Θυμός και απογοήτευση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 2α Δεκεμβρίου…

Το κοτόπουλο εργαστηρίου παρασκευάζεται από την start-up εταιρεία Eat Just, και θα πωλείται σε μορφή κοτομπουκιών και θα κοστολογηθεί σε τιμές κοτόπουλου υψηλής ποιότητας όταν θα πρωτοκυκλοφορήσει σε κάποιο εστιατόριο της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για «μια πρόοδο για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων», υπογραμμίζει η Eat Just σε ανακοίνωσή της, καθώς πολλές εταιρείες αναζητούν τρόπους παραγωγής κρέατος με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, σύμφωνα με την νεοφυή εταιρεία, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η τάση αυτή αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της κλιματικής αλλαγής.

Δεκάδες επιχειρήσεις στον κόσμο εργάζονται πάνω σε σχέδια για τη δημιουργία τεχνητού κρέατος, αλλά η παραγωγή είχε μείνει μέχρι στιγμής στο πειραματικό στάδιο.

»»» Υπό την πίεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority – EBA) επιτρέπει στις τράπεζες να προσφέρουν σε δανειολήπτες νέες αναστολές ή άλλου τύπου ευνοϊκές ρυθμίσεις ως τις 31 Μαρτίου του 2021, χωρίς να υποχρεώνονται να αναγνωρίζουν πιστωτικές ζημιές.

Με τη σημερινή ανακοίνωσή της, η EBA θέτει νέους «κανόνες παιχνιδιού», καθώς διακρίνει σε δύο κατηγορίες τα δάνεια: αυτά που ήδη έχουν λάβει αναστολή και όσα δεν έχουν επωφεληθεί από ευνοϊκά μέτρα.

Ειδικότερα, ορίζει ότι μόνο δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή, μετάθεση πληρωμής ή έχουν μειωθεί στο πλαίσιο γενικής αναστολής όχι περισσότερο από 9 μήνες, συνολικά, μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή των νέων Κατευθυντηρίων Γραμμών.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή εντάχθηκαν σε ευνοϊκή ρύθμιση ήδη από τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020, συνεπώς βρίσκονται πολύ κοντά στο ανώτατο όριο των 9 μηνών που θέτει η EBA και δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν για παράταση ευνοϊκών μέτρων.

Όμως, «ανοίγει παράθυρο», ώστε όσα δάνεια δεν έχουν πάρει ήδη αναστολή να μπορούν να πάρουν ως τις 31 Μαρτίου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που άντεχαν ως τώρα στην πίεση της κρίσης, αλλά ενδεχομένως να δοκιμάζονται σε οριακό βαθμό με το δεύτερο lockdown, να ζητήσουν από τις τράπεζες την αναστολή πληρωμής των δανείων τους.

«Αν δεν δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις», επισήμανε ζητώντας από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρότασή της.

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας είχε γίνει το πρώτο παγκοσμίως, την 1η Μαΐου 2019, που κήρυξε «κατάσταση οικολογικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης», ενώ ακολούθησε η Ιρλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να πετύχουν τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα ως το 2050.

Η χώρα, που έχει λιγότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει επίσης δεσμευτεί να παράγει ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ως το 2035.

»»» Ιδιομορφία παρουσιάζουν οι βροχοπτώσεις του φετινού φθινοπώρου, καθώς ήταν περισσότερες στη νότια Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη από ό,τι στην παραδοσιακή «πρωταθλήτρια» των βροχών δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στο Ηράκλειο Κρήτης φέτος το φθινόπωρο κατέγραψε συνολικά 447 χιλιοστά, παρουσιάζοντας μια αυξητική ποσοστιαία μεταβολή 257% σε σχέση με το μέσο όρο των φθινοπώρων 2010-2019!

Αντίθετα, τα χαμηλά ύψη βροχής του φετινού φθινοπώρου στη Δυτική Ελλάδα αποτυπώνονται στο μετεωρολογικό σταθμό στα Δερβίζιανα Ιωαννίνων που κατέγραψε 288 χιλιοστά, παρουσιάζοντας μια μείωση 62%.

Ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας καταγράφονται μεγαλύτερα ύψη βροχής (με εξαίρεση το 2011), το φθινόπωρο του 2020 η εικόνα έχει αντιστραφεί, με το Τζερμιάδο Λασιθίου να καταγράφει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βροχή από το μέσο όρο γι’ αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι απώλειες στα έσοδα του ΕΦΚΑ, από εισφορές που αφορούν την κύρια ασφάλιση, προσεγγίζουν το 10%, φτάνοντας τα 16,8 δισ. ευρώ, και είναι μειωμένα κατά 850 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019.

Οι απώλειες ωστόσο δεν σταματούν εδώ, αλλά εν μέσω πανδημίας πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών ανέρχονταν στα 130 με 140 εκατ. ευρώ τον μήνα περίπου και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας μετά βίας προσέγγισαν τα 110 εκατ. ευρώ τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Έτσι συνολικά έχει εισπραχθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου του 2019, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή.

Ακόμα, τα έσοδα από τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων είναι μειωμένα κατά 14% (στο 1,4 δισ. έναντι 1,6 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου), ενώ μεγάλη είναι η μείωση των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών, κοντά στο -19%.

»»» Ο κορονοϊός «πλέον έχει μπει στα σπίτια μας, καθώς μεταδίδεται ενδοοικογενειακά» τόνισε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας πως θα πρέπει «να έχουμε το νου μας στο παραμικρό σύμπτωμα».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα δημοτικά, δεν πρέπει να ανοίξουν
με τα τωρινά δεδομένα γιατί «πρέπει να μειώσουμε τον συνωστισμό έξω από τα σχολεία», ενώ ως λύση πρότεινε διαφορετικές ώρες προσέλευσης για κάθε τάξη ώστε να μην συγχρωτίζονται μαθητές και γονείς στις εισόδους.

Η άποψη που διατύπωσε η κ. Λινού, καταγράφεται και σε κινεζό-αμερικανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα lockdown ευνοούν την εξάπλωση του κορονοϊού, κυρίως, μέσα στις οικογένειες

Όπως διαπιστώθηκε, οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αντίθετα άλλα κράτη, αυξάνουν το πλήθος των τεστ προκειμένου να εντοπίζουν άμεσα εστίες του κορονοϊού και να λαμβάνουν μέτρα απομόνωσης των μολυσμένων, ώστε να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η πανδημία.

Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των τεστ, τόσο μεγαλύτερο είναι δείγμα του πληθυσμού που ελέγχεται και εντοπίζονται γρηγορότερα τα όποια κρούσματα υπάρχουν. Επισημαίνεται ότι ο μεγάλος αριθμός των τεστ ήταν το «όπλο» της Κίνας για να εξαλείψει την πανδημία.

Ειδικότερα, στο διάστημα από την 21η μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου διενεργήθηκαν συνολικά 174.703 μοριακά τεστ σε ολόκληρη τη χώρα. Το αμέσως προηγούμενο δεκαήμερο, από την 11η μέχρι και την 20ή Νοεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 222.867 μοριακά τεστ Covid-19.

Το ερώτημα είναι γιατί ακολουθείται αυτή η τακτική, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού να βρίσκονται ύψη και οι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ενδεχομένως για να φανεί, επικοινωνιακά, μείωση των κρουσμάτων ή να πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην ιστορία των διπλών καταγραφών που έχει καταγγελθεί.

»»» Αλλάζει τα δημοσκοπικά δεδομένα η διαχείριση της πανδημίας και της Οικονομίας, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει θυμό, αγανάκτηση και απογοήτευση για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της κορονο-κρίσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του «Σφυγμού Νοεμβρίου» της εταιρείας Prorata που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα των Συντακτών, καταγράφεται έντονη δυσαρέσκεια για τη λειτουργία των νοσοκομείων, την προετοιμασία του ΕΣΥ, τα σχολεία και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα το 55% των ερωτηθέντων έχει αρνητική εικόνα για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας, το 57% έχει αρνητική εικόνα για τη στήριξη στις επιχειρήσεις, το 58% έχει αρνητική εικόνα για τη διαχείριση στην εκπαίδευση, το 63% λέει «ναι» στο εμβόλιο για τον ιό, ενώ το 72% χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση της εκκλησίας.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 19-22 Μαρτίου οι σίγουρα θετικές και μάλλον θετικές γνώμες έφταναν το 80%, ενώ η κατρακύλα άρχισε από τον Μάϊο και κρατά μέχρι και σήμερα.

Στην πρόθεση ψήφου και σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες και από το 38% να πέφτει στο 36%.

Σταθερός παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, το ΚΙΝΑΛ στο 5%, το ΚΚΕ εμφανίζει μια μικρή κάμψη με 4% σε σχέση με το 4,5% του Ιουνίου, η Ελληνική Λύση παραμένει στο 3%, ενώ το ΜέΡΑ25, πάει στο 2,5% από 3% στη μέτρηση του Ιουνίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: