«Επιτελικό ρουσφέτι οι ουρές υπουργών για selfie με το εμβόλιο»

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 29η Δεκεμβρίου…

»»» Νέα κατά μέτωπον επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας μέσα από την ιστοσελίδα antinews.gr με άρθρο στο οποίο γίνεται συνολική αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, με αφορμή την προπαγάνδα στα ΜΜΕ για την πανδημία και την προσπάθεια να εμφανιστεί το Μέγαρο Μαξίμου ως «σωτήρας».

Στο άρθρο με τίτλο «Η Νέμεσις όμως δεν αργεί…»,  απαριθμούνται όλες οι απογοητεύσεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε θέματα όπως τα εργασιακά, οι συντάξεις, οι μισθοί, αλλά και η «προδοσία» στο Μακεδονικό.

Αναφέρεται με σκληρά λόγια σε «αυτούς που θέλουν να μας σώσουν…», τονίζοντας: «Αυτοί που μας έκοψαν τις συντάξεις; Αυτοί που μας μείωσαν τους μισθούς; Αυτοί που μας πτώχευσαν μέσω του περίφημου PSI; Αυτοί που μας πέταγαν ληγμένα χημικά;»…

Tο μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι να συγκρατήσουν τη μετατροπή μεγάλου αριθμού δανείων σε «κόκκινα», προσθέτοντας νέα προβληματικά δάνεια στους ισολογισμούς, λίγο πριν την έναρξη του δύσκολου, ευρωπαϊκού stress test τον Μάρτιο.

Εξαρχής οι τράπεζες σχεδίαζαν να προσφέρουν διευκολύνσεις στους δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να επανέλθουν σε κανονική εξυπηρέτηση των δανείων τους μετά την αναστολή, αλλά ο σχεδιασμός αυτός περιπλέκεται μετά και το δεύτερο lockdown.

Το σχέδιο των τραπεζών για τα δάνεια σε αναστολή, στις περιπτώσεις που θα δηλώνεται από τους δανειολήπτες αδυναμία κανονικής εξυπηρέτησης με βάση την αρχική μηνιαία δόση, προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις στο ύψος της μηνιαίας δόσης, από 40% έως 60% και για χρονική περίοδο που θα μπορεί να φθάνει και το ένα έτος.

Η διαδικασία για την παροχή αυτών των διευκολύνσεων δεν θα είναι αυτόματη και δεν θα παρέχονται οι ίδιες διευκολύνσεις σε όλους, αλλά θα εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα λαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σοβαρά υπόψη ως κριτήριο η επίδραση που είχε το δεύτερο lockdown σε κάθε επιχείρηση.

»»» Μειωμένος κατά περίπου 60% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο και το μοντέλο click away μπορούν να υποκαταστήσουν μόνο μέρος των απωλειών από τη μη κανονική λειτουργία των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι το λιανεμπόριο, ακόμη και όταν επαναλειτουργήσει κανονικά, θα είναι βαθιά λαβωμένο από αυτή τη νέα κρίση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη κατά τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης χάθηκε πολύτιμος τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς προ 2009 αυτός κυμαινόταν περίπου στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», έρχεται να αντικαταστήσει τον Νόμο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ που παραμένει ενεργός έως σήμερα, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε επιχειρήσει να ανατρέψει μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με αυτό, «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου εξαμήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».

Η κυβέρνηση, νομοθετώντας την κατάργηση του οκταώρου ανοίγει τον δρόμο για «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου – εργοδότη, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα με 10 ώρες εργασίας και κάποια άλλη εβδομάδα του ίδιου μήνα να δουλεύει 4 ημέρες από 6 ώρες στο πλαίσιο των ευέλικτων υπερωριών.

»»» «Φακέλωμα» σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν κάνει η Ισπανία, με την τήρηση ενός μητρώου πολιτών, οι οποίοι θα αρνηθούν το εμβόλιο. Ωστόσο, το μητρώο δεν θα δημοσιοποιηθεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Σε συνέντευξη του ο Σαλβαδόρ Ίγια υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός κατά του covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά θα «φακελωθούν» και το μητρώο με τα ονόματα τους «θα κοινοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Δεν θα πρόκειται για ένα έγγραφο που θα δημοσιοποιηθεί», διαβεβαίωσε ο Ισπανός υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως αυτό το μητρώο θα δημιουργηθεί «με τον μεγαλύτερο σεβασμό για την προστασία των δεδομένων»…

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο σκληρό lockdown που ισχύει από τις 7 Νοεμβρίου ισχύει στη χώρα και «κανείς δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη. Διότι μέχρι στιγμής οι περιορισμοί έχουν ελάχιστη επίδραση. Για την εστίαση και το λιανικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων συνιστά καταστροφή».

Και προσθέτει ότι, «η Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την 8χρονη ύφεση στην οποία είχε πέσει κατά την κρίση χρέους. Το δεύτερο απαγορευτικό πάει τους Έλληνες πολύ πίσω. Κατά το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά 11,7%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ»

»»» Στα μέσα του Φθινοπώρου θα έχουμε την ανοσία της αγέλης, όταν έχουμε αρκετά εμβόλια και εμβολιαστούν πολλοί από τους συνανθρώπους μας, είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εκτίμησε ότι πρέπει να εμβολιαστούν γύρω στα 6 εκατομμύρια των Ελλήνων.

Οι παρενέργειες του εμβολίου συνήθως επικεντρώνονται την πρώτη εβδομάδα ή το πολύ τους πρώτους δύο μήνες, είπε η κ. Λινού μη αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα «μακροχρόνια να υπάρξει κάτι» μετά από 20-30 χρόνια.
Ωστόσο, συνέχισε, η πιθανότητα εμφάνισης, μακροχρόνια, ενός ήπιου νοσήματος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πολύ υψηλή πιθανότητα που έχει κάποιος να χάσει τώρα τη ζωή του από κορωνοϊό.

H κ. Λινού αναφέρθηκε εξάλλου στους χρόνους που απαιτούνται για τη διαδικασία των εμβολιασμών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου «εμβολιάστηκαν λιγότεροι από τον αρχικό σχεδιασμό» λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας. Η ίδια, είπε, ότι έχει κάνει αίτηση για εμβολιασμό στον Ιατρικό Σύλλογο αλλά ακόμη δεν έχει κληθεί.

Τα πιθανά σενάρια προβλεπόμενων κρουσμάτων και θυμάτων του κορωνοϊού που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται σε δεδομένα από κάθε χώρα και διαφοροποιούνται με βάση τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού – π.χ. το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση της μάσκας.

Εάν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, το ινστιτούτο προβλέπει οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού να ανέρχονται σε 12.325 – περίπου 8.000 περισσότεροι από τώρα.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται παρότι η κυβέρνηση εφαρμόζει σκληρό lockdown. Ίσως τα σενάρια του Ινστιτούτου να αποτελούν σημαντική ένδειξη ότι αυτούς τους είδους τα μέτρα στην Ελλάδα, δεν αποδίδουν.

»»» Σφοδρή κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση, μιλώντας για επικοινωνιακό σώου γύρω από τον εμβολιασμό, με τις ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους κυβερνώντες για έλλειψη σοβαρότητας ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και του εμβολίου, χαρακτηρίζοντας όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, «επιτελικό ρουσφέτι και όχι συμβολική κίνηση».

Και εξήγησε τον χαρακτηρισμό του, υπογραμμίζοντας ότι οι «ουρές» για τα εμβόλια εμφανίζονται, «την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο facebook, «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια το μήνα για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 το Δεκέμβρη, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε επικοινωνιακό σόου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: