκάλυψε η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Εκτιμήσεων και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις επιπτώσεις της κορονο-κρίσης στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.

Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

»»» Μείωση των εισοδημάτων, απαισιοδοξία για το μέλλον τους και το μέλλον της Οικονομίας της χώρας, εκφράζει η πλειονότητα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει αρνητικά τη ραγδαία εξάπλωση της τηλεργασίας.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και του Ινστιτούτου Εργασίας, το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του. Από αυτούς, το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21% έως 30%.

Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους και για το επόμενο εξάμηνο.

Παράλληλα, το 65% αξιολογεί αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους, αλλά και την ψυχική ισορροπία τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται, το 58% δηλώνει απαισιόδοξο σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών του για το επόμενο εξάμηνο και το 39% δηλώνει απαισιόδοξο για τη διατήρηση της θέσης εργασίας του.

Στο σχέδιο προτείνεται να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown. Επίσης προτείνεται η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα εκπονήσει το σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα με ασφάλεια και με δίκαιο τρόπο.

Η Μέρκελ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τους τοπικούς ηγέτες για να συζητήσουν την επέκταση των περιοριστικών μέτρων και πιθανότατα θα συμφωνήσει σε αυστηρότερα απαιτούμενα σε σχέση με την τηλεργασία.

Επειδή έχει αποδειχτεί ότι η Μέρκελ είναι …πρωτοπόρος στις απαγορεύσεις και η κυβέρνηση ακολουθεί, λέτε να μας έρθει ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων για πάμε και εμείς κλεισμένοι στα σπίτια μας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου;

»»» Κλείσιμο της στρόφιγγας των μέτρων, ακόμη και από τον Φεβρουάριο, εξετάζει η κυβέρνηση, μετά τον δημοσιονομικό τρόμο που προκαλούν η εκτίναξη του ελλείμματος στο 11% του ΑΕΠ για το 2020 και οι προβλέψεις για ύφεση-τέρας στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Υπό το βάρος της νέας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τις δαπάνες στο Γενικό Λογιστήριο, κάνουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρμόδια στελέχη εξετάζουν τώρα «κούρεμα» του πακέτου στήριξης σε περίπτωση που υγειονομικά πετύχει το πείραμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου και επεκταθεί και σε άλλους τομείς σταδιακά τον ερχόμενο μήνα.

Με βάση το σενάριο αυτό θα περιοριστούν δραστικά η περίμετρος των ειδικών επιδομάτων για τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων, η κάλυψη των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των αναστολών πληρωμών για δόσεις ρυθμίσεων, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Φεβρουάριο κυρίως για τους κλάδους που θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: