Ο κορονοϊός φέρνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης;

Γεια σας, ας δούμε πώς  εξελίσσεται η 21η Οκτωβρίου…

Όπως μάλιστα επισημαίνεται αυξήθηκε κατά πολύ το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε σχέση με το αρχικό που είχε κατατεθεί, φτάνοντας τις 554 χιλιάδες ευρώ από το 2021 και μετά και επιπλέον 1,7 εκ. ευρώ κατ΄ έτος για πρόσθετες ανάγκες.

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση – τονίζεται – υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Επιπλέον, στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά σε αναντιστοιχίες των αριθμών των μόνιμων και μετακλητών υπαλλήλων που θα στελεχώνουν την Προεδρία της Κυβέρνησης, ενώ τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας για τον τρόπο στελέχωσης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

»»» Αμφιβολίες εκφράζει η γερμανική εφημερίδα Welt για το αν είναι αληθινοί ή «μαγειρεμένοι» οι αριθμοί που εμφάνισε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς δεν βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τα λιγότερα κρούσματα.

«Με μια πρώτη ματιά η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε να κρατήσει τα κρούσματα τόσο χαμηλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας και να έχει την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι τώρα. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο τα επίσημα δεδομένα αποτυπώνουν μια ρεαλιστική εικόνα», σημειώνει η εφημερίδα.

«Σύμφωνα με το Our World in Data η Ελλάδα καταγράφει καθημερινά μόνο περίπου 35 κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκων. Συγκριτικά, η Γερμανία 49 περιστατικά ανά 1 εκατ. Μόνο η Νορβηγία ξεπερνά την Ελλάδα με 29 κρούσματα. Βρήκε λοιπόν η Ελλάδα την τέλεια συνταγή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Και αν ναι, γιατί η χώρα δεν θεωρείται πρότυπο παγκοσμίως» διερωτάται η Welt.

Οι συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο, τις φτωχές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Η έρευνα έχει επίσης και ταξική διάσταση, καθώς τα θύματα προέρχονται συνήθως από φτωχές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

Αποδείχθηκε δε επίσης ότι ο μολυσμένος αέρας μπορεί να επηρεάσει τα μωρά ακόμα και όταν βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό πρόωρων γεννήσεων αλλά και γεννήσεων βρεφών με πολύ χαμηλό βάρος.

»»» Περίπου 85 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν την επόμενη πενταετία, καθώς τα ρομπότ θα αναλάβουν τον ρόλο που έχουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, αντί για το ένα τρίτο που γίνονται σήμερα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η γενική τάση είναι ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω πανδημίας, ενώ η καταστροφή θέσεων επιταχύνεται, καθώς ολοένα περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη νέα τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι χειρωνακτικές και εργασίες ρουτίνας στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην επεξεργασία δεδομένων, απειλούνται κατ’ εξοχήν από την επανάσταση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο.

Από την άλλη, νέες θέσεις εργασίας θα αναδυθούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό «νέφος», η υγεία, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου.

Εξίσου αρνητική εικόνα υπάρχει και συνολικότερα για τη δημοσιογραφία, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα δεν τη θεωρούν αντικειμενική.

Η διαδικτυακή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την α’ φάση της κορονο-κρίσης και τα δύο βασικά στοιχεία που προέκυψαν ως συμπεράσματα, είναι η χαμηλή αξιοπιστία των πολιτών για τον Τύπο γενικά και η πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης και του Διαδικτύου έναντι των υπόλοιπων μέσων.

Το 46,7% θεωρεί ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα είναι «λίγο αντικειμενική», το 31,6% «καθόλου αντικειμενική», ενώ στον αντίποδα, ότι είναι «αρκετά αντικειμενική» βρίσκεται μόλις το 18,6% και «πολύ αντικειμενική» το 1,9%.

Το 39,3% δηλώνει ότι η τηλεόραση ήταν η βασική πηγή ενημέρωσης, ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι ενημερωτικές ιστοσελίδες με 36,3%, τα σόσιαλ μίντια συγκεντρώνουν 18,7%, το ραδιόφωνο επιλέγει το 3,8% και τις εφημερίδες μόλις το 1,6%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος των Τμημάτων Ιστορίας και Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

»»» Αυτό πιστεύει ο Γερμανός ιστορικός Αντρέας Βίρσινγκ, ο οποίος επισημαίνει πως «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το 2020 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης».

Όπως επισημαίνει, «εδώ και μισό χρόνο η διασυνοριακή κινητικότητα, που αποτελεί κύριο γνώρισμα της παγκοσμιοποίησης, έχει συρρικνωθεί, για να μην πούμε ότι έχει εκλείψει, ενώ ενισχύεται εκ των πραγμάτων ο ρόλος του εθνικού κράτους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην παγκοσμιοποίηση» λέει.

Ιδιαίτερα οδυνηρές θεωρούνται πλέον οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με την εκτίμησή του η ζήτηση στην οικονομία θα συρρικνωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας ένα κύμα πτωχεύσεων και τότε ο λογαριασμός με τις πολιτικές συνέπειες των σημερινών επιλογών μας θα αποδειχθεί μάλλον «τσουχτερός», παρά τη φαινομενική συναίνεση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Ο Βίρσινγκ απαντά σε εκείνους που βλέπουν μία «καλή πλευρά» στην πανδημία, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση τεχνολογικών εξελίξεων, θεωρώντας αυτή την άποψη «μυωπική και κυνική απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή».

Αντίθετα, θεωρεί ότι η πανδημία λειτουργεί περισσότερο ως καταλύτης που ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες τάσεις. «Μπορεί να επιφέρει θετικές εξελίξεις, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η προστασία του κλίματος ή μία κριτική αντιμετώπιση του μαζικού τουρισμού, αλλά μπορεί επίσης να εντείνει φαινόμενα όπως ο εθνικισμός και οι κοινωνικές ανισότητες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: