Πάνω από 10 δισ. δολάρια η μπίζνα με το εμβόλιο του κορωνοϊού

Γεια σας, ας δούμε πώς «κύλησε» η 5η Νοεμβρίου…

»»» Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νέο lockdown, επικεντρώνοντας την κριτική τους στην κυβερνητική αμέλεια που, όπως υποστηρίζουν, οδήγησε σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες, καθώς η στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «εγκληματική αμέλεια», υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και το ΕΣΥ και μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Τα ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις οδηγούν μετά το lockdown και σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «αυτό το lockdown θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, είναι μια κυβερνητική αποτυχία». Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορονοϊός. Αλλά είναι η Κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα».

«Η κυβέρνηση εγκλημάτησε απέναντι στο λαό μας. Όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Έβαλε πάνω από όλα τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου σε μια σειρά κλάδους, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός», επισημαίνει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπας.

«Η Κυβέρνηση παρά την αποτυχία διαχείρισης του 2ου κύματος της πανδημίας, την παντελή έλλειψη προετοιμασίας για τεστ και για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική ανευθυνότητα και όσον αφορά την οικονομική στήριξη των πολιτών», τονίζει το ΜέΡα25.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον ψυχίατρο Άντρες Χεράνε-Βίβες, μελέτησαν 37 άτομα, διαπιστώνοντας ότι η ορμόνη του στρες κορτιζόλη μπορεί να μετρηθεί αξιόπιστα στα δείγματα από το «κερί» του αυτιού.

Κατά τους ερευνητές, δεν αποκλείεται μελλοντικά να διευρυνθεί η συγκεκριμένη μέθοδος, προκειμένου το «κερί» του αυτιού να δίνει και άλλα στοιχεία για την υγεία, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης ή ύπαρξη αντισωμάτων για διάφορους ιούς.

Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως ορμόνη του φόβου. Όταν αυτή στείλει σήμα στον εγκέφαλο, έχει την ικανότητα να επηρεάσει κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, από το ανοσοποιητικό σύστημα, μέχρι και την πέψη ή τον ύπνο.

»»» Για παραπλανητική αναφορά του πρωθυπουργού στην αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους σε αναστολή, κάνει λόγο ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μέγα ψεύδος».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζει ότι «στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής».

Όπως εξηγεί, τα 534 ευρώ της ειδικής οικονομικής αποζημίωσης, αντιστοιχούν σε 17,8 ευρώ ημερήσια αποζημίωση. Τα 800 ευρώ αντιστοιχούν σε 26,6 ευρώ ημερήσια αποζημίωση.

Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης από το Σάββατο, που ισχύουν τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να λάβουν επ’ ουδενί 800 ευρώ αποζημίωση (με εξαίρεση πιθανόν μόνο για όσους ήδη είναι σε αναστολή σύμβασης τον Οκτώβριο και θα παραταθεί η αναστολή τους) διότι θα έχουν έχουν ήδη εργαστεί μέχρι και αύριο 6.11.2020.

Στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής, καταδικασμένοι και πάλι στην απόλυτη φτώχεια».

Μεταξύ άλλων επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια κατ’ ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα.

Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή, για τους παραβάτες, καθώς ορίζεται μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από δέκα (10) ως πενήντα (50) ευρώ κάθε μία, αντί από 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται.

»»» Ισχυρή ύφεση 9% φέτος με μεγάλους τριγμούς στον τουρισμό και στις εξαγωγές, αλλά και σχετικά χαμηλή ανάκαμψη κατά 5% το 2021 και κατά 3,5% το 2022 προβλέπει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021-2022 είναι συντηρητικές, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη το όφελος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ύφεση θα είναι φέτος στο 7,8% και η ανάκαμψη το 2021 προβλέπεται στο 4,2% και το 2022 στο 3%. Η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 9% φέτος είναι η πέμπτη ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 18% .

Η Επιτροπή αναφέρει στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα ότι χτυπήθηκε πάρα πολύ έντονα από την υγειονομική κρίση λόγω του εκτεταμένου τομέα υπηρεσιών και της εξάρτησής της από τη διεθνή τουριστική αγορά.

Παράλληλα, καταγράφει μία σειρά από κινδύνους στο δημοσιονομικό πεδίο οι οποίοι συνδέονται με πιθανή κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων για τα πρόσφατα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Αλλά βλέπει και πρόσθετους κινδύνους τους οποίους συνδέει με τις αποφάσεις που αναμένονται σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σε ερώτηση εάν το νέο lockdown είναι ικανό να ανακόψει τη διασπορά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας και από τη δυνατότητα της πολιτείας να κάνει πολλά δωρεάν τεστ. Υπογράμμισε δε, ότι τα τεστ κορονοϊού πρέπει να συνταγογραφούνται.

Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, της  ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, τονίζοντας ότι τα μέτρα ήρθαν καθυστερημένα και γι’ αυτό οδηγούμαστε στο lockdown.

Πρόσθεσε, ότι υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός νέου σχεδίου, το οποίο θα συμπληρώσει το lockdown, καθώς αυτό μόνο, δεν μπορεί να μηδενίσει τα κρούσματα.

«Το lockdown δεν έρχεται καθυστερημένα. Αυτά που ήρθαν καθυστερημένα ήταν τα μέτρα που θα μας έκαναν να αποφύγουμε το lockdown», τόνισε.

»»» Μία αγορά ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων το χρόνο θα ανοίξει η ανακάλυψη του εμβολίου του κορωνοϊού, σύμφωνα με υπολογισμούς της Morgan Stanley και της Credit Suisse.

Το βασικό σενάριο των αναλυτών είναι ότι το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και εάν η τιμή του κινηθεί κοντά σε εκείνη του αντιγριπικού εμβολίου (δηλαδή περίπου στα 20 δολάρια ανά δόση), τότε οι προοπτικές κερδών για τις φαρμακευτικές εταιρείες προβλέπονται σημαντικές.

Σύμφωνα με τον Έβαν Σέιγκερμαν της Credit Suisse, η αγορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο τζίρος της θα αγγίξει τα 10 δισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη, αρκεί να αναλογιστεί ότι τόσα βγάζουν οι φαρμακοβιομηχανίες από 10 blockbuster φάρμακα μαζί.

Σε αντίθεση με τη γρίπη, ο ιός που προκαλεί ο Covid-19 δεν μεταλλάσσεται γρήγορα, όμως υπάρχουν ανησυχίες για το πόσο διαρκούν τα αντισώματα. Έτσι, ο τζίρος της αγοράς του εμβολίου θα εξαρτηθεί σε με μεγάλο βαθμό από το εάν η ανοσία θα διαρκεί για ένα χρόνο ή περισσότερο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: