Εν μέσω πανδημίας μειώνουν τις δαπάνες για Υγεία!

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 23η Νοεμβρίου…

»»» Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία έρευνας της ICAP για τις επιπτώσεις της κορονο-κρίσης στην οικονομία, καθώς 3 στις 4 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ 8 στις 10  θεωρούν ότι οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες από αυτές της κρίσης της περιόδου 2009-2013.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (67%) εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών της θα είναι μειωμένος το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο κλάδος του τουρισμού προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 66% και ακολουθεί ο κλάδος της εστίασης με μείωση 38%.

Από τους 22 κλάδους, οι 17 παρουσιάζουν διψήφιο ποσοστό μείωσης. Τη μικρότερη μείωση αναμένεται να παρουσιάσει ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (-1%) και ο κλάδος της ενέργειας και ανακύκλωσης (-4%).

Όσον αφορά το 2021, 5 στις 10 επιχειρήσεις (51%) εκτιμούν ότι ο κύκλος εργασιών τους θα είναι επίσης μικρότερος συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2019. Οι εταιρείες προβλέπουν ότι ο κύκλος εργασιών τους θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 13% το 2021 σε σχέση με το 2019.

Σχετικά με την τηλεργασία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές, καθώς το 54,6% τη θεωρεί λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με την εργασία στο γραφείο, ενώ το 43% δηλώνει ότι δεν θα την διατηρήσει μετά το πέρασμα της πανδημίας.

Ο πνευμονολόγος έκανε λόγο για καταστροφή της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ο μηχανισμός ανίχνευσης του κρούσματος κορονοϊού, εκείνου που δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αψηφά τον κίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους. Αυτά κανένα δείγμα δεν τα δείχνει», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, τόνισε ότι «η επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, εμάς στην ουσία μας κατέστρεψε. Δεν πρόβλεψε αυτό το φοβερό κύμα. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία».

»»» Παρά τα lockdown, οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα αυξάνονται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Αν και οι εκπομπές καυσαερίων μειώθηκαν σημαντικά, λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις και στη λειτουργία των βιομηχανιών, οι συνολικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σημειώνουν και φέτος άνοδο, ανερχόμενες σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση το διεθνούς οργανισμού σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, φέτος η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε κατά 17% στο απώγειο των ταυτόχρονων μέτρων κατά της πανδημίας. Αυτό συνετέλεσε στην επιβράδυνση της αύξησης των συγκεντρώσεων CO2 στην ατμόσφαιρα κατά το ένα τέταρτο, όχι όμως και στην ελάττωσή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, Πέτερι Τάαλας, σχολίασε ότι «η μείωση των εκπομπών λόγω των lockdown ήταν μόνο μια μικρή λεπτομέρεια στη μακροχρόνια πορεία τους. Χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξάλειψη της αύξησης

Και όπως τόνισε: «Η πανδημία δεν αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή»…

Το συνολικό προϋπολογισθέν ποσό θα φτάσει τις 484.000 ευρώ, ενώ οι στρατιωτική σκύλοι που θα επιλεγούν θα είναι για φρούρηση, ανίχνευση ουσιών και αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό την επόμενη διετία: Ο Στρατός Ξηράς θα προμηθευθεί 95 σκύλους φρούρησης. Το Πολεμικό Ναυτικό 20 σκύλους φρούρησης και η Πολεμική Αεροπορία 75 σκύλους φρούρησης και 3 σκύλους ανίχνευσης.

Οι σκύλοι θα πρέπει να είναι Γερμανικοί ποιμενικοί, Βελγικοί ποιμενικοί και Δανέζικοι ποιμενικοί. Η ηλικία τους θα πρέπει να είναι από 12 έως 24 μηνών και γίνονται αποδεκτοί σκύλοι αρσενικού και θηλυκού γένους.

»»» Το εμβόλιο έρχεται, αλλά πόσοι είναι αυτοί που θα το κάνουν; Το ερώτημα απασχολεί τους επιστήμονες της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθώς η εμπειρία από την επιδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009, είναι απογοητευτική.

Τότε, είχε εμβολιασθεί μόλις το 3,3% του πληθυσμού, δηλαδή 364.576 άτομα. Όσο περνούσαν τα χρόνια το ποσοστό αυξανόταν, αλλά και πάλι κυμαινόταν κοντά στο 10%.

Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα πεισθούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό λόγω και της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος, ενώ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις για το πρώτο διάστημα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, το κάλεσμα, που θα γίνει στους πολίτες μέσω sms, θα συμβάλει εκτιμούν τα στελέχη της κυβέρνησης, στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων.

Τα μηνύματα στο κινητό θα στέλνονται μέσω της βάσης που έχει δημιουργηθεί από την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 800.000 πολίτες και θα ορίζουν ουσιαστικά αυτομάτως το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Για να πεισθούν οι πολίτες, μάλιστα, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης συμβολικά, ώστε να μην υπάρχει ανησυχία στον πληθυσμό για την ασφάλειά του.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή να διενεργήσει την έρευνα η Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα πρέπει να διακριβώσει αν προκύπτει, κατά περίπτωση, «η διάπραξη των αδικημάτων της παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή»!

Αφορμή για την έναρξη της πρωτοφανούς και προκλητικής για τη δημοκρατική τάξη εισαγγελικής έρευνας αποτέλεσε καταγγελία του πρώην σύμβουλου του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου και προέδρου του κόμματος Νέα Δεξιά, η οποία θα διαβιβαστεί στην Βουλή εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα.

»»» Κλίμα έντονης δυσαρέσκειας στην κοινωνία για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο αρχίζει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, ανατρέποντας το σκηνικό που είχε προκύψει από το πρώτο κύμα κορονοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης, για τη διαχείριση του δεύτερου lockdown,που διεξήγαγε (10-11 Νοεμβρίου 2020) το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία Prorata, η πλειοψηφία (51%) των πολιτών πλέον κρίνει αρνητικά και την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου είχε διαπιστωθεί υψηλά θετική αποτίμηση της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας (76%) και σχετικά θετική αποτίμηση των οικονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί (56%), με την εικόνα πλέον να φαίνεται ότι μεταβάλλεται.

Στην έρευνα του Νοεμβρίου το 48% αξιολογεί θετικά την υγειονομική διαχείριση της κυβέρνησης και το 46% την οικονομική, ενώ το 51% των ερωτώμενων έχει αρνητική άποψη και για τις δύο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν τη δραματική αύξηση θανάτων στη χώρα μας από τον κορονοϊό και γενικά την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά το δεύτερο lockdown, αυτό συνοδεύεται από την αργή, αλλά σταθερή ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, απόρροια της αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας.

Ειδικότερα, η καταγραφόμενη τάση διόγκωσης της δυσαρέσκειας από τους νέους και τις γυναίκες, φαίνεται να υποδηλώνει στην πρώτη περίπτωση μία αντίδραση στην επικοινωνιακή «δαιμονοποίηση» των νέων και στη δεύτερη περίπτωση το δεδομένο του υψηλού φορτίου που επωμίζονται οι γυναίκες στο πλαίσιο του lockdown.

Στο κείμενο του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πως κάθε ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ θα πρέπει να αποζημιώνεται για κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση, αλλά και όταν τραγουδά ζωντανά στο ραδιόφωνο.

»Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί μια ελάχιστη αμοιβή που θα προβλέπεται για τους μουσικούς μας, τους τεχνικούς μας, τους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, αλλά και για τους δημιουργούς ή τους συγγενείς τους, όταν γίνονται αφιερώματα σε αυτούς, καθώς και ένα συμβολικό ποσό που θα πηγαίνει στο ταμείο αλληλοβοήθειας του σωματείου, προκειμένου να ενισχυθούν όσοι έχουν ανάγκες που δυσκολεύονται να καλύψουν.

»Να τονίσουμε πως όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεριμνήσει προς την ενίσχυση των εργαζόμενων στον πολιτισμό με πολύ σημαντικότερες παροχές από ότι η χώρα μας, αλλά και γενικότερα έχουν εκπονήσει τεράστιους προϋπολογισμούς στην συνολική προστασία του χώρου του Πολιτισμού τους».

»»» Με προσωπικό από το ΕΣΥ στελεχώνονται ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες επιτάχθηκαν από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το κύμα του κορονοϊού, στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από έγγραφα, που ανάρτησε στο FB  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.

Με αυτά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση παραχωρεί στις «επιταγμένες» κλινικές γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους από Δημόσια Νοσοκομεία για να εργαστούν στις ιδιωτικές δομές. φαίνεται η μετάθεση γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, σε ιδιωτική κλινική.

«Ποια επίταξη ιδιωτικών κλινικών από την κυβέρνηση. Κυβέρνηση επιταγμένη και υποταγμένη στους κλινικάρχες. Η κυβέρνηση επιτάσσει προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για να το μεταφέρει στις “επιταγμένες” ιδιωτικές κλινικές για περιστατικά Covid-19», επισήμανε .

«Δηλαδή, το Δημόσιο που πληρώνει ημερήσια αποζημίωση στις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές, θα τους καλύψει και τις ανάγκες σε προσωπικό, μεταφέροντας σε αυτές γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους από τα δημόσια νοσοκομεία που ήδη έχουν γονατίσει», τόνισε.

«Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτεροι από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε!!! εσείς δεν ξέρω πώς πανηγυρίζετε στη ζωή σας. Εγώ, ότι κυβερνάμε μια χώρα και είναι 12 φορές καλύτερη από Βέλγιο το πανηγυρίζω ΝΑΙ! Είμαστε καλύτεροι από όλους», δήλωσε με στόμφο σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης για τα Χριστούγεννα, είπε ότι «είναι δύσκολο, καθώς μας κυβερνά ο ιός»!

Και πρόσθεσε: «Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».

Σε ερώτηση το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

»»» Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα μπαίνει ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν πρόκειται να ενισχυθούν, αλλά θα μειωθούν σε σχέση με αυτές του 2020.

Από τα 4,8 δισ. ευρώ της τρέχουσας χρονιάς οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται το 2021 στα 4,25 δισ., από τα οποία μόλις 131 εκατ. υπολογίζονται ως πρόσθετοι πόροι για την πανδημία.

Πρακτικά, πρόκειται για μια μείωση 16% που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις μακάβριες εικόνες στα νοσοκομεία και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Στην ίδια αντίληψη κινούνται και οι δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, που από 24,7 δισ. ευρώ της φετινής χρονιάς μειώνονται στα 22,6 δισ. φέτος, αλλά και τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που θα προκαλέσουν αντίστοιχη μείωση στα έσοδα των Ταμείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν φέτος για τις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσαν η κορονο-κρίση και τα lockdown, για το 2021 προβλέπονται 2,4 δισ. έκτακτες παρεμβάσεις λόγω της πανδημίας στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: