Πρωτιά στο χρέος έχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 22α Οκτωβρίου…

Πίσω από τα σίδερα θα εκτίσουν την ποινή τους Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Γερμενής, Παππάς, Ματθαιόπουλο, ενώ αναστολή δόθηκε σε Μπούκουρα, Ζαρούλια, Κουκούτση, Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Σκαλκο, Δήμου, Μαρία, Παπαδόπουλο, Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Δασκαλάκη. Συνολικά 38 από τους 50 καταδικασμένους θα βρεθούν στις φυλακές.

Το θέμα, πλέον, είναι αν οι φυλακισμένοι νεοναζιστές θα εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους ή θα αποφυλακισθούν σε 3-4 χρόνια, εκμεταλλευόμενοι τα παράθυρα του νόμου, όπως είχε επισημάνει και ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης.

»»» Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 8% φέτος, που μπορεί να φτάσει το 10% με ένα νέο lockdown, προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτικό και για το 2021, στηρίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη στο εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Αναλυτικά, για το δεύτερο τρίμηνο, το ΙΟΒΕ σημειώνει την πολύ ισχυρή ύφεση στην ελληνική οικονομία (15,2%), σε συνέχεια της πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,5% στο προηγούμενο τρίμηνο και αντί της αύξησής του κατά 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Η πτώση του εγχώριου προϊόντος προήλθε πρωτίστως από υποχώρηση των εξαγωγών (-32,1%) -κυρίως σε υπηρεσίες (-49,4%)- και της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-11,2%). Την ύφεση προκάλεσε και η μείωση των επενδύσεων (-9,0%).

Η δημόσια κατανάλωση περιορίστηκε κατά 1,0%, παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης, λόγω του υψηλού επιπέδου της στο ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Ανασχετικά στην πτώση του ΑΕΠ επενέργησε η εκτεταμένη πτώση των εισαγωγών (-17,2%).

Το ΙΟΒΕ εκφράζει προβληματισμό για την ανεργία μετά τη λήξη των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ενώ οι οικονομολόγοι του εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη το 2021 προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο συνέχισης της ύφεσης.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης McKinsey, η οποία έγινε σε περισσότερες από 2.200 εταιρείες σε πέντε χώρες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Το 55% αναμένει ότι θα κλείσει ως τον Σεπτέμβριο του ερχόμενου έτους, αν τα έσοδα που έχει παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, και αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, μία στις δέκα μικρομεσαίες εταιρείες αναμένεται να κηρύξει πτώχευση εντός έξι μηνών.

Η έρευνα έγινε τον Αύγουστο, πριν από την σημερινή αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, η οποία εξωθεί κυβερνήσεις να επιβάλουν νέους περιορισμούς στις δραστηριότητες και γεννά εικασίες για νέα lockdown σε εθνικό επίπεδο.

»»» Σε 6 μεγάλες εταιρίες δόθηκε το 50% των νέων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν συνολικά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, ενώ έμειναν κλειστές οι κάνουλες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δίνουν αγώνα επιβίωσης εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9,2%, ενώ για τις μικρομεσαίες, οι οποίες λειτουργούν σε συνθήκες ασφυξίας, μειώθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση o Θ. Μητράκος επισήμανε ότι «είναι εύλογο η κοινωνία και οι επιχειρήσεις, έπειτα από δεκαετή κρίση, να μην αισθάνονται ικανοποίηση από την πρόσβασή τους σε χρήμα. Όμως και οι τράπεζες λειτουργούν εντός συγκεκριμένου ευρωπαϊκού πλαισίου.

»Εκεί, λοιπόν, το κράτος οφείλει να αναλάβει το ρίσκο που δεν μπορεί να αναλάβει το τραπεζικό σύστημα, μέσω μιας σειράς εργαλείων (εγγυήσεις, πιστώσεις κ.λπ)», χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των κρατικών παρεμβάσεων και της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Το ροκ συγκρότημα άνοιξε τον δρόμο για ένα δυστοπικό μέλλον, με τη συναυλία του στην Οκλαχόμα, έστω και αν θεωρεί ότι πρωτοτύπησε. Κάθε μέλος της μπάντας και κάθε ένας από τους φανατικούς θαυμαστές τους, βρίσκονταν μέσα σε γιγαντιαίες πλαστικές φούσκες.

Η συναυλία που δόθηκε στο Criterion, ήταν εν μέρει live show, εν μέρει μουσικό βίντεο. Βέβαια, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Flaming Lips εγκλείονται σε πλαστικές φούσκες.

Αλλά, αυτή τη φορά, γέμισαν με 100 φουσκωτές σφαίρες την αίθουσα, η οποία υπό άλλες συνθήκες χωράει 3.500 θεατές. Και η συναυλία έγινε εκ των πραγμάτων τεστ για ζωντανά show, έως ότου περάσει ο κίνδυνος του Covid-19 ή μήπως όχι…

»»» Μόνο εχθρούς έχει καταφέρει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, και μάλιστα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου «δημιουργούν εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους, τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, προς όφελος για άλλη μια φορά των τραπεζών και των επενδυτικών funds, εις βάρος ακόμα και του Δημοσίου».

Η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση του νόμου δεν θα εξελιχθεί σε δεύτερη ευκαιρία αλλά σε χαριστική βολή για χιλιάδες ευάλωτες επιχειρήσεις».

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εκτιμά ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει, άμεσα και βίαια, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πτώχευση χωρίς δεύτερη ευκαιρία.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός θεσμικός διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, και τονίζει ότι οδηγεί σε «αποφλοίωση της προστασίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το προϋφιστάμενο καθεστώς, χαρακτηρίζοντας προβληματική τη νομική φύση (ιδιωτικού δικαίου) του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται στα ανύπαρκτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε στη δουλειά τους, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε: «Τι να τα κάνουμε τα λεωφορεία;».

Και πρόσθεσε με ειρωνικό τρόπο: «Τι να κάνουμε 1.000 λεωφορεία. Να τα κάνουμε βόλτα στο Σύνταγμα;». Υπονοώντας, πιθανόν, ότι δεν τα έχουμε ανάγκη και όλα όσα βλέπουμε είναι υπερβολές και μάλλον θα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του δικαιολογία.

Στη συνέχεια, όμως, πέταξε και ένα άλλο τρομερό ευφυολόγημα (;): «Τι θέλετε, να κόψουμε τις συντάξεις;» Και προχώρησε ακάθεκτος: «Κι εγώ λέω να πάρουμε ένα εκατομμύριο λεωφορεία και να κόψουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των Ελλήνων»…

»»» Την ανηφόρα τραβάει το δημόσιο χρέος, το οποίο έφτασε στα 333,74 δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία ης ΕΛΑΣΤΑΤ.

Τη ίδια ώρα, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης έφτασαν τα 18,26 δισ. ευρώ από 17,49 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και τις δαπάνες να κινούνται στα 23,04 δισ. ευρώ, από 19,9 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως των 3,52 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 187,4% του ΑΕΠ και οι προβλέψεις για το 2020 δείχνουν ως μπορεί να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ το εκτιμά στο 205,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ακολουθεί η Ιταλία με 149,4%, η Πορτογαλία με 126,1%, το Βέλγιο 115.3%, η Γαλλία 114.1%, η Κύπρος 113.2% και η Ισπανία 110,1%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για φέτος προβλέπεται κατάρρευση των φορολογικών εσόδων στα 44 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων και της ύφεσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: