Το χρώμα του χρήματος πίσω από το παγκόσμιο Matrix

Ας δούμε τι επιφύλαξε η 27η Δεκεμβρίου…

Η έκρηξη του Βεζούβιου που έθαψε την πόλη στη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα, έγινε το 79 μ.Χ., αλλά συχνά πυκνά οι αρχαιολόγοι εντοπίζουν πράγματα που μας εκπλήσσουν.

Το μπροστινό μέρος του πάγκου της «καντίνας» ήταν διακοσμημένο με ζωηρόχρωμες νωπογραφίες, ορισμένες από τις οποίες εικονίζουν ζώα, προφανώς συστατικά του φαγητού, όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρεμασμένες με το κεφάλι προς τα κάτω.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο μπρούτζινο κύπελλο, κεραμικά δοχεία στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, αμφορείς, και άλλα δοχεία για τη φύλαξη του κρασιού.

»»» Ξεκίνησε από σήμερα ο εμβολιασμός για τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός για τους πολίτες παραπέμπεται στο μέλλον, με πιθανό έναρξη του την Άνοιξη.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας η προσδοκία είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχει χτιστεί το επιθυμητέο επίπεδο ανοσίας.

Προσέθεσε πως κατά τον μήνα Ιανουάριο, θα δοκιμαστεί το σύστημα, από την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων έως την προτεραιοποίηση του πληθυσμού.

Τόνισε πως η εθνική εκστρατεία θα διασφαλίσει ότι θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Η πρώτη τάση είναι η αύξηση του πλήθους των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι απασχολούν προσωπικό, η δεύτερη δείχνει ότι αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων εντοπίζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Η τρίτη τάση αφορά την αύξηση των οικονομικά μη ενεργών και ειδικά εκείνων οι οποίοι έχουν κλείσει πάνω από 8 χρόνια σ’ αυτήν κατάσταση.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί η προσωρινή απασχόληση, αλλά και ο αριθμός των «οικονομικά μη ενεργών», μια πατέντα της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς δεν τους εντάσσει στα ποσοστά των ανέργων, άσχετα αν έφτασαν τα 3.210.357 άτομα μέσα στο γ τρίμηνο του 2020.

»»» Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν, έστω και αν βρέθηκε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, εκτιμά το περιοδικό Economist, καθώς ο κρατικός παρεμβατισμός στην καθημερινότητα μας, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

Στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας θα κυριαρχήσουν τα φθηνά rapid-test, σε χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας, σε σχολεία, ακόμα και στα σπίτια μας, κάτι που σημαίνει ότι όποιος βρεθεί θετικός θα παραμένει κάτω από το ραντάρ των επίσημων συστημάτων δοκιμών και ανίχνευσης.

Οι καραντίνες θα έχουν διάρκεια δύο εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων θα επιτρέπονται κάποιες δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου, όπως περίπατοι νωρίς το πρωί. Οι  κυβερνήσεις θα δώσουν στους πολίτες περισσότερη αυτονομία σε επίπεδο κοινωνικοποίησης.

Στον αντίποδα, θα υπάρξουν απλές αρχές που θα μπορεί ο καθένας να ακολουθεί, σύμφωνα με τις επιλογές του. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε περισσότερες χώρες θα παροτρυνθούν να αποφύγουν τρία βασικά πράγματα: συγχρωτισμό, στενές επαφές και κλειστούς χώρους.

Όπως αναφέρει το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) στην ετήσια έκθεσή του, η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά από το 2021 ως το 2025.

Μολονότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν σθεναρά μετά την πανδημία το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% του ΑΕΠ το διάστημα μεταξύ του 2022 και του 2024 και κατόπιν στο 1,6%.

Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, ξεπερνώντας την Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία προς τα κάτω, από την τέταρτη στην πέμπτη θέση και ακολουθεί το.
Ηνωμένο Βασίλειο.

»»» Η κορονο-κρίση έφερε κέρδη 7 δισ. ευρώ στη Γερμανία, καθώς οι επενδυτές πληρώνουν για να πάρουν γερμανικά ομόλογα, έστω και αν βγαίνουν ζημιωμένοι στην παρούσα φάση, λόγω των αρνητικών επιτοκίων της!

Οι προσφορές των επενδυτών υπερκαλύπτουν συνήθως κατά 2 φορές την έκδοση ομολόγων, καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας θεωρείται άριστη. Μεταξύ των αγοραστών βρίσκονται συνταξιοδοτικά ταμεία, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλοι θεσμικοί επενδυτές.

Όντας από τα πιο ασφαλή λιμάνια και ελλείψει εναλλακτικών που αποφέρουν κέρδος, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δανείσουν τη Γερμανία βγαίνοντας ακόμη και ζημιωμένοι. Αξιοσημείωτο ότι στις 30 Νοεμβρίου η μέση απόδοση των γερμανικών ομολόγων κυμαινόταν στο μείον 0,56%.

Ένας από τους βασικούς λόγους του φαινομένου των αρνητικών επιτοκίων είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκαταλέγεται στους κύριους αγοραστές που προχωρά συστηματικά σε μαζική αγορά χρεογράφων. Με τον τρόπο αυτό αυξάνει η ζήτηση που με τη σειρά της μειώνει τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, οι επιστήμονες εξηγούν ότι το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, γιατί προστατεύει όσους έχουν εκτεθεί στον νέο κορονοϊό από το να νοσήσουν.

Πρόκειται για θεραπεία αντισωμάτων η οποία θα μπορούσε να δοθεί σε εισαχθέντες στα νοσοκομεία και σε ηλικιωμένους σε γηροκομεία, ώστε να προληφθεί η μετάδοση της ασθένειας.

Όπως εξηγούν, αν χορηγηθεί σε πρόσωπα που ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί, θα μπορούσε να τους προστατεύσει από το να μολυνθούν και να νοσήσουν και οι ίδιοι, ενώ θα μπορούσε να χορηγηθεί και στους φοιτητές, καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ γρήγορα στα πανεπιστήμια.

»»» «Τρίβουν τα χέρια τους», οι εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς μέχρι το 2022, δηλαδή σε μόλις δύο χρόνια, το 70% όλων των οργανισμών και των εταιρειών παγκοσμίως θα έχουν επιταχύνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών με ένα τσουνάμι επενδύσεων, ύψους 6,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει η IDC, εταιρεία που εξειδικεύεται σε έρευνες επί του τεχνολογικού πεδίου, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ψηφιοποιηθεί έως το 2022, με την τεχνολογία να έχει βαθύ αποτύπωμα στην παραγωγή, διανομή και τελικά αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την IDC, η πανδημία και η οικονομική κρίση που την ακολούθησε έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, ενισχύοντας με άνευ προηγουμένου ρυθμό τη ζήτηση για υπηρεσίες ανέπαφων συναλλαγών, λύσεις cloud και εφαρμογές απομακρυσμένης εργασίας.

Και αυτό γιατί οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να εξορθολογήσουν το κόστος παραγωγής και την παροχή πρόσβασης σε όλο και πιο κατανεμημένο εργατικό δυναμικό. Σε αυτό το πλαίσιο ο αυτοματισμός κατέστη βασική προτεραιότητα, αναδιαμορφώνοντας διαδικασίες και λειτουργίες δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: