Από το παράθυρο κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ο Μητσοτάκης

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 12η Ιανουαρίου…

Ειδικότερα, τα τρόφιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι, κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται καθημερινά. Τα φρούτα (48,9%) και τα λαχανικά (38,7%) καταλήγουν στα σκουπίδια γιατί χαλούν στα ράφια της κουζίνας και του ψυγείου, πριν ακόμη καταναλωθούν.

Το γάλα-γιαούρτι (40,9%), καθώς επέρχεται η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους και το ψωμί (35%) ως αποφάγια. Το κρέας (35%) και τα ψάρια (31,8%), καταλήγουν και αυτά στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων αφού πρώτα έχουν μαγειρευτεί ως αποφάγια.

Η παραγωγή οικιακών απορριμμάτων τροφίμων παρατηρείται, κυρίως, σε νεαρές ηλικίες. Το 20% περίπου των ατόμων ηλικίας 18-25 ετών πετούν τρόφιμα επειδή χαλούν πριν ακόμη τα καταναλώσουν και οι 26-35 ετών τα πετούν ως αποφάγια. Αντίθετα, το 70% των ηλικιωμένων (65+ άνω ετών) δεν πετά τρόφιμα ποτέ.

»»» Τρίμηνο lockdown φωτογράφισε ο Μητσοτάκης από τη Λισαβώνα, κάνοντας λόγο για «τρεις δύσκολους μήνες» στο πεδίο της πανδημίας.

Παράλληλα, φωτογραφίζοντας την παράταση διαρκείας των περιοριστικών μέτρων σημείωσε ότι «έτσι θα πάει αυτή η υπόθεση μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο – Μάιο, που θα φτιάξει ο καιρός και θα τον έχουμε σύμμαχο».

Κρυπτόμενος μάλιστα πίσω από την επιτροπή επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, επισήμανε ότι «τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, αλλά έχουμε προσδιορίσει μια ξεκάθαρη διαδικασία που η επιτροπή των ειδικών θα παίρνει την απόφασή της με ορίζοντα μίας ή δύο εβδομάδων.

Θέλω να πιστεύω ότι πάμε καλά, αλλά δεν είναι δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών» συμπλήρωσε – στο φόντο των διαδοχικών παρακάμψεων των επιστημονικών εισηγήσεων για τη διαχείριση πτυχών της πανδημίας.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης του τζίρου σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ και θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 χρόνων.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών στα φρέσκα και εν γένει προϊόντα που πωλούνται χύμα αυξήθηκε κατά 7,2%, στα είδη bazaar οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 10,7%, παρά το γεγονός μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες απαγορεύεται η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ, ενώ η κατηγορία των τροφίμων – απορρυπαντικών – ειδών ατομικής υγιεινής είχε πωλήσεις αυξημένες κατά 10,5%.

»»» Η Μέρκελ εκτιμά ότι το lockdown στη Γερμανία θα διαρκέσει ως τις αρχές Απριλίου, όπως αναφέρει η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η Bild, επικαλούμενη κάποια από τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε συνάντηση μαζί της.

«Αν δεν καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε αυτόν το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο προέρχεται από τη Βρετανία, τότε μέχρι το Πάσχα θα έχουμε δεκαπλάσια κρούσματα. Χρειαζόμαστε οκτώ με δέκα ακόμη εβδομάδες σκληρών μέτρων», είπε η Μέρκελ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Λέτε να ακολουθήσουν τις θέσεις της και οι εδώ γερμανόφωνοι; Γιατί τελευταίο όλο και μετράνε τα κανάλια κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού, ενώ οι λοιμωξιολόγοι ανεβάζουν συνεχώς το ιικό φορτίο…

Αυτή η «λύση» βρέθηκε την ημέρα που άνοιξαν ξανά τα δημοτικά σχολεία, ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός στην αίθουσα των 15 τετραγωνικών μέτρων, όπου έπρεπε να κάνουν μάθημα 15 μαθητές. Αριθμός που δεν επιτρέπουν τα κορονο-πρωτόκολλα.

«Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχει έλλειψη σωστού σχεδιασμού για τη λειτουργία των σχολείων», δήλωσε ο Αντώνης Ντέμος, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αργολίδα και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα με την αίθουσα προϋπήρχε, αλλά δεν λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε».

»»» Σοκάρουν τα στοιχεία τα οποία έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή το άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και αφορούν στην κατάσταση στην οποία περιήλθαν μαθητές στην περιοχή της Πάτρας όσο καιρό τα σχολεία ήταν κλειστά.

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας Στέλιος Παλαρμάς, περισσότεροι από 3.500 μαθητές μόνο στην Πάτρα, για τους μήνες που τα σχολεία έμειναν κλειστά, ήταν αποκλεισμένοι και χωρίς πρόσβαση στη μάθηση καθώς δεν διέθεταν ούτε τα χρήματα, αλλά ούτε και τον εξοπλισμό για να συμμετάσχουν σε διαδικασίες εξ αποστάσεως μάθησης.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί και η αποκάλυψη του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της Πάτρας Τίμου Πατρινού, ο οποίος μίλησε για δεκάδες μαθητές από την περιοχή, οι οποίοι πηγαίνουν στην πρώτη και δευτέρα δημοτικού, και δεν γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν.

Για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του apografi.gov.gr ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που διορίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτασε τους 2.965, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ δεκαετίας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το ετήσιο κόστος των μετακλητών υπαλλήλων, σύμφωνα με το μισθολόγιο του επιτελικού κράτους, αγγίζει τα 260 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και περίπου 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια ώρα η προεδρία της κυβέρνησης αυξάνει κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ το κόστος της για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση. Έτσι, η προϋπολογισθείσα δαπάνη για το έτος 2020 ανήλθε σε 30.271.000 ευρώ, ενώ για το 2021 φτάνει στα 34.251.000!

Ίλιγγο προκαλούν τα χρήματα που δίνονται για υπερωρίες στην προεδρία της κυβέρνησης. Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκε για υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες, ανέρχεται για το 2020 σε 712 χιλιάδες ευρώ!

»»» Φρένο στα αισιόδοξα σενάρια ότι το 2021 θα επιτευχθεί συλλογική ανοσία, βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για τον Covid-19, μεταθέτοντας τα καλά νέα για του χρόνου.

Η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

«Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε για το λιανεμπόριο ότι «όπως δουλεύουν τα σούπερ μάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα, αρκεί να μην βγούμε όλοι μαζί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι γιατροί, όπως  η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, η οποία πρότεινε να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα με ραντεβού, διευκρινίζοντας πως προϋπόθεση είναι να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

Εξήγησε πως, ούτως ή άλλως, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

»»» Δύο μήνες μετά το γενικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση μάλλον δεν σκέφτεται να το άρει, καθώς υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που χαρακτηρίζουν την κατάσταση κρίσιμη, έστω και αν καθημερινά ανακοινώνονται μειωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Ένας από αυτούς,  ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερου lockdown, τύπου Μαρτίου, σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως «το στοίχημα δεν είναι μόνο να υπάρχει το lockdown, αλλά και να εφαρμόζεται. Γιατί και τώρα είναι αυστηρό, αλλά δεν τηρείται».

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο καθηγητής δήλωσε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει περισσότερο τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Ειδικότερα, απορροφά κατά μέσο όρο το 15,5% του ετήσιου εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 3,1% στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ετήσιο εισόδημα 5.001-10.000 ευρώ και φτάνει το 0,4% στους φορολογούμενους που έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.

»»» Όποιος εμβολιάζεται θα παίρνει ένα πιστοποιητικό, με το οποίο θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα. Αυτό αποτελεί είδηση που δεν ήταν γνωστή στην Ελλάδα, αλλά ο Μητσοτάκης το εισηγήθηκε στη Φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας να εμφανιστεί και σαν  «σωτήρας» της Ευρώπης.

Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν κάνει λόγο για την «ανάγκη διασφάλισης της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών – Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες, που είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Για να γίνει αυτό ο πρωθυπουργός επισύναψε και ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει οι Έλληνες πολίτες. Διγλωσσίας το ανάγνωσμα…

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

Και η αντίφαση έρχεται με την επισήμανση του, «ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: