«Πιάσαμε τους στόχους» με έλλειμμα ρεκόρ!

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε  η 18η Ιανουαρίου…

»»» Ουραγοί στις ετήσιες δαπάνες προληπτικής φροντίδας Υγείας είναι οι Έλληνες, καθώς αναλογούν μόλις 17 ευρώ για το μέσο πολίτη, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 82 ευρώ και σε κάποιες χώρες ξεπερνά τα 150 ευρώ.

Τα στοιχεία της Eurostat για το 2018, δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι απροστάτευτοι και παραμένουν σε άγνοια μέχρι να είναι πλέον αργά για να αποφύγουν σοβαρότερα προβλήματα, σε σύγκριση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα, μόλις 1,3% των δαπανών αυτών στην Ελλάδα αφορά προληπτικές εξετάσεις και υπηρεσίες, ποσοστό υποδιπλάσιο του μέσου όρου του 2,8% στην ΕΕ.

Απώλειες που δεν φαίνεται να αντισταθμίστηκαν από αύξηση των επισκέψεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου και εκεί χάθηκαν πάνω από 2,5 εκατ. επισκέψεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (2017-2019).

Τα στοιχεία του ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) αποτυπώνουν το ιδιότυπο lockdown του δημόσιου συστήματος υγείας στις ασθένειες εκτός κορονοϊού.

Η μείωση της νοσηλευτικής κίνησης του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 40%, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στον σαρωτικό κορονοϊό, αν και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα με τον Covid-19.

»»» Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε τη διαφωνία του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει προτείνει ο Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες κρατών της ΕΕ, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση ταξιδιωτών και συνεπώς αύξηση του τουρισμού.

Ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι διαφωνεί με την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού γιατί «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί και θεμελιώδεις άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά «στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μείωση της μετάδοσης».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένες ποσότητες» αναφέροντας στις συστάσεις του προς όλα τα κράτη ότι η απόδειξη του εμβολιασμού δεν πρέπει να εξαιρεί κάποιον από τα περιοριστικά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν τον χρόνο που αφιερώνουν στα social media από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα, καθώς το 75% (3 στους 4) έχουν πάνω από ένα προφίλ στο Facebook, και ακολουθούν το Youtube και του Instagram με ποσοστό 62% και 55% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, εντοπίζεται ότι δύο στους τρεις Έλληνες αγαπούν τα γιατί τους κρατούν σ’ επαφή με φίλους, με την κοινωνία και γενικότερα τους κάνουν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τον «έξω κόσμο».

Δύο στους πέντε τα χρησιμοποιούν τα για να προβάλουν την δουλειά τους ή και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους, ενώ ένας στους τρεις ομολογεί ότι συχνά τα social media τους κάνουν να αισθάνονται ακόμα περισσότερη μοναξιά και κατάθλιψη.

Ειδικά τα posts με φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας τους κάνουν να αισθάνονται θλίψη…

»»» Μήπως μας δουλεύουν; Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η δήλωση Σκυλακάκη, ότι είναι ικανοποιημένος γιατί το έλλειμμα ρεκόρ του προϋπολογισμού είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος από το οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα η αύξηση ελλείμματος που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η κορονο-κρίση, είναι πρωτοφανής, καθώς έφθασε τα 22,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο έλλειμμα του 2019, ενσωματώνοντας και το υψηλό κόστος των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που ανήλθε περίπου σε 12 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο… πανηγυρίζει για επίτευξη των στόχων, καθώς ο στόχος για το έλλειμμα είχε αναθεωρηθεί δραματικά και εξαιρετικά απαισιόδοξα, όπως αποδεικνύεται, όταν κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφωθεί 1,5 δισ. χαμηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο.

Στη δήλωσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το έλλειμμα του 2020 διαμορφώθηκε σε 22,8 δισ. ευρώ, ενώ ο αναθεωρημένος στόχος ήταν 24,319 δισ. ευρώ, σημειώνοντας και την ανθεκτικότητα των φορολογικών εσόδων του Δεκεμβρίου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: