Το δεύτερο κύμα των lockdown βυθίζει πιο πολύ τις οικονομίες της Ευρώπης

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 2α Νοεμβρίου…

Το Ινστιτούτο Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μέτρησε εκ νέου τα ποσά που δαπανούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αφιερώνει το μικρότερο ποσό σε αυτή τη στήριξη, μετά την Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα, το κόστος των μέτρων, δηλαδή οι δαπάνες που γίνονται από τον προϋπολογισμό χωρίς να προσμετρώνται οι αναβολές πληρωμής φόρων και εισφορών και οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, αντιστοιχεί σε 3,1% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για το δεύτερο μικρότερο ποσό στην Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία (2,5% του ΑΕΠ), ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά στην Ισπανία (3,7%) και στην Ιταλία (3,4%).

Το Ταμείο Ανάκαμψης, που υποτίθεται ότι προορίζεται να εξομαλύνει αυτές τις διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων χωρών, θα αργήσει να εκταμιεύει ποσά στις φτωχότερες χώρες, ενώ στο μεταξύ το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έχει επιδεινώσει σοβαρά τη θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

»»» Χώρα σε ρυθμό κρίσης είναι η Ελλάδα, αναφέρει η Handelsblatt, παραθέτοντας ως στοιχεία που τη συνθέτουν, την πανδημία του κορονοϊού, τον σεισμό στη Σάμο και τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Τουρκία.

«Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να ηχογραφήσει το τηλεοπτικό του μήνυμα για τα νέα μέτρα εγκλεισμού, όταν οι τοίχοι του Μεγάρου Μαξίμου ταρακουνήθηκαν. Σεισμός! Η επόμενη έκτακτη ανάγκη.

Σαν μην έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές κρίσιμες καταστάσεις ο 52χρονος πρωθυπουργός: την πανδημία Covid-19, τις εντάσεις με την Τουρκία, το χάος στα προσφυγικά καταλύματα. Ο Μητσοτάκης αγωνίζεται σε πολλά μέτωπα».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι και «στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό. Αλλά δεν είναι μόνο η πανδημία που ασκεί πιέσεις.

Είναι και η συνεχώς κλιμακούμενη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία, που σπάει τα νεύρα των πολιτών. Οι Έλληνες, που την προηγούμενη δεκαετία υπέστησαν την πιο βαθιά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της μεταπολεμικής τους ιστορίας, εμφανίζονται εξαντλημένοι».

Σε ανάρτηση του στο facebook αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης οδηγεί τη χώρα με ιδεοληπτικό πείσμα και πρόθεση σε συμφορά, κοινωνική καταστροφή και οικονομικό μαρασμό».

Και προσθέτει: «Επικαλείται ως παράδειγμα τη Γερμανία. Αλλά οι επιχειρήσεις που κλείνουν εκεί – και στην εστίαση και στη ψυχαγωγία – επιδοτούνται ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ με απευθείας επιδότηση σε ύψος 70 έως 75 % του τελευταίου τζίρου τους με ΡΕΥΣΤΟ – ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ.

Όχι με ψευτο – φοροελαφρύνσεις και ασήμαντες επιστροφές προκαταβολών η δήθεν επιδοτήσεις ασφαλιστικών καταβολών. Με τέτοιες ανοησίες δεν μπορούν να επιζήσουν ούτε οι επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι.

Ακόμη και στην «φτωχή» σαν κι εμάς Πορτογαλία οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται απευθείας από το κράτος ΑΜΕΣΑ και χωρίς πολύπλοκές διαδικασίες με 80% του μισθού τους. Και μάλιστα χωρίς χρονικό περιορισμό».

»»» Για αδικαιολόγητη παράλειψη των πολιτικών δικαστηρίων στις αποφάσεις για έκτακτα μέτρα προστασίας από την πανδημία, που εκθέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία διαδίκων και παραγόντων δικών, εγκαλεί την κυβέρνηση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Παράλληλα, ζητάει, έστω και την τελευταία στιγμή, την άμεση συμπλήρωση της ΚΥΑ, ώστε να συμπεριληφθεί η αναστολή τουλάχιστον σε δίκες με παρουσία μαρτύρων, στις οποίες παρατηρείται συνωστισμός και να υπάρξει άμεση υλικοτεχνική ενίσχυση των Δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα εικονοτηλεδιάσκεψης.

Η Ένωση επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι «υφίσταται προφανής αντίφαση και ουσιώδης διάσταση μεταξύ των μέτρων προστασίας που προβλέπονταν μέχρι σήμερα για τη λειτουργία των δικαστηρίων στις περιοχές υψηλού κινδύνου (ιδίως στη Θεσσαλονίκη) και σε αυτά που θα ισχύσουν στο εξής, παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά προς το χειρότερο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του επισημαίνει ότι οι αστικές συγκοινωνίες παραμένουν χωρίς ενίσχυση και χωρίς καν σχέδιο ενίσχυσης και λειτουργίας υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, με τα φαινόμενα συνωστισμού των πολιτών στα ΜΜΜ να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο

«Η κατάσταση προκαλεί μεγάλους υγειονομικούς κινδύνους για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και για το επιβατικό κοινό, ενώ το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρεται στο επιβατικό κοινό είναι κατώτερο των τρεχουσών έκτακτων αναγκών».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες δεν αυξήθηκαν τα δρομολόγια των ΜΜΜ και λόγω μικρών βλαβών ή έλλειψης οδηγών κρατούνται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια του ΟΣΥ εκατοντάδες οχήματα.

Παράλληλα, παρατηρεί ότι διατηρούνται αποσπασμένοι σε γραφεία βουλευτών και υπουργών οδηγοί του ΟΣΥ, καθυστέρησε επί δύο μήνες η προκήρυξη προσλήψεων οδηγών και τεχνιτών σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, ενώ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για 750 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

»»» Μια δεύτερη ύφεση βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης, όπως αντανακλάται στον δείκτη εμπιστοσύνης που παρέμεινε στάσιμος τον Οκτώβριο.

Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προβλέπουν πως οι επιπτώσεις της πανδημίας στη γερμανική Οικονομία θα είναι πιο δραματικές από τις αρχικές προβλέψεις και οι συνέπειές τους μακροπρόθεσμες, ενώ η ανάκαμψη θα αργήσει.

Οι δύο μεγαλύτερες Οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, ανακοίνωσαν μέσα στην εβδομάδα νέο lockdown, περιορισμένο σε σύγκριση με το πρώτο τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και στο εύρος του, αλλά με ανάλογες ζημιές στην οικονομία τους.

Προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής Οικονομίας, οι αρμόδιοι Γερμανοί υπουργοί ανακοίνωσαν νέο πρόγραμμα αξίας 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη όσων επιχειρήσεων πληγούν στη διάρκεια του Νοεμβρίου.

Θα τους χορηγήσουν το 70% των εσόδων που είχαν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 75% για επιχειρήσεις που απασχολούν 50 ή και λιγότερους υπαλλήλους.

Στη Γαλλία η κυβέρνηση Μακρόν προτίθεται να εγγυηθεί άμεσα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, επιχειρώντας, βέβαια, να αποτρέψει ένα κύμα μαζικών πτωχεύσεων.

Όσο για την Ελλάδα, μπορείτε να συγκρίνετε τις ενισχύσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και να βγάλετε συμπεράσματα για το το περιμένει τον ελληνικό λαό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: