«Ασταθής η ανάκαμψη, ακόμα και με το εμβόλιο»

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 12η Νοεμβρίου…

»»» Με 200 εκατ. γρήγορα τεστ θα μπορούν οι Βρετανοί να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να παρακολουθούν συναυλίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες στα γήπεδα, κινηματογράφο και θεατρικές παραστάσεις.

Το «rapid test» για τον κορονοϊό κοστίζει μόνο 5 λίρες και η κυβέρνηση πρόκειται να αγοράσει 200 εκατομμύρια από αυτά, τα οποία δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά. Όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα παίρνουν ένα «ημερήσιο πάσο» που θα τους επιτρέπει να πάνε στο θέατρο, το σινεμά ή το γήπεδο.

Τα τεστ αυτά εντοπίζουν επιτυχώς τα τρία στα τέσσερα θετικά κρούσματα του κορονοϊού, ενώ η ακρίβειά τους φτάνει στο 95% για τους ανθρώπους που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και άρα είναι οι πιο μεταδοτικοί.

Η Daily Telegraph αποκάλυψε το σχέδιο του Λονδίνου να αγοράζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια τέτοια τεστ το μήνα από τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι έως το Μάρτιο θα έχουν αγοραστεί συνολικά 192 εκατ. τεστ.

Τα τεστ θα χρησιμοποιούνται στα γηροκομεία και τις άλλες κλειστές δομές φιλοξενίας, ώστε οι Βρετανοί να μπορούν επιτέλους να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να απολογηθεί για την απαράδεκτη κατάσταση σε τρένα και λεωφορεία, ισχυρίστηκε ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει εύκολα στα μέσα μεταφοράς.

Επικαλέστηκε μάλιστα «ουκ ολίγες μελέτες» που υποστηρίζουν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στη διάδοση. Μόλις το 1,2% των clusters συνδέονται με τα μέσα σύμφωνα με μελέτη στη Γαλλία, είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια», αρκέστηκε να πει, ενώ για τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια λεωφορείων είπε ότι «προφανώς διαγωνισμοί που είχαν απορριφθεί από τις αρμόδιες αρχές ως παράνομοι δεν θα γίνουν επί δικών μας ημερών».

»»» Η οικονομική κρίση με τα μνημόνια και η κορονο-κρίση, έχουν οδηγήσει σε αύξηση ψυχοφαρμάκων, αντικαταθλιπτικών και ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αναλύσεις λυμάτων από το κέντρο βιολογικού καθαρισμού στην Ψυττάλεια, που πραγματοποιούνται συστηματικά από το 2010.

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Από το 2010 έως το 2014 σημειώθηκε όχι απλώς αύξηση αλλά τρομακτική αύξηση σε κάποιες δραστικές ουσίες, μιλάμε για αύξηση σε κάποια ψυχοφάρμακα πάνω από 1.000%! Κάποια αντικαταθλιπτικά και κάποια αγχολυτικά», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Μετά το 2014 και έως το 2019 υπήρχε κάποια ύφεση στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων της τάξεως του 30%. Όμως δεν επιστρέψαμε ποτέ στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Το 2020 παρατηρείται έντονη αύξηση πάλι σε κάποιες δραστικές ουσίες, αύξηση 60% σε σχέση με το 2019!

Ο κόσμος σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού άρχισε να παρουσιάζει πάλι αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, είτε λόγω μοναξιάς, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, είτε λόγω φόβου για τον κορονοϊό, είτε όλα μαζί».

Πάντως, σημειώνεται ότι, τυπικά, η αποπληρωμή του κρατικού δανείου Νο4, ελάχιστου ύψους 1.000 ή 2.000 ευρώ, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, με το επιτόκιο να είναι 0,83%, με βάση τα σημερινά δεδομένα των επιτοκίων.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4», ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, αλλά υφίσταται και γι’ αυτές ο ελάχιστος τζίρος αναφοράς των 300 ευρώ.

»»» Μετά τα Χριστούγεννα, μάλλον, θα φτάσουν στα σχολεία οι μάσκες των μαθητών, που θα έπαιρναν δωρεάν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς αναβλήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, ελλείψει δικαιολογητικών!

Απάντηση στο θέμα της καθυστέρησης παραλαβής μασκών στα σχολεία, έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ), το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ανέβαλε προσωρινά τον έλεγχο του διαγωνισμού για την προμήθεια 2.570.000 μασκών (δύο μεγεθών) συνολικού ύψους 2.523.065 ευρώ, καθώς υπεβλήθησαν στο δικαστήριο ελλιπή δικαιολογητικά.

Στην ανακοίνωσή του, το ΕΣ αναφέρει πως θα συνεχίσει τον έλεγχο νομιμότητας του διαγωνισμού, όταν συμπληρωθεί ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, σε μαθήματα τηλεκπαίδευσης του 6ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου Νέας Σμύρνης χθες, άτομα που δεν έπρεπε να βρίσκονται στην ηλεκτρονική τάξη, παρεισέφρησαν βρίσκοντας τους κωδικούς.

Στη συνέχεια, οι καθηγητές αφού εντόπισαν εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, τους έθεσαν εκτός της e-τάξης. Ωστόσο τα εν λόγω περιστατικά εγείρουν ζητήματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Για το εν λόγω περιστατικό η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών του γυμνασίου της Νέας Σμύρνης, σύμφωνα με ανάρτηση στο facebook του σχολείου, κατήγγειλαν το γεγονός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ενημέρωσαν και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

»»» Φόβους ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει Ιταλία, εξέφρασε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

«Επειδή τα μέτρα, τα οποία θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας, δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή, αλλά λίγο αργά, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής προσθέτοντας πως, «θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown».

Όπως εξήγησε, «καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί».

Και πρόσθεσε ότι «οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση».

Όπως είπε, «τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια».

Την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών άλλων παθήσεων.

Η κ. Κατσίμπα τόνισε την ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί.

Σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό. Και έκανε λόγο για την ανάγκη επίταξης στη Θεσσαλονίκη των ιδιωτικών δομών, ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.

»»» Ακόμα και εάν διατεθεί στην αγορά το ποθητό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η ανάκαμψη θα είναι ασταθής, επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Παρόλο που οι τελευταίες ειδήσεις αναφορικά με το εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικές, η ανάκαμψη μπορεί να μην είναι γραμμική, αλλά μάλλον ασταθής», δήλωσε από την πλευρά της η Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη, κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ κεντρικών τραπεζών.

Όπως είπε νωρίτερα, η νόσος Covid-19 «έχει προκαλέσει μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ύφεση», υπογραμμίζοντας πως η πανδημία έχει παραλύσει ακόμα και τομείς που συνήθως πλήττονται λιγότερο σε περιόδους κρίσης.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι 5 εκατ. άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ έχασαν τη δουλειά τους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και πρόσθεσε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας πλήττουν, με άνισο τρόπο, τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Ανέφερε πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 7% για άτομα με χαμηλές δεξιότητες -που συνήθως έχουν χαμηλότερα εισοδήματα- ενώ μειώθηκε κατά 5,4% για εκείνους με μεσαίες δεξιότητες και αυξήθηκε κατά 3,3% για εκείνους με υψηλές δεξιότητες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: