Στέρεψε η αισιοδοξία και η ελπίδα των Ελλήνων

Γεια σας, ας δούμε πώς «κύλησε» η 25η Οκτωβρίου…

Εικόνα αντιθέσεων και ανισοτήτων που καταγράφονται σε 6.469.044 φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2019 (εισοδήματα 2018) που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι Έλληνες διαθέτουν 5.152.380 αυτοκίνητα, 104.079 σκάφη αναψυχής, 35 ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα τα οποία είναι δηλωμένα στο όνομά τους. Επίσης, 21.447 συμπολίτες μας διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους και μόλις 376 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 800.000 ευρώ έχουν και εσωτερικές πισίνες στις πολυτελείς κατοικίες τους.

Αντίθετα, 1.747.916 είναι ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, ή δηλώνουν ότι τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν.
Ιδιόκτητη πρώτη κατοικία έχουν 2.926.943 νοικοκυριά, ενώ 973.171 έχουν παράλληλα και εξοχικό. Δευτερεύουσα κατοικία στο χωριό ή στην πόλη διαθέτουν 213.670 φορολογούμενοι.

Σε ενοίκιο μένουν 916.749 νοικοκυριά, πληρώνοντας μισθώματα αξίας πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ σε 1.391 ανέρχεται ο αριθμός όσων δηλώνουν ότι έχουν ακίνητα προς εκμετάλλευση στο εξωτερικό.

»»» Έντονα επικριτικοί είναι οι πολίτες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα της πανδημίας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της “Αυγής”.

Περισσότεροι από 6 στους 10 κρίνουν ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε ικανοποιητικά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει σχεδόν έναν στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ το 2019, και είναι έντονα πλειοψηφικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμα και σε αυτήν των 55+ ετών, που είναι γενικά η πιο θετική προς την κυβέρνηση απ’ όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Στο ερώτημα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία, η απόλυτη πλειοψηφία είναι επικριτική, συμπεριλαμβανομένων ενός στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ στις εκλογές του 2019, αλλά και των δύο άμεσα ενδιαφερόμενων ηλικιακών ομάδων, αυτών που περιλαμβάνουν μαθητές, φοιτητές και γονείς.

Βατερλώ για την κυβέρνηση είναι οι απαντήσεις για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 62% των ερωτώμενων δηλώνει μη ικανοποιημένο από τα μέτρα για τα ΜΜΜ, συμπεριλαμβανομένων των μισών ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 και του 70% των νέων 17-24 ετών και των 24-34 ετών, που είναι οι βασικοί χρήστες των μέσων.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν η κυβέρνηση διεκδικεί αποτελεσματικά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία για την επιθετική στάση της στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην παράγραφο 1 του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρεται ότι, «σε κάθε περίπτωση, για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή της αποζημίωσης».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι «οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και λοιπές παροχές που γεννήθηκαν πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτησή τους, όπως ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις, για τις οποίες οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές».

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), η οποία σε οξύτατη ανακοίνωσή της, επισημαίνει, ότι με τον πτωχευτικό κώδικα οι εργασιακές σχέσεις γυρίζουν 100 χρόνια πίσω».

«Είναι ντροπή οι βουλευτές με τους προκλητικούς μισθούς να καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες εργαζομένους! Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή διάταξη του άρθρου 109 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα!».

»»» Άκρως απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του ευρωβαρόμετρου για την Οικονομία στην Ελλάδα και την κατάσταση των νοικοκυριών, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι (Ιούλιο-Αύγουστο), και όπως διαπιστώθηκε σχεδόν όλοι οι πολίτες (98%) θεωρούν ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα, ενώ 8 στους 10 ερωτηθέντες (80%) πιστεύουν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και σε προσωπικό επίπεδο.

Στην ερώτηση πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα, το 77% κακά και μόνο το 23% απάντησε καλά. Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 45%, ενώ το 54% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Αναφορικά με την επαγγελματική τους κατάσταση, το 40% των Ελλήνων τη θεωρεί κακή και το 39% είναι ικανοποιημένο..

Όσον αφορά στην απασχόληση, το 93% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 6% καλή, ποσοστό που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Στην Ευρωζώνη το 21% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση της απασχόλησης και το 71% κακή. Πάντως, διάχυτη είναι σε όλη την Ευρώπη η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: