Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει κατά 9% τους θανάτους από κορονοϊό στην Ελλάδα!

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 27η Οκτωβρίου…

Μάλιστα, η έκθεση εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι πλαστικών έχουν ήδη συσσωρευτεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο και αν δεν ληφθούν μέτρα  αυτή η ποσότητα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2040.

Η Αίγυπτος (περίπου 74.000 τόνοι/έτος), η Ιταλία (34.000 τόνοι/έτος) και η Τουρκία (24.000 τόνοι/έτος) είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαρροής πλαστικών στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων κακοδιαχειριζόμενων αποβλήτων, αλλά και λόγω των μεγάλων παράκτιων πληθυσμών τους.

Κατά κεφαλήν, ωστόσο, το Μαυροβούνιο (8 κιλά/έτος/άτομο), η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία (το καθένα συμβάλλει περίπου 3 κιλά/έτος/άτομο) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα διαρροής.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα, βρίσκεται ένατη από το τέλος ανάμεσα στις 33 χώρες της Μεσογείου όσον αφορά τις διαρροές πλαστικών στη θάλασσα, τέταρτη από το τέλος σε κατά κεφαλήν διαρροές (πολύ λιγότερο από ένα κιλό κατά άτομο), ενώ έχοντας τη μεγαλύτερη ακτογραμμή κατέχει την πρωτιά σε καθαρισμούς ακτών και θαλασσών.

»»» «Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος έχει υπαγορευτεί από τις τράπεζες και τα funds, υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δίνει τη χαριστική βολή στους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και την πανδημία».

Και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή να ακούσουμε ειδικούς, επειδή είναι σύνθετο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που λόγω κορονοϊού διογκώνεται ώστε να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη λύση από κοινού τα πολιτικά κόμματα.

Το δέχτηκαν όλα τα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινήσαμε κοινωνικό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς όμως δυστυχώς ήρθε η κυβέρνηση και νομοθέτησε αυτές τις ρυθμίσεις που τις θεωρώ απολύτως άδικες», ανέφερε, ενώ υπερασπίστηκε τον νόμο 3869, τον νόμο του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, που έδωσε πραγματική προστασία στην α’ κατοικία σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

«Ένα νόμο που δεν ψήφισε καν ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία κατήργησαν και άνοιξαν το δρόμο στους πλειστηριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης απέφυγαν σε όλη αυτή τη συζήτηση να πουν ότι επρόκειτο για νόμο ΠΑΣΟΚ».

Το μεγάλο πρόβλημα για δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν είναι πλέον οι υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, εφορία και προμηθευτές, αλλά τα άδεια ταμεία.

Η κάμψη του τζίρου οφείλεται πρωτίστως στη συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, τα οποία ακολουθούν την πορεία της συνολικής απασχόλησης και την εξέλιξη των αμοιβών εργασίας.

Το χρήμα που λείπει από την αγορά δεν μπορεί βέβαια να υποκατασταθεί από τις επιστρεπτέες ή μή προκαταβολές, τα μικροδάνεια με κρατική εγγύηση και τις λοιπές διευκολύνσεις, που δίνουν απλώς τη δυνατότητα σε κάποιες επιχειρήσεις να συνεχίσουν την προβληματική λειτουργία τους.

Οικονομικοί αναλυτές και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι πλέον δομικό και συναρτάται με τη γενικότερη κατάσταση και την πορεία της οικονομίας.

«Χρήσιμα και θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα», λένε στελέχη της ΕΣΕΕ (Συνομοσπονδία Εμπορίου) και της ΓΣΕΒΕ. «Αν δεν αναθερμανθεί η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση, ώστε να αυξηθούν οι τζίροι και τα έσοδα των επιχειρήσεων, όλα αυτά θα αποδειχθούν ασπιρίνες για έναν βαρέως νοσούντα».

»»» Βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Ιταλία τη Δευτέρα ενάντια στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν, με στόχο τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών αναφέρθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις, αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της κυβερνητικής απόφασης να κλείνουν εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφοι στις έξι το απόγευμα (18.00) τοπική ώρα.

Πολλές περιοχές επέβαλαν επίσης νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας – συμπεριλαμβανομένης της Λομβαρδίας, όπου βρίσκεται το Μιλάνο και του Πιεμόντε, όπου βρίσκεται το Τορίνο. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε 12 άλλες πόλεις, όπως η Ρώμη, η Γένοβα, το Παλέρμο και η Τεργέστη.

Ενώ το πρώτο, αυστηρό lockdown, στις αρχές της Άνοιξης, τηρήθηκε ειρηνικά, η ανακοίνωση των νέων μέτρων αντιμετωπίστηκε με άμεση και εκτεταμένη αρνητική αντίδραση.

Οι μικρές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι ακόμα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους από εκείνο το πρώτο εθνικό lockdown και οι νέοι περιορισμοί θα προκαλέσουν την οριστική χρεοκοπία τους.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα και άναψαν φωτιές, ενώ η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων. Στο Μιλάνο, πλήθη φώναζαν «Ελευθερία, Ελευθερία, Ελευθερία!», καθώς συγκρούονταν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε πως  χρησιμοποιούν ως τυράκι το ότι δεν σου παίρνουν το σπίτι, αλλά από την άλλη θα κρατούν για τα επόμενα 1-3 χρόνια από την μισθοδοσία στην τράπεζα, οποιοδήποτε ποσό πάνω από τα 610 ευρώ ανά άτομο στην οικογένεια, προκειμένου να αποπληρώνονται οι πιστωτές του πολίτη ή του επαγγελματία που πτώχευσε.

Το θέμα είναι, όπως είπε, «ότι εγώ πλέον που είμαι ενοικιαστής στο σπίτι μου, θα μπορώ στα 12 χρόνια να το αγοράσω. Με εισόδημα όμως κάτω από 7 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο,  δεν θα μπορέσω να το αγοράσω ούτε σε 15 ζωές».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ αποκάλυψε ότι αν για οποιοδήποτε λόγο ένας πολίτης, έχει μια κληρονομιά και θέλει να αποπληρώσει το δάνειό του στα 5 χρόνια, με βάση το νέο νόμο θα πρέπει να πληρώσει και τα ενοίκια για τα επόμενα χρόνια, μέχρι τα 12!!!

»»» Ο συνδυασμός ρύπανσης της ατμόσφαιρας και Covid-19 αποδεικνύεται θανατηφόρος, σύμφωνα με μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για τις επιμέρους χώρες, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από τον κορονοϊό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα.

Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 9% (όσο και στην Ισπανία), δηλαδή σχεδόν ένας θάνατος στους δέκα λόγω κορονοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είχε επιβαρύνει την κατάσταση ορισμένων ασθενών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 15% των θανάτων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας (ο ένας στους επτά), μπορεί να συσχετιστεί με την επί χρόνια έκθεση πολλών ανθρώπων στη ρύπανση του αέρα.

Στην Ευρώπη ειδικότερα το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων υπολογίζεται στο 19% (σχεδόν ο ένας στους πέντε), στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου.

Όσον αφορά επιμέρους χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορονοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: