«Από σήμερα κάνουμε επιλογή ασθενών»

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 10η Νοεμβρίου…

»»» «Kλειδώνει» η παράταση του lockdown, με πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τα κρούσματα κορονοϊού όχι μόνο να μην μειώνονται, αλλά να προσβάλουν 3 στους 10 κατοίκους.

Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό έως και επικίνδυνο με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να έχει ρίξει ήδη στο τραπέζι την παράταση των μέτρων και συγκεκριμένα του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το lockdown στην Θεσσαλονίκη θα παραταθεί εάν δεν πέσουν κάθετα τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και όσοι νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ, κάτι που θα συμβεί και σε όσες περιοχές της χώρας διατηρούν υψηλά επίπεδα κορονοϊού στα τέλη του μήνα.

Την αρχική «βόμβα» για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη έριξε ο υπουργός Υγείας λέγοντας ότι η θετικότητα έχει φτάσει το 32% και ακολούθησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε πως σε απλά κρεβάτια νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μπαίνει πλέον οξυγόνο, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιοι θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι».

Η χρονική σύμπτωση του κλεισίματος καταστημάτων με τη νέα εθελουσία αποτελεί καινοφανή πρακτική στο τραπεζικό σύστημα, επισημαίνουν συνδικαλιστές, καθώς για πρώτη φορά συνδέεται ευθέως το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η εθελουσία να γίνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναγκαστική.

Τα καταστήματα που κλείνουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση στους διευθυντές τους, βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας, από το κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές της Αττικής (Μητροπόλεως, Σόλωνος, Καλύβια, Μαραθώνας, Πικέρμι), μέχρι περιοχές της επαρχίας, όπως Κόνιτσα, Βόνιτσα, Αμύνταιο και Παλαμάς Καρδίτσας.

Το απασχολούμενο προσωπικό σε αυτά τα καταστήματα, αν υποτεθεί ότι θα αποχωρήσει με την εθελουσία, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το στόχο της διοίκησης για τουλάχιστον 800 αποχωρήσεις.

»»» Το lockdown και τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν επιπτώσεις στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, αλλά επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα από το γερμανικό Ίδρυμα Στήριξης κατά της Κατάθλιψης, το 74% των καταθλιπτικών δηλώνει ότι η καραντίνα τους επιβαρύνει, ενώ το ποσοστό στους υγιείς ήταν 59%.

Το «Βαρόμετρο για την Κατάθλιψη» στη Γερμανία δείχνει ότι ενώ το 58% του συνολικού πληθυσμού της χώρας προσπαθεί να βρει πλεονεκτήματα στο lockdown, περνώντας για παράδειγμα περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, το αντίστοιχο ποσοστό στους καταθλιπτικούς βρίσκεται στο 31%.

Ο περσινός στολισμός δωρίστηκε στον δήμο από 19 εταιρείες. Τα στολίδια παρέμειναν στην κατοχή του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να αξιοποιηθούν και για επόμενες χρονιές, κάτι που δεν συμβαίνει. Όμως, φαίνεται ότι κρίθηκαν λίγα για τις ανάγκες του φετινού στολισμού.

Ο δήμος προκήρυξε διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας νέων στολιδιών με αρχικό κόστος 520.800 ευρώ, το οποίο στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αυξήθηκε στα 599.400 ευρώ. Ο εν λόγω εξοπλισμός θα προστεθεί στον περσινό και «ο εορταστικός φωτισμός θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερα σημεία της Αθήνας», ενημερώνει ο δήμος.

»»» Μαύρες μέρες περιμένουν οι έμποροι, καθώς θεωρούν ότι δεύτερο lockdown απειλεί με λουκέτο τις επιχειρήσεις, ενώ οδηγεί σε απώλεια πελατών, μείωση πωλήσεων και συνεπώς μείωση τζίρου.

Εξάλλου, όπως λένε, οι καταναλωτές με μεγάλη αγοραστική δύναμη είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση, μιας και σημαντικός αριθμός πολιτών διαβιεί με κρατικά επιδόματα.

Οι έμποροι ανέμεναν αυστηροποίηση των μέτρων με την εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αλλά δεν περίμεναν το γενικευμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θεωρούν πως οι online πωλήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις χαμένες πωλήσεις λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων εξαιτίας της πανδημίας.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, στο δεύτερο lockdown, ειδικά στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών υπολογίζεται πως 1.060 καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά λόγω κυβερνητικής εντολής, ως μέθοδο περιορισμού της πανδημίας.

Από αυτά, όσα ανήκουν στις μεγάλες αλυσίδες έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή μέσω του διαδικτύου. Πολλά άλλα, όμως, ειδικά τα μικρομεσαία καταστήματα, θα μείνουν κλειστά καταγράφοντας μηδενικό τζίρο, χάνοντας μερίδιο από τον ανταγωνισμό.

Όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, υπάρχουν περιπτώσεις αστυνομικών που βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό και οι συνάδελφοι με τους οποίους είχαν άμεση επαφή δεν τίθενται σε καραντίνα.

«Δεν γίνεται σε ένα γραφείο να δουλεύουν τέσσερα άτομα, ο ένας να βγαίνει θετικός στον κορoνοϊό και οι υπόλοιποι τρεις να συνεχίζουν να δουλεύουν και να μην μπαίνουν σε καραντίνα» σημείωσε, καταγγέλλοντας ότι ανώτερο στέλεχος της Αστυνομίας, παρότι είχε συγγενή πρώτου βαθμού θετικό στον κορoνοϊό, συνέχιζε να πηγαίνει στην υπηρεσία του.

«Η αστυνομία ρίχτηκε στη μάχη σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα ζητήματα της χώρας. Το έμψυχο υλικό έχει πρόβλημα. Δουλεύουμε συνεχώς» υπογράμμισε ο κ. Γερακαράκος.

Παράλληλα, είπε ότι ο ΕΟΔΥ δεν μπόρεσε να υποστηρίξει τη διενέργεια τεστ για κορoνοϊό στην Αστυνομία, «γιατί είναι μεγάλος οργανισμός».

»»» Μπροστά στο δίλλημα να επιλέξουν ποιους ασθενείς με κορονοϊό να περιθάλψουν με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και ποιους να αφήσουν στη μοίρα τους βρίσκονται οι γιατροί του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του νοσοκομείου, Θανάσης Σιούλης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ούτε να αγγίξουμε έναν ασθενή ηλικίας 85 ετών και άνω».

Ο κ. Σιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα οριακές καταστάσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που βρέθηκε το Μπέργκαμο της Ιταλίας την περασμένη άνοιξη, ωστόσο, δεν απέχουμε και πολύ από αυτό.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση.

Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε το βράδυ της Δευτέρας. Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ», τόνισε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: