Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 30η Οκτωβρίου…
- Η κάμερα ενός κινητού κατέγραψε τη στιγμή που καταρρέει από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, μία πολυκατοικία στην Σμύρνη.
Ο ισχυρότατος σεισμός, που σημειώθηκε χθες (30/10/2020) λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, καθώς είχε εστιακό βάθος μικρότερο από 10 χιλιόμετρα, ενώ προκάλεσε μικρό τσουνάμι στις ακτές της Σάμου, βόρεια της οποίας ήταν το επίκεντρο.
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, στη Σάμο δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο, υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες, δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας στο Καρλόβασι και υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες κτίρια.
Στη Σμύρνη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 42, οι τραυματίες τους 900 και, επίσης, εκατοντάδες κτίρια έπαθαν ζημιές.
»»» Πριν λίγο καιρό ο Σωτήρης Τσιόδρας έλεγε ότι η ανοσία της αγέλης είναι ο μόνο τρόπος για να ελεγχθεί ο κορονοϊός. Χθες είπε ότι «η ανοσία της αγέλης είναι σας να περπατάς σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς να το βλέπεις», επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα πρέπει να υιοθετούνται διότι είναι επικίνδυνες.
Επισήμανε ότι οι κλειστές δομές, οι χώροι εργασίας με πολλά άτομα ή τα εργοστάσια, καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων ειδικά εάν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, το ποσοστό χρήσης μάσκας βρίσκεται στο 58% αυτή τη στιγμή, ενώ το ιδανικό θα ήταν να φτάσει το 95%..
Σχετικά με τους λιγότερους θανάτους που παρατηρούνται στο δεύτερο κύμα πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως για αυτό υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις, όπως η καλύτερη περιποίηση των ασθενών, τα φάρμακα και η γρηγορότερη ανίχνευση με τα τεστ.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, είπε ότι το timing είναι σημαντικό. Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα γίνεται, και βέβαια αν θα θελήσει ο πληθυσμός να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι έτοιμο μάλλον προς τον Ιανουάριο».
Παράλληλα, προσπάθησε και πάλι να μας δημιουργήσει μια μαγική εικόνα, εικονικής πραγματικότητας, λέγοντας ότι «με βάση το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ μόνο το 5% έχει πληρότητες άνω του 65%»!!!
«Σιγά σιγά πυκνώνουμε και τα δρομολόγια» σημείωσε, αναφέροντας ότι «μέχρι το τέλος τους έτους, αρχές του επόμενου, θα έχουν προσληφθεί 655 υπάλληλοι σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ και άλλοι 550 στα ΚΤΕΛ».
Επίσης, τόνισε παράλληλα ότι στις αρχές του έτους θα υπάρχουν 1.300 με 1.400 λεωφορεία στην κυκλοφορία.
Όπως λένε, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι συνήθως δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τις 28.000-40.000. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.
Οι αριθμοί αυτοί προέκυψαν «με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στις Βρυξέλλες, Ντέιβιντ Χέρσζενχορ, η πιο ισχυρή παρέμβαση στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε από την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία φέρεται να είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να διακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού είναι με γρήγορα και άμεσα μέτρα όπως το lockdown.
Μάλιστα, τόνισε στους άλλους αρχηγούς των κρατών της Ευρώπης, ότι «θα έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα».
Με το νομοσχέδιο Βρούτση, θεσμοθετούνται οι απλήρωτες υπερωρίες, αυξάνει το ωράριο έως και τις 10 ώρες, καθιστούν ασύμφορη τη διαδικασία των εργατικών διαφορών, βάζουν εμπόδια στη συλλογική δράση των εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα, δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.
Αυξάνει τις ώρες των νόμιμων υπερωριών, ενώ μεγαλώνει τη λίστα των επιχειρήσεων και εργασιών όπου θα επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αναμένεται να «συμφωνείται» σε επίπεδο εργοδότη – εργαζόμενου, ενώ η διαδικασία των εργατικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Εκτός από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.