Δείχνει εκλογές η νέα λίστα Πέτσα;

Γεια σας, ας δούμε πώς «κύλησε» η 1η Δεκεμβρίου…

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (OECD Economic Outlook), εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 10,1%, για να αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022.

Για το 2020, το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται στο 16,9% από 17,3% πέρυσι, για να αυξηθεί στο 17,8% το 2021 και να υποχωρήσει ξανά στο 17,2% το 2022.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πολύ αδύναμη τουριστική δραστηριότητα και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο του κορονοϊού εξασθενίζουν την ανάκαμψη.

Η πτώση 50% του τζίρου των τουριστικών καταλυμάτων και της εστίασης στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν συνέβαλε στη σημαντική μείωση των πωλήσεων της βιομηχανίας, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να εξασθενίσουν την καταναλωτική ζήτηση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ανάκαμψη στη συνέχεια το 2021 «να προβλέπεται σταδιακή καθώς η συνεχιζόμενη κρίση υγείας επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντείνει την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και τις μεγάλες εξαγωγικές αγορές της».

»»» Η πανδημία του κορoνοϊού αύξησε κατά 40% το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ρεκόρ 35 δισ. δολαρίων για την κάλυψη τους το 2021.

Λόγω των επιπτώσεων της κορονο-κρίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη βοήθεια αναμένεται να φτάσει την επόμενη χρονιά στα 235 εκατομμύρια.

«Αν όλοι όσοι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια του χρόνου ζούσαν σε μία χώρα, αυτή θα ήταν η πέμπτη πιο πολυπληθής παγκοσμίως», προειδοποίησε ο Μαρκ Λόουκοκ υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Οι πόροι που ζητά ο ΟΗΕ έχουν στόχο να βοηθήσουν περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους σε 56 χώρες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με λιμό, συγκρούσεις, εκτοπισμούς, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πανδημία.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της: «Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου είναι εκείνες πως έχουν ευνοηθεί περισσότερο από την εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Από την άλλη, οι μικρότερες επιχειρήσεις φαίνεται πως καταγράφουν μια σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες».

Είναι χαρακτηριστικό πως για τις μικρότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα και με τις σχετικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, περισσότερες από το 70% διαθέτουν πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο, το 36% έχει ενεργή ιστοσελίδα και πάνω από 55% ενεργή σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα πρέπει να αποτελέσει την αιτία για τη διάνοιξη των ανισοτήτων μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η συσκευασία των προϊόντων, η διανομή τους αλλά και η γενικότερη (αστική) εφοδιαστική αλυσίδα έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, μια πολιτική ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού χωρίς αποκλεισμούς κρίνεται αναγκαία για την υποστήριξη του οικοσυστήματος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

»»» Σε περίπου 1 δις ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την επιβάρυνση από την αδυναμία δανειοληπτών της λόγω της οικονομικής κρίσης, την οποία φέρνει η πανδημία του COVID-19.

Στην Εθνική τράπεζα αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε αναστολή πληρωμών περί τα 3,6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από αυτά περίπου το 40% (1,2 δις ευρώ) είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα Γέφυρα.

Από το υπολειπόμενο ποσό των δανείων σε αναστολή υπολογίζεται ότι το περίπου 1 δισ., δεν θα γίνει κατορθωτό να επιστρέψει σε ομαλές καταβολές και θα ενταχθεί στον κατάλογο των κόκκινων δανείων εντός του 2021.

Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δεν θα φέρουν μεγάλη ανισορροπία, καθότι ήδη μεθοδεύεται η ένταξη στο σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ υφιστάμενων κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 6,1 δις ευρώ.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 190.000 δανειακές συμβάσεις 80.000 δανειοληπτών εκ των οποίων το 77% είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά. Όλα αυτά τα δάνεια κατά 90% έχουν εξασφαλίσεις (προσημειώσεις ή υποθήκες) πάνω σε ακίνητα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά τη συζήτηση της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδα, υπογράμμισε πως η πανδημία διέκοψε τη μέτρια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικοί κίνδυνοι προκύπτουν από ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία θα είναι παρατεταμένη και θα εκτροχιάσει την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, οδηγώντας και σε σημαντική επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία της ιεράρχησης των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, της καλύτερης στόχευσης της κοινωνικής υποστήριξης και της ενίσχυσης της εκτέλεσης των δημόσιων επενδύσεων.

Παράλληλα, συμφώνησαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στις τράπεζες θα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά από πιο προσαρμοσμένες λύσεις για τους οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

»»» «Ασανσέρ» έχει γίνει το βοήθημα για τους εργαζόμενους σε αναστολή, το οποίο το υπουργείο Εργασίας ανεβάζει και κατεβάζει, όπως και όποτε το βολεύει.

Έτσι, μετά το… διάλειμμα των 800 ευρώ του Νοεμβρίου, μπαίνει «ψαλίδι» στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και το βοήθημα επανέρχεται στα 534 ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Από την 1η Δεκεμβρίου 2020 έως και την 7η Δεκεμβρίου 2020, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το μήνα Δεκέμβριο 2020, συνεχίζουν να ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), όπως αυτά καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ίσχυαν για το μήνα Νοέμβριο, με επιμέτρηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στο ποσό των 534 ευρώ».

Ο ευρωβουλευτής απηύθυνε ερώτημα στην Επίτροπο σχετικά με την λίστα Πέτσα και την σκανδαλώδη κατανομή των πόρων στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

«Δεν είναι μόνο ελληνική περίπτωση. Το ίδιο κόλπο βλέπουμε και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Σλοβενία. Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα», δήλωσε η Επίτροπος στην απάντηση της, και συνέχισε:

«Απέναντι σε αυτές τις πρακτικές χρειάζονται διαφανείς διαγωνισμοί και να μοιράζονται τα χρήματα αναλογικά και δίκαια. Γνωρίζουμε τι και που συμβαίνει, και σκοπεύουμε να ζητήσουμε να καταρτιστούν κατάλογοι με όσους συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό για κρατική επιχορήγηση και να υπάρχουν διαφανείς συμβάσεις ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος δημόσιος έλεγχος για το που πηγαίνει το κρατικό χρήμα».

Η Επίτροπος τόνισε, ακόμη, ότι «πρέπει να προσέχουμε που πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν πρέπει να παίζουμε τους χρήσιμους ηλίθιους για να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών προπαγάνδα».

»»» Ερωτήματα προκαλεί η νέα διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης, η οποία μοιράζει σε ΜΜΕ 3 εκατομμύρια ευρώ για «την ενημέρωση των εκλογέων εκτός Ελλάδας για το πώς θα ψηφίσουν», όπως αναγράφεται στη Διαύγεια!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η καμπάνια γίνεται για: «α) Τον επικοινωνιακό σχεδιασμό-παραγωγή επικοινωνιακού και έντυπου υλικού της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας.

β) Τις δράσεις και υπηρεσίες της καμπάνιας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος πλησίον του τόπου κατοικίας, για το υπόλοιπο του έτους 2020».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: