Η πλουτοκρατία υποσκάπτει τη δημοκρατία;

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 16η Νοεμβρίου…

»»» Με βάση το επίδομα των 534 ευρώ θα δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς το οικονομικό επιτελείο επικαλείται τα πρόσθετα μέτρα για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εικόνα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, την οποία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε τα 13,4 δισ. ευρώ, το πρωτογενές έλλειμμα στα 9,056 δισ. ευρώ, οι δαπάνες στα 51,8 δισ. ευρώ (υπέρβαση 7,668 δισ. ευρώ) και τα φορολογικά έσοδα είχαν υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ, στα 35,564 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάλυψης από την πλευρά του δημοσίου του Δώρου Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού, αλλά στη βάση των 534 ευρώ καθώς η εναλλακτική της πλήρους κάλυψης στον ονομαστικό μισθό για όλους «θα έστελνε το λάθος μήνυμα, σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν πλεονάσματα αλλά ελλείμματα».

Σε κρατικοποίηση οδηγεί την τράπεζα ο SSM, αποφασίζοντας να μην επιτρέψει στην τράπεζα – για λόγους διασφάλισης κεφαλαιακής επάρκειας – να πληρώσει τους τόκους μετατρέψιμων ομολογιών της (CoCos) που κατέχει το ΤΧΣ. Έτσι οι ομολογίες αυτές μετατρέπονται σε μετοχές και το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ αυξάνει τη συμμετοχή του από 26,4% σε 61,3%.

Η απόφαση του SSM γνωστοποιήθηκε επισήμως στη Διοίκηση της τράπεζας και αναμένεται τώρα να επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ. Η διαδικασία μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Παρ’ ότι οι προθέσεις του SSM ήταν γνωστές από καιρό, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, αποδεχόμενη ως λύση τη «μεταβατική κρατικοποίηση» της Πειραιώς, με όρους που προκαλούν τεράστια ζημία στο Δημόσιο, καθώς θα αποκτήσει τις νέες μετοχές σε τιμή περίπου 8πλάσια(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή.

»»» Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά η χώρα θα γεμίσει από μαχητικά αεροπλάνα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει 24 αμερικάνικα F-35 Joint Strike Fighter από τις ΗΠΑ.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες, μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφασίστηκε και η προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Co κάθε αγορά F-35 θα κοστίζει 82,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, 79,17 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και 77,9 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request-LOR) συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021, με ρυθμό ένα κάθε μήνα, ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale- να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως τόνισε, στην Αττική και στις άλλες πόλεις πλην της Θεσσαλονίκης, αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11), καθώς θα έχει περάσει ένα 15θήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28/11) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη, και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

»»» «Μόνο με θαύμα θα βγούμε από το lockdown στο τέλος Νοεμβρίου», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάγκη να συνεχιστεί η καραντίνα.

«Εάν δεν έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μέτρων. Θα ζήσουμε ό,τι μέλλει να ζήσουμε… Δεν κοιτάζω για χαλάρωση τα Χριστούγεννα με όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε. Μόνο ένα θαύμα θα βάλει τέλος στο lockdown στο τέλος Νοεμβρίου», είπε στην ΕΡΤ 3.

Μάλιστα έκανε έκκληση σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να βοηθήσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία μέσα από ένα πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης για τον COVID-19.

«Δεν υπάρχει πολυτέλεια να ψάχνουμε για ειδικευμένους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη. Χρειάζονται όλοι. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής εξαντλούνται και χρειαζόμαστε ενίσχυση γρήγορα. Η πόλη ζει μια κατάσταση που δεν θέλαμε ποτέ να ζήσουμε. Όλοι πρέπει να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση για να βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Με ανάρτησή του στο Twitter, διατυπώνει την αντίθεσή του με την απόφαση του κόμματός του να μην υπογράψει το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 για την κυβερνητική αυθαιρεσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν δύο διακριτά μεταξύ τους θέματα.
1.Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία με συγκεντρώσεις και πορείες.
2.Η απόφαση της κυβέρνησης, δια του αρχηγού της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει γενικώς τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις είναι προδήλως αντισυνταγματική».

Σε ερώτηση χρήστη «γιατί δεν συνυπογράψατε το κείμενο μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης;», ο Χάρης Καστανίδης απάντησε: «παρακαλώ, αλλού την ερώτηση», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις τοποθετήσεις Μανιτάκη και Αλιβιζάτου, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την αντισυνταγματικότητα, ο κ. Καστανίδης απάντησε:

«Είναι απολύτως λογικό οι Αλιβιζάτος και Μανιτάκης να θεωρούν συνταγματική την γενική απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων της ΕΛΑΣ, διότι απλούστατα είναι οι συντάκτες του σχεδίου πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η κυβέρνηση για να κάνει τον πρόσφατο νόμο για τις συναθροίσεις».

Στο μεταξύ το MέΡΑ25 προχώρησε σε κατάθεση στο ΣτΕ αίτηση ακύρωση και αίτηση αναστολής κατά της απόφασης απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου. Το ΣτΕ αποφάνθηκε, τόσο για αυτήν, όσο και για άλλες παρόμοιες αιτήσεις, ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος…

»»» Το ερώτημα αν επιστρέφουμε σε εποχές φεουδαρχίας θέτει ο οικονομολόγος Μπράνκο Μιλάνοβιτς, θεωρώντας την εντεινόμενη κοινωνική ανισότητα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοκρατία στις κοινωνίες της Δύσης, με τις ΗΠΑ να είναι το πιο ακραίο παράδειγμα.

Ο σερβοαμερικανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι ο όποιος διαθέτει μετοχές και ακίνητα κατάφερε, στις περισσότερες περιπτώσεις, να πολλαπλασιάσει τις τελευταίες δεκαετίες τα περιουσιακά του στοιχεία. Αντιθέτως, για όσους είχαν τον μισθό τους ως μοναδική πηγή εσόδων, οι προοπτικές βελτίωσης της προσωπικής οικονομικής τους κατάστασης είναι εξαιρετικά περιορισμένες αν όχι μηδαμινές.

Το αποτέλεσμα είναι στις ΗΠΑ (που αποτελεί ακραίο παράδειγμα) το 90% των χρηµατοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων να βρίσκεται στα χέρια ενός προνομιούχου 10% των πολιτών. Θεωρητικά όλοι έχουν τη δυνατότητα ανέλιξης μέσα από ένα πολύ υψηλό εισόδημα. Στην πράξη όμως πρόκειται ουσιαστικά για μια κλειστή κοινωνία.

Στη βάση πολυάριθμων δεδομένων ο Μιλάνοβιτς σκιαγραφεί την εδραίωση μιας ανώτερης τάξης που θυμίζει παλιές εποχές φεουδαρχίας. Διότι το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ο πλούτος και η φτώχεια, τρόπον τινά, κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές.

Μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων υπάρχουν όλο και λιγότερα σημεία επαφής. Με αιχμή τον πλούτο τους οι έχοντες διασφαλίζουν τα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, που με τη σειρά τους διασφαλίζουν στους αποφοίτους τους υψηλότερα εισοδήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ΗΠΑ τα παιδιά από πολύ πλούσιες οικογένειες έχουν 60 φορές περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο από τα παιδιά μεσαίων ή κατώτερων στρωμάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: