Στη σέντρα η Ελλάδα από την Κομισιόν για θέματα διαφθοράς

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 27η Νοέμβρη…

»»» Η γραφειοκρατία «έδιωξε» τον Λαμπρούλη και τους άλλους εθελοντές βουλευτές από τα νοσοκομεία, όπου πήγαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως γιατροί, στη μάχη κατά του κορονοϊού

Είναι χαρακτηριστικό τι συνέβη στον πνευμονολόγο βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, όπως το περιγράφει σε ρεπορτάζ του ο «Βηματοδότης» της εφημερίδας «Το Βήμα». Το πρωί της Πέμπτης, πήγε στο γραφείο του διοικητή του ΓΝ Λάρισας, και τους είπε: «Χαίρετε, ήρθα εθελοντής».

Ο διοικητής, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό τον υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά, λέγοντάς του πόσο ανάγκη τον έχουν στα δύσκολα περιστατικά νοσηλείας, αλλά και διασωλήνωσης ασθενών με Covid-19.

Ο κ. Λαμπρούλης και αυτός έδειξε τη χαρά του, και ετοιμάστηκε να πιάσει αμέσως δουλειά: «Εντάξει λοιπόν», τους είπε. «Αύριο φοράω ποδιά και έρχομαι στο νοσοκομείο». Εδώ ακριβώς συνέβη το εξής περίεργο: «Ένα λεπτό», του λένε από το νοσοκομείο, «θα πρέπει πρώτα να δούμε το καθεστώς που διέπει τους εθελοντές». Και ξέρετε γιατί; Για την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τα έχασε και τους ρώτησε: «Δεν έχετε ανάγκη από πνευμονολόγους; Γι’ αυτό ήρθα». Οι άλλοι τον κοίταζαν έκπληκτοι: «Και η αστική ευθύνη; Πρέπει να δούμε το θέμα». Έτσι έφυγε άπραγος και μέχρι σήμερα, κανείς από τους 17 εθελοντές βουλευτές γιατρούς έπιασε δουλειά.

Το ίδιο συνέβη και με τον γαλάζιο βουλευτή Χρήστο Κέλλα (αναισθησιολόγο- εντατικολόγο) που εμφανίστηκε και στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αλλά του είπαν και εκείνου να περιμένει έως ότου ρυθμιστεί το θέμα του εθελοντισμού.

Από τις 27/11 ισχύουν οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ο νέος κανονισμός υποχρεώνει όλους τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες σύνδεσής τους.

Μέχρι τώρα, οι πάροχοι ανέφεραν μόνο τις ονομαστικές ταχύτητες, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό απέχουν από τις πραγματικές. Πλέον υποχρεώνονται να ενημερώνουν για την ελάχιστη, τη μέγιστη και τη συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται να παρέχει η σύνδεσή τους.

Οι αποζημιώσεις-επανορθώσεις στους λογαριασμούς των συνδρομητών θα γίνονται με την παροχή έκπτωσης στον επόμενο λογαριασμό, με την επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου ή με τη δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα λήψης-αποστολής δεδομένων, πλησιέστερη στην ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά, χωρίς να χρειάζεται να καταβληθεί από τον συνδρομητή τέλος για την πρόωρη διακοπή-καταγγελία μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου.

»»» Η αστυνομία ζητά από τα κανάλια πλάνα από τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με την καταγγελία Σπίρτζη, η Ασφάλεια ζητά από την ΕΡΤ, αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια, να της παραδώσουν μονταρισμένο και αμοντάριστο υλικό από τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επετείου του Πολυτεχνείου.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει εάν ισχύουν οι πληροφορίες ή όχι, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που θυμίζει άλλες εποχές που έχει βιώσει η χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Τα Νέα», 8 στα 10 πρόστιμα για κορονοϊό δεν πληρώνονται, προφανώς εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι στην δεύτερη καραντίνα, που διανύουμε, τα πρόστιμα έχουν διπλασιαστεί και για παραβίαση των περιορισμών στις μετακινήσεις και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι 300 ευρώ.

Επίσης, στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους, επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας, επιβάλλεται για την ίδια παράβαση διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

»»» «Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους, καταγγέλλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών (ΠΟΣΕΠΕ), μετά την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη, με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη.

Οι Επιθεωρητές Εργασίας, καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά με τις εντολές της γ.γ. για επιβολή προστίμων σε όσους εργαζόμενους δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούν τις αποστάσεις, απαλλάσσεται ο εργοδότης από την ευθύνη τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και αποκαλύπτουν ότι εδώ και 10 μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους.

Ο ΠΟΣΕΠΕ επισημαίνει ότι οι όποιες εντολές της κ. Στρατινάκη στη «μία και μοναδική σύσκεψη» και με μόνη ουσιαστικά στόχευση την επιβολή προστίμων για μη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων σε εργαζόμενους και πολίτες, γίνεται χωρίς την προετοιμασία και εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον Μάρτιο απαιτούν την εφαρμογή των επιταγών της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, αλλά κυρίως της Γενικής Αρχής Ευθύνης του Εργοδότη. Πρόκειται για την Αρχή που διατρέχει το δίκαιο περί ασφάλειας και υγείας στην Εργασία.

Σύμφωνα με αυτήν «ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην επιχείρηση του και δεν απαλλάσσεται από αυτήν την ευθύνη ούτε όταν οι εργαζόμενοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

Μόνο μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν 1.366 θάνατοι από κορονοϊό, ενώ το διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο οι νεκροί ήταν 635.

Από το σύνολο των 99.306 κρουσμάτων, 4.851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 25.924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη.

»»» Επικριτική έκθεση για τη διαφθορά στην Ελλάδα, με πλείστες αναφορές σε καθυστερήσεις και μη υιοθέτηση συστάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, έδωσε στη δημοσιότητα η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Η GRECO επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση για το ότι επιβαρυντικές περιστάσεις που σχετίζονται με τη δωροδοκία δεν καλύπτονται πλήρως από το νόμο, αλλά και ότι μετά από αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι εισαγγελείς ενδέχεται να απέχουν από τη δίωξη για αδικήματα δωροδοκίας.

Η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς καλεί επίσης την Ελλάδα να ποινικοποιήσει πλήρως την παθητική δωροδοκία ξένων δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, μελών σωμάτων δικαστών και διαιτητών, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά (Criminal Law Convention on Corruption).

Ο κύριος λόγος που η GRECO δρομολόγησε την καταστατική της διαδικασία κατά της Ελλάδος, ήταν η τροποποίηση του άρθρου 236 του Ποινικού Κώδικα με το οποίο η Ελλάδα υποβάθμισε το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων από κακούργημα (μείζον έγκλημα) σε πλημμέλημα τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Μετά από μια κοινή αποστολή στελεχών της GRECO και της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία στη χώρα μας, η Ελλάδα κατέστησε εκ νέου τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων κακούργημα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε με τρόπο ικανοποιητικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: