«Αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού»

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 23η Δεκεμβρίου…

»»» Η χρονιά που άλλαξε τον κόσμο, περιγράφεται μέσα σε τέσσερα λεπτά, στο συγκλονιστικό βίντεο του Ελβετού καλλιτέχνη Cee-Roo. Εικόνες σε μεταφέρουν από τα πυροτεχνήματα για την έλευση του 2020, στα δάκρυα για την καταστροφή που επιφύλασσε στην ανθρωπότητα.

Τον κορονοϊό, με τις άδειες πόλεις, τις τελευταίες ανάσες των ασθενών, τα κλάματα των νοσηλευτών. Τις μάσκες, τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια. Δεν λείπουν και οι τρομακτικές αναφορές στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Όπως και οι βίαιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ, και όχι μόνο, για τη δολοφονία του του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και ανατριχιαστικές εικόνες από το δράμα της Βηρυτού με την τρομερή έκρηξη που ισοπέδωσε τη μισή πόλη.

Πρόκειται για ένα βίντεο, το οποίο αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο για μια χρονιά που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε…

Εκτός από τα μπλόκα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, η αστυνομική παρουσία θα είναι αυξημένη στις πλατείες, ενώ θα «σηκωθούν» ελικόπτερα και drones για να ελέγχουν τα πάντα.

Επίσης, οι αστυνομικοί θα μπορούν να κάνουν ελέγχους και σε σπίτια, ανάλογα με τις καταγγελίες που θα γίνουν, καθώς η ΕΛΑΣ έχει λυμένα τα χέρια της από σχετική ΚΥΑ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

»»» Το lockdown μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, λένε οι επιστήμονες που ασχολούνται με το Αλτσχάιμερ, καθώς είναι ανησυχητικά τα πρώτα στοιχεία από σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Alzheimer’s Society, οι μισοί συγγενείς ηλικιωμένων είπαν ότι οι αναμνήσεις των αγαπημένων τους είχαν μειωθεί αφού άρχισαν να ζουν στην απομόνωση, καθώς η περιορισμένη κοινωνικοποίηση φαίνεται να έχει συνέπειές.

Σε αντίστοιχη έρευνα στο University of California Irvine διαπιστώνεται ανάλογο αντίκτυπο για το πώς το lockdown έχει επηρεάσει τις μνήμες των ανθρώπων, με πολλούς συμμετέχοντες να διαπιστώνουν ότι ξεχνούν τα πράγματα.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποδομών και Μεταφορών (50807/1279/2020) αλλάζουν τα κριτήρια για τους άνεργους δικαιούχους της δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ για τα έτη 2020 και 2021.

Πλέον η δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ, δηλαδή με λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ παρέχεται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας της Αττικής (πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων), ενώ η δωρεάν μετακίνηση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ παρέχεται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

»»» Υπό διαγραφή βρίσκονται χρέη 85 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν «φέσια» μεγαλοοφειλετών και κατά τη συνήθη πρακτική, η εφορία στρέφει το ενδιαφέρον της στους μικροοφειλέτες για να αυξήσει τα έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των χρεών προς την εφορία, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν 106,20 δισ. ευρώ. Από αυτά, το ποσό των 85,45 δισ. ευρώ το χρωστάνε εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν χρέη ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ ο καθένας.

Επίσης, στις ρυθμίσεις που έγιναν το 2019 για την αποπληρωμή των χρεών αυτών, σε έως και 120 δόσεις, ουδείς εξ αυτών ρύθμισε το χρέος του.

Οι περισσότεροι από τους μεγαλοοφειλέτες, έχουν διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας είτε επειδή έχουν μεταβιβάσει τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία, δεν έχουν οι ίδιοι και τα συνυπρόχρεα πρόσωπα, τραπεζικές καταθέσεις, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είτε έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι τους έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά.

Σε ότι αφορά στα χρέη που προέρχονται από εταιρείες, ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από προβληματικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν υφίστανται, είτε από πτωχευμένες εταιρείες, ενώ ένα σημαντικό ποσό προέρχεται από ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, οι οποίες χρεοκόπησαν και άλλαξαν ΑΦΜ, σύμφωνα με την ελληνική πατέντα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης καθώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να πλήττει την Ευρώπη.

Οι κίνδυνοι παραμένουν για την Οικονομία και την επόμενη χρονιά ενώ ο χρόνος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα διανεμηθούν τα εμβόλια στον πληθυσμό, τόνισε το ΔΝΤ.

«Αν δεν αλλάξει σημαντικά η δυναμική της πανδημίας μέσα στους επόμενους μήνες, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να σημειωθεί περισσότερο σταδιακά από το αναμενόμενο», σημείωσε το Ταμείο σε έκθεσή του.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να «δουν τις επιλογές τους για να βελτιώσουν τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες»…

»»» Στον αέρα βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, το χρονοδιάγραμμα ελπίδας που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μικρό χρονικό διάστημα μέσω των εμβολίων, καθώς πληθαίνουν οι φωνές ειδικών που λένε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μακροχρόνια διαδικασία.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, εξέφρασε την άποψη ότι το εμβόλιο δε θα φέρει το τέλος της πανδημίας, ενώ όπως επισήμανε είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού στο χρονικό διάστημα μέχρι την άνοιξη, που έχει θέσει ως όριο η κυβέρνηση.

«Ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους.

Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: