Απαγορεύεται η είσοδος συγγενών, αλλά όχι καναλιών

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίσσεται η 22α Νοεμβρίου…

»»» Στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε στηρίξει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να σταθεί στα πόδια της, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς τα πολυπόθητα κονδύλια, θα έρθουν κατόπιν εορτής.

Οι ελπίδες να αρχίσουν από το πρώτο εξάμηνο 2021 οι εισροές εξανεμίζονται, καθώς ούτε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ έδωσε λύση στο αδιέξοδο, το οποίο έχουν δημιουργήσει τα βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία στον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει σε μια αισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στη σύνοδο την ανησυχία του για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις.

Στον προϋπολογισμό του 2021 έχουν εγγραφεί εισροές 2,635 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα έχουν καίρια σημασία για την αποφυγή μιας ακόμη ασθενέστερης ανάκαμψης και μιας υπέρβασης των στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δικαιολογούν, όμως, αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ πλέον ορισμένοι στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν και για τη δυνατότητα εκταμιεύσεων πριν τα τέλη του επόμενου χρόνου.

Αυτό προκύπτει από την Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία συμμετείχαν, μέχρι στιγμής, 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν, αλλά οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που, σχεδόν, στο σύνολό τους, παρουσίασαν μια τέτοια σημαντική αύξηση αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων. Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση.

Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από την μελέτη, είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στη χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες, όπου και δεν παρατηρείται η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα.

Από την άλλη, η βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην χώρα μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Στις άλλες χώρες δεν παρατηρήθηκε το επίπεδο βελτίωσης των επιπέδων αυτής της συμπεριφοράς στους ηλικιωμένους που βρέθηκε στην Ελλάδα.

»»» Πριν… υποδεχτούμε καλά-καλά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί για κίνδυνο και τρίτου κύματος στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα για το δεύτερο, ήταν καθαρή αποτυχία…

Ένας ειδικός του ΠΟΥ για την COVID-19, ο Ντέιβιντ Νάμπαρο, ήταν αυτός που έκανε τις ανησυχητικές διαπιστώσεις, λέγοντας ότι οι χώρες της Ευρώπης, «έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα».

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», πρόσθεσε.

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός, σημειώνοντας ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

Τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Δημήτρης Παρασκευής υποστηρίζουν πως οποιοσδήποτε σχεδιασμός για απελευθέρωση μέτρων είναι πρώιμος.

Αντιθέτως, πιο πιθανές μοιάζουν επιπλέον προσπάθειες αναχαίτισης της ανεξέλεγκτης διασποράς στη Θεσσαλονίκη, μέσω, ενδεχομένως, ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών.

Παράλληλα, ένας συνάδελφός τους, ο Χαράλαμπος Γώγος, γίνεται πιο σαφής, βάζοντας πιθανή ημερομηνία για χαλάρωση των μέτρων, την 15η Δεκεμβρίου. Δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

»»»Τα «παρακάλια» της κυβέρνησης να πείσουν τους κλινικάρχες να προσφέρουν με αμοιβή τις κλινικές τους για τη βοήθεια του ΕΣΥ, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχε καλέσει την κυβέρνηση «να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.  Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες. Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας».

«Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες, στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές bussiness, επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά», αναφέρει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της. Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες , ποιων μονάδων και με τι προσωπικό», υπογραμμίζει.

«Είναι δυνατόν η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα; Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: είτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης», τονίζει σε ανακοίνωση του το ΜέΡΑ25.

Τη θεωρεί ταυτόσημη με τη «Σοβιετία», όπως δήλωσε με στόμφο, και για τον λόγο αυτό, ως ακραιφνής φιλελεύθερος, εξήγησε στους ιθαγενείς Έλληνες, ότι οι επιτάξεις της κυβέρνησης «αποζημιώνονται». Όμως, τότε, παύουν να είναι επιτάξεις. Είναι κάτι άλλο, ίσως ενοικιάσεις…

Το Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 22 παράγραφος 4, αναφέρει ότι «ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Ως προς το τι σημαίνει «επίταξη», τα λεξικά αναφέρουν ότι πρόκειται για την «οριστική ή προσωρινή αφαίρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας». Σε καμία περίπτωση δεν συνδυάζεται με οικονομικές απολαβές και οφέλη του επιτασσόμενου.

Αυτά, γιατί αρκετά έχουμε μπερδευτεί να τα νεοελληνικά της κυβέρνησης, που προσπαθεί να τα φέρει όλα στα μέτρα της.

»»» «Επιτρέπουν την είσοδο των καναλιών εκεί που απαγορεύεται να μπει ο γιος, η κόρη, η μάνα, ο πατέρας, δηλαδή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό», γράφει στο fb η νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της Αττικής, Ματιάννα Συρίγου.

Αναφέρεται στο ρεπορτάζ που έκανε ο ΣΚΑΙ μέσα από ΜΕΘ, όπου οι νοσηλευόμενοι δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Όμως, υπήρξαν, όπως φαίνεται, παράγοντες του υπουργείου Υγείας, και υπεύθυνοι του συγκεκριμένου νοσοκομείου, που έδωσαν άδεια.

Είναι η δεύτερη φορά που η νοσηλεία σε ΜΕΘ γίνεται ρεπορτάζ, καθώς είχε δοθεί η άδεια, πριν από λίγες ημέρες, στο πρακτορείο Reuters, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προβολή της.

«Και μην πει κανείς ότι δεν ρωτήθηκε ο ασθενής. Αυτά είναι κακόβουλα, γιατί όλοι θέλουμε τα 5 λεπτά δημοσιότητας που μας αναλογούν. Και μπορεί εμείς να μην το ξέρουμε, αλλά ο δημοσιογράφος που παίζει την ανθρώπινη ψυχολογία στα δάχτυλα το ξέρει.

»Και μπορεί να μη ρωτήθηκαν, αλλά ο γιατρός τους και η διοίκηση του νοσοκομείου –που το βασικό μέλημά τους είναι η προστασία τού ασθενή και των δικαιωμάτων του– βρίσκονται εκεί γι αυτόν. Για να είναι σίγουροι ότι τραβήχτηκε το καλό προφίλ», παρατηρεί η κ. Συρίγου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: