Κλείνουν οι τράπεζες τη στρόφιγγα δανεισμού στις επιχειρήσεις

Γεια σας, ας δούμε τι επιφύλαξε η 26η Νοεμβρίου…

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το avgi.gr, με απόφαση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εγκρίθηκε τον Οκτώβριο η «δέσμευση πίστωσης ύψους 22.000 ευρώ για την προμήθεια εγκατάσταση και παραμετροποίηση εξοπλισμού και λογισμικού ασφαλείας δικτύων».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, είπε ότι όταν εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου, δεν βρήκε ούτε ρούτερ. Βέβαια, τίθεται το ερώτημα, ποιο ρούτερ κοστίζει 22.000 ευρώ;

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώην γγ πρωθυπουργού, Γιάννα Πεππέ, αναφέρει σε δήλωση της, «παραλάβαμε άδεια γραφεία και παραδώσαμε γραφεία πλήρως εξοπλισμένα και λειτουργικά».

Και προσθέτει, ότι, «το Μέγαρο Μαξίμου παραδόθηκε με πλήρη τον ηλεκτρομηχανολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό του και φυσικά, πώς θα ήταν δυνατόν να είναι αλλιώς άλλωστε, όλα τα ρούτερ στη θέση τους».

»»» Παρά τη γενναιόδωρη ενίσχυση της με κρατικό χρήμα 120 εκατ. ευρώ, κι ενώ έχει λάβει πλήθος άλλων ενισχύσεων μέσω του προγράμματος SURE και των αναστολών συμβάσεων, η Aegean είναι μία από τις λίγες – ίσως η μοναδική – που προχώρησε εν μέσω πανδημίας, και παρά τις ρήτρες περί μη απόλυσης, σε περικοπές προσωπικού.

Όπως διαπιστώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία επισημαίνει ο Ανδρέας Νεφελούδης, τ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑEGEAN τον Οκτώβριο πραγματοποίησε 45 απολύσεις μόνιμου (αορίστου χρόνου) προσωπικού, προχώρησε σε 8 οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ ταυτοχρόνως, έληξαν χωρίς να ανανεωθούν 85 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το Νοέμβριο το γαϊτανάκι των απολύσεων συνεχίστηκε αμείωτο με 30 απολύσεις και 2 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως σημειώνει ο κ. Νεφελούδης «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο «προσεκτική» σταμάτησε στον αριθμό 30».

Η έρευνα έδειξε πώς η 3D βιοεκτύπωση βλαστοκυττάρων μπορεί να παράξει αρκετά μεγάλα φύλλα νεφρικού ιστού που απαιτείται για μοσχεύματα. Σαν να βγάζει κανείς οδοντόκρεμα από ένα σωληνάριο, η «extrusion-based» 3D βιοεκτύπωση δημιουργεί μια «βιομελάνη» από μια κρέμα βλαστοκυττάρων, η οποία βγαίνει από ένα καθοδηγούμενο από υπολογιστή για τη δημιουργία τεχνητού ζωντανού ιστού σε ένα πιάτο.

Σε μεγέθη που κυμαίνονται από κόκκο ρυζιού μέχρι αυτό ενός νυχιού, τα «μίνι» νεφρά έχουν εντελώς αντίστοιχη λειτουργία με αυτή των κανονικού μεγέθους νεφρών.

»»» Τα σκυλιά μπορούν να «μυρίσουν» τον κορονοϊό στους ανθρώπους αναφέρει πρόσφατη έρευνα. Ήδη, σύμφωνα με το «Nature», σε διάφορα μέρη του κόσμου σκύλοι εκπαιδεύονται για να ανιχνεύουν την Covid-19. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν σχεδόν απόλυτη ακρίβεια στην ανίχνευση του ιού.

Γι’ αυτό, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να βοηθήσουν στον έλεγχο της πανδημίας, π.χ. «τσεκάροντας» χιλιάδες ανθρώπους σε πύλες αεροδρομίων, γήπεδα, πολυκαταστήματα και άλλους πολυσύχναστους χώρους.

«Κανένας δεν υποστηρίζει ότι οι σκύλοι μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μηχάνημα μοριακών τεστ PCR, αλλά μπορούν να βοηθήσουν», λέει ο Γερμανός κτηνίατρος Χόλγκερ Φολκ της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο Ανόβερο, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας εκπαίδευσης σκύλων-ανιχνευτών της Covid-19.

Η μύτη των σκύλων διαθέτει 300 εκατομμύρια κυτταρικούς υποδοχείς για την όσφρηση, έναντι μόνο πέντε έως έξι εκατομμυρίων των ανθρώπων. Έτσι, οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν ανεπαίσθητες μυρωδιές, που οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται καν.

Γι’ αυτό, άλλωστε, οι σκύλοι έχουν εδώ και δεκαετίες εκπαιδευθεί σε διάφορα καθήκοντα βοήθειας της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής, των γιατρών κ.ά., μυρίζοντας από ναρκωτικά και εκρηκτικά έως τον καρκίνο και την ελονοσία.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα κορονοϊού θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα και όχι να έρθει στη Βουλή.

«Όταν αντιμετώπισα τον κορονοϊό (είχε αποκαλύψει στη Βουλή ότι νόσησε ο γιος της) πήρα τον πρόεδρο της Βουλής και μου είπε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα έπρεπε να μείνω για 14 ημέρες καραντίνα.

»Η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που αποφασίζει; Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή συζητήθηκε. Δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή από τη στιγμή που ήρθε σε επαφή με θετικό κρούσμα».

Η κ. Γεννηματά αναφερόταν στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο στις 14 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν εισαχθεί στον Ευαγγελισμό ο κ. Ιερώνυμος, επειδή είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό.

»»» Τα νοσοκομεία κινούνται στον ρυθμό του κορονοϊού, και μάλλον έχουν ξεχάσει τις άλλες ασθένειες, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε πως εάν η πίεση στο ΕΣΥ για νοσηλεία κρουσμάτων covid-19 συνεχιστεί, θα έχουμε θανάτους και από απλές ασθένειες, επειδή δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στο νοσοκομεία.

«Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθούν από ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα, η οποία θεραπεύεται απόλυτα, και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη στις 24 Νοεμβρίου, η Ελλάδα με 7,52 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ξεπερνούσε τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 7.51. Στις 25 Νοεμβρίου και ενώ ο δείκτης της ΕΕ ήταν 7.57, στην Ελλάδα εκτοξευόταν στο 8.05 και στην συνέχεια ανήλθε στο 8.42.

Την ίδια ημέρα στην Πορτογαλία, ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν μόλις στο 7.05. Και το παράδειγμα της Πορτογαλίας δεν είναι τυχαίο καθώς, από τις αρχές Οκτωβρίου ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα με τον συγκεκριμένο δείκτη να καταγράφει τιμές πολύ ανώτερες από την χώρα μας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η σύγκριση με την κατάσταση των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στην εξάπλωσης της πανδημίας ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο, βρίσκεται μόλις στο 5.06.

Στην Γερμανία που αντιμετωπίζει και αυτή το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο δείκτης στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 3.05 και παρατηρούμε ότι και η Γερμανία κατόρθωσε να μειώσει τον δείκτη αν και στις αρχές Νοέμβρη βρέθηκε και αυτή να σημειώνει τιμές ανώτερες της Ελλάδας.

»»» Τη στρόφιγγα της παροχής ρευστότητας κλείνουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ενώ παρέχουν αφειδώς νέα δάνεια προς το δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η χρηματοδότηση της Οικονομίας, με ρυθμό 11,5%, έναντι 10,6% τον Σεπτέμβριο.

Όμως, η εικόνα αυτή είναι μαγική, καθώς ο κύριος όγκος των νέων πιστώσεων κατευθύνονται στη γενική κυβέρνηση, δηλαδή στο Δημόσιο και τους οργανισμούς του.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση ήταν θετική κατά 2,505 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη από τα 1,914 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 57,0% από 54,0% τον προηγούμενο μήνα.

Προς τον ιδιωτικό τομέα, όμως, που αντιμετωπίζει συνθήκες ασφυξίας εν μέσω της πανδημίας, οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση ήταν μόλις 2,5%, απέχοντας σημαντικά από το 57% για τον Δημόσιο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 247 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 623 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: