Φόβος νέας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από τα κόκκινα δάνεια

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 3η Δεκεμβρίου…

»»» Σε δύο δόσεις θα δοθεί το λειψό Δώρο Χριστουγέννων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι τέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία, ενώ η δεύτερη, από το νέο έτος.

Τον Δεκέμβριο θα δοθεί Δώρο για το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο ένα ποσοστό της τάξης του 13% για τον μήνα Δεκέμβριο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε πως από τις 22 Οκτωβρίου είχε ζητήσει αυστηροποίηση των μέτρων που όμως η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά.

Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα πλήττεται με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης προς την Αυτοδιοίκηση για την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, τόνισε ο γαλάζιος δήμαρχος.

»»» Αν θελήσει κάποιος να αποκωδικοποιήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μέσα από τα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, τα συμπεράσματα που θα βγάλει θα είναι μια θολούρα, με στομφώδεις εκφράσεις, που σε κάνουν να ανατριχιάζεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε πρόβλεψη για εμβολιασμό 1 εκατ. Ελλήνων τον μήνα, όταν έρθει με το καλό το εμβόλιο, πράγμα που σημαίνει ότι για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, όπως έχει προαναγγελθεί και θεωρείται απαραίτητο από τους ειδικούς, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 μήνες!

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να ανοίξει οτιδήποτε, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό». Δηλαδή το καλοκαίρι που η χώρα «άνοιξε» λόγω τουρισμού και σοβαρού σχεδιασμού, οι κυβερνητικοί παράγοντες πίστευαν ότι είμαστε ασφαλείς;

Με αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς ότι το νέο σοβαρό σχέδιο της κυβέρνησης είναι «όποιος και όσο αντέξει»…

Το βιβλίο των 600 σελίδων με τον σαρκαστικό τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή» (!), το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ταινία του Χόλυγουντ, αναφέρεται σε ληστείες τραπεζών, απαγωγές, κυνηγητά με την αστυνομία, και αποδράσεις με ελικόπτερα.

Τα συμφωνητικά με τον εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα υπογράφτηκαν και έτσι το βιβλίο θα κυκλοφορήσει, εντός του 2021, στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο People και στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Freedom Press (Freedom News).

»»» Πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογική επιβάρυνση διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, καθώς τα φορολογικά έσοδα της χώρας αυξήθηκαν κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις 35 χώρες – μέλη του Οργανισμού.

Η συγκεκριμένη τάση αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του 2019, όταν και το ποσοστό των ελληνικών φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στο 38,7% του ΑΕΠ από 38,9% του ΑΕΠ το 2018, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 33,8% από 33,9% το προηγούμενο έτος.

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων αποδείχθηκε η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι στην κατανάλωση), η οποία αντιστοιχούσε στο 15,3% του ΑΕΠ. Ακολούθησαν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,9%), τα έσοδα από τη φορολογία εισοδημάτων και κερδών (8,3%) και τα έσοδα από τη φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ).

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων περιλαμβάνει 500.000 στρέμματα έως το 2030. Όμως οι δασικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι προς αναδάσωση εκτάσεις υπολογίζονται σε 120.000 με 150.000 στρέμματα, αφού για το 90% των καμένων «δουλεύει» η φυσική αναγέννηση.

Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν περιέχει ούτε τα στοιχειώδη. Όπως, το που βρίσκονται επακριβώς οι προς αναδάσωση επιφάνειες,  ποιος είναι ο αριθμός των μελετών και των έργων που θα χρειαστούν, αλλά και ποιο είναι το εξειδικευμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

»»» Αστυνομικοί που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, πήγαιναν κανονικά στην υπηρεσία τους, καθώς υπήρχε έλλειψη προσωπικού!!!

Αυτή την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακαράκος, υποστηρίζοντας ότι από την αρχή της πανδημίας συνολικά 500 οι αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αστυνομικοί πληρώνουν τεστ από την τσέπη τους. Η υπηρεσία κάνει δειγματοληπτικά τεστ, όχι για όλους. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε θετικό κρούσμα στο σπίτι του πήγαινε κανονικά στην υπηρεσία του»…

Το ποσοστό αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στη μείωση των ωρών εργασίας, καθώς το βασικό μέτρο που εφαρμόστηκε είναι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και όχι στη μείωση των θέσεων εργασίας.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στην Ευρώπη, με την Πορτογαλία να κατατάσσεται πρώτη με απώλειες μισθών της τάξης του 13,7% και τις: Ισπανία με 12,7%, Ιρλανδία με 10,9% και Γαλλία με 10% να ακολουθούν.

»»» Στα κόκκινα δάνεια που άφησε πίσω της η ευρωκρίση, αλλά και αυτά που αναμένονται λόγω της κορονο-κρίσης, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt.

«Σύμφωνα με μελέτη της Γαλλικής Οικονομικής Σχολής IESEG, ιδιαίτερα οι μεσαίες τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρει η εφημερίδα, με τους ερευνητές να βλέπουν στη χώρα μας μεγαλύτερους κινδύνους για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης».

Όπως παρατηρεί: «Στην πραγματικότητα ο κορoνοϊός θέτει σε κίνδυνο πολλούς οφειλέτες. Τραπεζικοί κύκλοι περίμεναν ήδη από το καλοκαίρι νέες αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων ύψους 5 δις ευρώ ως απόρροια της πανδημίας. Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο lockodown, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 δις».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: