Το εμβόλιο δεν σώζει την οικονομία της Ευρώπης

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 18η Νοεμβρίου…

Σήμερα, ξεκίνησε από τις 2 το μεσημέρι, η εξ αποστάσεως διδασκαλία για 47.000 τμήματα και 700.000 παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου .

Όμως, σύμφωνα με καταγγελίες, από την πρώτη στιγμή καταγράφηκαν προβλήματα στη σύνδεση στην πλατφόρμα του webex, ενώ όσοι τελικά τα κατάφεραν, αντιμετώπιζαν κατά διαστήματα και προβλήματα στον ήχο.

Από την πλευρά τους, πάντως, πηγές του Υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για «μεμονωμένες περιπτώσεις» που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σύνδεσή τους και υποστήριζαν πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κεντρικά, ούτε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ούτε στην πλατφόρμα webex.

«Για ακόμη μία φορά η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί και χιλιάδες μαθητές μένουν στον αέρα. Δυστυχώς, έτσι όπως τα έχει καταφέρει η κ. Κεραμέως, η είδηση θα ήταν να λειτουργούσε. Το φιάσκο για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς συνεχίζεται και η κα Κεραμέως πανηγυρίζει», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

»»» 4 στους 5 επαγγελματίες βρίσκονται εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υποστηρίζει η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τονίζει σε δήλωση της, «η κυβέρνηση κάνει αυστηρότερο το κριτήριο της μείωσης του τζίρου -από 10% σε 20%- που θέτει ως προϋπόθεση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, στους νέους κύκλους του μέτρου.

»Αποκλείει, έτσι, πολύ μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Και η κ. Αχτσιόγλου προσθέτει, ότι «ακόμα και το βοήθημα των 800 ευρώ που είχε δοθεί στο πρώτο lockdown, σε ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, τώρα δεν υπάρχει και αντικαταστάθηκε από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αφαιρεί από το δάνειο που δίνει στις επιχειρήσεις το επίδομα αναστολής που έχουν λάβει οι εργαζόμενοί τους, εκμηδενίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση», επισημαίνει.

Η κ. Έβερτ σχολίασε μία ανάρτηση της δημοσιογράφου Πέπης Ραγκούση στο facebook, στην οποία είχε φωτογραφία των διαδηλωτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος λίγα μέτρα από την αμερικανική πρεσβεία, και την οποία συνόδευε με το σχόλιο «Τριάντα χρόνια εκτός πραγματικότητας, τώρα και εκτός κοινωνίας».

Η κ. Έβερτ, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων σχολίασε την ανάρτηση της κ. Ραγκούση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με κατσαρίδες και τρωκτικά. Έτσι ήταν, έτσι είναι, έτσι θα ναι!»…

»»» Tζίρο 13,1 δισ. ευρώ έχασε η αγορά στο τρίτο τρίμηνο 2020, με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την εστίαση να παρουσιάζουν εικόνα καταστροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 19 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 21,6 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 46,8% τον Σεπτέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης.

Παράλληλα, για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 82,9 δισ. ευρώ.

Όμως, όταν η κατάσταση αγριεύει, όπως με το δεύτερο lockdown, πάει στο προσφιλές σε αυτήν  «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σπεύδει να «ανοίξει» σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση, ενώ την ίδια ώρα οι επιστήμονες μιλούν για «πολεμικές συνθήκες» στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο, έρχεται σε αντίθεση με τις επισημάνσεις των επιστημόνων που κάνουν λόγο για επικίνδυνα οριακές συνθήκες στα νοσοκομεία της χώρας και σε όλες τις κλίνες, απλές και ΜΕΘ.

Μάλιστα, κάποιοι από τους γιατρούς θεωρούν «θαύμα», να πέσουν τα κρούσματα στην εβδομάδα που απομένει μέχρι να λήξει η καραντίνα, θεωρώντας «θαύμα» τη λήξη του lockdown, πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου.

»»» Απίστευτη πρόταση από Εταιρεία Εντατικολόγων στην Ελβετία, που καλεί τους πολίτες να διαλέξουν πώς θα πεθάνουν, καθώς το σύστημα υγείας έχει φρακάρει λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Μάλιστα, ζητήθηκε από τους πολίτες, να φτιάξουν διαθήκη, στην οποία να διατυπώνουν το πώς επιλέγουν να πεθάνουν, και με ποιον τρόπο θέλουν να διαχειριστούν την έλλειψη μηχανικής υποστήριξης.

Η εταιρεία λοιπόν, συμβουλεύει εκείνους που νοσούν βαριά να αποφασίσουν αν θέλουν αν νοσηλευτούν σε περίπτωση που νοσήσουν βαριά ή να αποφασίσουν οι συγγενείς τους, αν θέλουν ή όχι να ληφθούν μέτρα που να παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση που νοσούν βαριά.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι οι συγγενείς σας, αλλά και οι ομάδες που απαρτίζουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας θα αποφασίσουν, για το αν η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις επιθυμίες του κάθε ασθενούς», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εταιρεία Εντατικολόγων, τα 876 κρεβάτια εντατικής φροντίδας, πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα από την SGI, τα οποία βρίσκονται στην Ελβετία είναι πλήρη και δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα…

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζουν, πεπειραμένοι γιατροί, οι οποίοι κατέχουν θέση διευθυντή σε ΜΕΘ, αμείβονται με μισθούς κάτω από 2.000 ευρώ.

Η Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης αποτελεί «ύβρη» προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι αισθάνονται «βαθύτατα προσβεβλημένοι».

«Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα ενώ επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τί χρειάζεται να γίνει ώστε να μην θρηνήσουμε χιλιάδες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ενώ έχουμε πει ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με χιλιάδες νοσηλευτές και γιατρούς.

»Η κυβέρνηση αντί να κάνει αυτό, διόρισε κάποιες χιλιάδες επικουρικούς συναδέλφους, με μόνο 700 να είναι γιατροί. Την στιγμή λοιπόν που δεν έχουν κάνει τίποτα για να ενισχύσουν το ΕΣΥ συζητούν με τον ΠΙΣ με ποιον τρόπο, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, θα καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

»»» «Ο πατέρας μου υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη όσο κανείς άλλος, αλλά μας έχουν γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια», λέει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, κόρη του μεγάλου συνθέτη, η οποία προσθέτει ότι ζει σε απόλυτη φτώχεια και δεν έχει να φάει!

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Facebook, ζητά βοήθεια από τον κόσμο και την Πολιτεία, αναφέροντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει στο Βραχάτι.

«Η ΔΕΗ χθες μου έκοψε το ρεύμα και δεν έχω ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ. Δεν έχω ρεύμα, δεν έχω φως, δεν έχω να μαγειρέψω, μα και τι να μαγειρέψω, χα, χα, χα, δεν έχω πια τίποτα, δεν έχω ψυγείο, μα αυτό έτσι κι αλλιώς είναι τελείως άδειο, δεν έχω ζεστό νερό να πλυθώ. Και πραγματικά κρυώνω! Ήρθα σε ένα καλό γείτονα για να στείλω το sos!».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Espresso», ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της συμπλήρωσης των 95 χρόνων από τη γέννηση του πατέρα της, είχαν κλείσει 45 συναυλίες οι οποίες λόγω κορονοϊού έγιναν πέντε, με τις τρεις να είναι απλήρωτες.

«Πώς να ζήσουμε; Πώς να δώσω τα χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ, για την περίθαλψη του πατέρα μου; Τα πάντα έχουν πέσει στο κεφάλι μου. Μας έκοψαν το ρεύμα, φαγητό δεν έχουμε ούτε για εμάς ούτε για τα ζώα που περιθάλπω. Αν μας κόψουν και το νερό, δεν μου μένει τίποτε άλλο πάρα να δέσω μια θηλιά στο λαιμό μου και να πεθάνω», αναφέρει.

Σε ερώτηση αν έχει αποταθεί στο υπουργείο Πολιτισμού απαντά: «Συνέχεια στέλνω επιστολές. Έχω στείλει και στην υπουργό και στη Λυρική Σκηνή αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Μας έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια

»»» Ε, ρε, μεγαλεία!!! Ο Άδωνις δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του που βρέθηκε στα παλάτια του Αμπού Ντάμπι, και άρχισε να συμπεριφέρεται σαν υπουργός – τουρίστας.

Εν μέσω της επίσημης επίσκεψης του Μητσοτάκη, έβγαλε το κινητό του και άρχισε να τραβά selfie, ταβάνια και πολυέλαιους. Γιατί, ποιος ξέρει αν θα έχει πάλι την ευκαιρία να ξαναζήσει τέτοια χλιδή.

Εικόνα Twitter.com/ CFragoyiannis

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, μοιράστηκε στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, από το υπουργείο Εξωτερικών με ευθύνη του Νίκου Δένδια, εκθέτοντας (τουλάχιστον) τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, εκδότη και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών πωλήσεων, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του…

Όπως εξηγεί, οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με βάση το ποσοστό της θνητότητας που έχει ο νέος κορονοϊός και αγγίζει το 0,15%. Στοιχείο που μεταφράζεται σε 15.000 νεκρούς σε μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατ. ανθρώπων.

«Εάν για παράδειγμα δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι υπάρχει ο νέος κορονοϊός, μπορεί και να μη το διαπιστώναμε», λέει ο κ. Κούβελας και εξηγεί:

«Στους συνολικά 120.000 θανάτους που καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας θα είχαν προστεθεί άλλοι 15.000 και θα θεωρούσαμε ότι μπορεί να πέθαναν από γρίπη ή άλλη αιτία, καθώς δεν θα υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση από τους συνήθεις θανάτους που καταγράφονται κάθε χρόνο».

Παράλληλα, δηλώνει ότι σήμερα δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μπορεί να παράξει τα εμβόλια για τον κορονοϊό με ταχύτητα, καθώς για πρώτη φορά θα παραχθεί εμβόλιο με τη μέθοδο του RNA (αξιοποίηση γενετικού υλικού του κορονοϊού).

»»» Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αλλάξει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως εξήγησε, η διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχει ήδη συνυπολογιστεί στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία του ΑΕΠ και επομένως, σε επίπεδο προβλέψεων, οι ανακοινώσεις των Pfizer και Moderna δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση.

Διευκρίνισε δε, ότι παρότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε κάπως ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, η Οικονομία έχει δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από το προσδοκώμενο κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ύφεση 8% του ΑΕΠ το 2020, καθώς και για ανάκαμψη 5% του ΑΕΠ για το 2021 και 3,2% του ΑΕΠ για το 2022.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: