Το σίριαλ των των Θεσμών ξαναρχίζει

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 18η Οκτωβρίου…

»»» Με την αυτόφωρη διαδικασία θα συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν τα ζώα, όπως ορίζει εγκύκλιος του Αρείου Πάγου, με αφορμή τη μετατροπή του σχετικού αδικήματος σε κακούργημα.

Πιο συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας του Ανωτατου Δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, παραγγέλλει σ’ όλες τις Εισαγγελίες της χώρας την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς, απαξιωτικής αντιμετώπισης των ζώων, αξιώνοντας να κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία.

Παράλληλα, παραγγέλλει στους Εισαγγελείς να κινητοποιούν τις αστυνομικές αρχές για την τήρηση του νόμου και τη σύλληψη των δραστών σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημερες, ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, εξήγγειλε την αυστηροποίηση της νομοθεσιας με μετατροπή του αδικήματος από πλημμέλημα σε κακούργημα, κάτι το οποίο επισύρει ποινές από 5 έως 10 χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες ένα ελάφι πέθανε, όταν το τάισαν πατατάκια και τυρόπιτες, ενώ ένα άλλο γλίτωσε την τελευταία στιγμή.

Ο κτηνίατρος που τα εξέτασε, διαπίστωσε ότι υπέφεραν από ιλίγγους και πρήξιμο, που προέρχονταν από τροφές όπως τυρόπιτες, σάντουιτς και αλλαντικά, τροφές, τις οποίες δεν μπορεί να επεξεργαστεί το στομάχι τους.

Το μεγαλύτερο θέμα είναι πως οι επισκέπτες θεωρούν αυτά τα τετράποδα ζωάκια οικόσιτα και τους συμπεριφέρονται αναλόγως, αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα ζώα αυτά είναι άγρια χωρίς να σημαίνει βέβαια πως είναι και επιθετικά.

Οι υπεύθυνοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εθιστούν την προσοχή στους επισκέπτες τονίζοντας πως δεν πρέπει κανένας να ταΐζει τα ελάφια, καθώς υπάρχει αρκετή τροφή.

»»» Για υποκρισία και θράσος κατηγορεί την κυβέρνηση η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, αναφερόμενη στο θέμα της μείωσης των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Η κ. Γκαρά είπε πως η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κ. Χατζηδάκης, επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ψεύτικο, φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ με νομοσχέδιο φούσκα για τα πλαστικά μιας χρήσης, το οποίο δημιουργεί κόστος και σύγχυση στην αγορά.

Και αυτό τη στιγμή που λίγο μόλις καιρό πριν, ψήφισαν ένα περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, έχουν καταργήσει του φορείς διαχείρισης Natura, έχουν ακυρώσει τους δασικούς χάρτες, προχωρούν την καύση στα απορρίμματα, ενώ έχουν παγώσει τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας και τις πολιτικές ανακύκλωσης που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, στάθηκε στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο εν λόγω νομοσχέδιο και δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αφορούν στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, και τα επιμέρους συμπεράσματα καταδεικνύουν, όμως, ότι καθοριστική στη φτωχοποίηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού Αμερικανών στάθηκε η λήξη του έκτακτου προγράμματος πρόσθετων επιδομάτων ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα.

Οι ερευνητές που συνέταξαν τη σχετική μελέτη επισημαίνουν ότι το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου το εν λόγω πρόγραμμα πέτυχε να αναχαιτίσει την αύξηση της φτώχειας σε μηνιαία βάση αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την αύξηση της ακραίας φτώχειας.

Τον Απρίλιο τα πρόσθετα επιδόματα βοήθησαν περισσότερους από 18 εκατ. Αμερικανούς να αποφύγουν τη φτώχεια. Ο αντίστοιχος αριθμός ήταν, όμως, πολύ μικρότερος το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, όταν μόνον 4 εκατ. Αμερικανοί απέφυγαν τη φτώχεια.

Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Notre Dame και του Πανεπιστημίου του Σικάγου καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα, καθώς διαπιστώνει πως διολίσθησαν σε φτώχεια 6 εκατ. άτομα. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο έρευνες έγκειται μόνον στον μήνα Σεπτέμβριο.

»»» «85 εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν οι μετακλητοί της Κυβέρνησης», υποστηρίζει ο Μιχάλης Καρχιμάκης, επισημαίνοντας ότι «την ίδια ώρα οι ΜΕΘ στενάζουν».

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook, «η κυβέρνηση αυξάνει με το σταγονόμετρο τις δαπάνες για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, ενώ την ίδια στιγμή οι 3.000 περίπου μετακλητοί, μέχρι σήμερα, σύμβουλοι Υπουργών κ.λπ. της Κυβέρνησης, κοστίζουν μαζί με τις υπερωρίες τους, γύρω στα 85.000.000 ευρώ ετησίως».

Και διερωτάται «ας μας απαντήσουν, πόσο αναγκαίος είναι αυτός ο στρατός συμβούλων των μελών της Κυβέρνησης και των διοικήσεων των Οργανισμών;

Άραγε πόσο σημαντικότερο θα ήταν ορισμένα από τα χρήμα αυτά να διατεθούν για την επάνδρωση των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;».

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το ζήτημα των ενοικίων για επαγγελματικούς χώρους, καθώς προκύπτει το ερώτημα αν στο μέλλον θα είναι απαραίτητο να υπάρχει μόνιμος χώρος εργασίας για κάθε εργαζόμενο και άρα να καταβάλλεται το σχετικό ενοίκιο.

Έντονα επηρεάζεται επίσης και ο χώρος της εστίασης, αλλά και η βιομηχανία χαρτιού. Η εργασία από το σπίτι έχει οδηγήσει στη γρήγορη ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της καθημερινής εργασίας και απαιτείται έτσι λιγότερο χαρτί εκτύπωσης.

Την περίοδο της πανδημίας μειώθηκαν κάθετα και τα επαγγελματικά ταξίδια, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις ξενοδοχειακών κρατήσεων. Επίσης η μετάβαση στις τηλεδιασκέψεις μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για επαγγελματικό ρουχισμό, πχ κοστούμια, γραβάτες, ταγέρ.

Επίσης η μείωση των μετακινήσεων προς και από το γραφείο επηρεάζει αναμφίβολα και την αυτοκινητοβιομηχανία, και κατά συνέπεια ασκείται πίεση στα πρατήρια καυσίμων αλλά και στο λιανικό εμπόριο στα κέντρα των πόλεων.

Κερδισμένες θα είναι μόνο βιομηχανίες τεχνολογίας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και οι εκείνες που προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης κατ‘ οίκον.

»»» Μπορεί η κορονο-κρίση να βασανίζει την Οικονομία, όμως οι Θεσμοί δεν ξεχνούν τον ρόλο τους και επανέρχονται δριμύτεροι, βάζοντας στο τραπέζι τις εκκρεμότητες των μεταρρυθμίσεων, τις συντάξεις, και τα προαπαιτούμενα για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αρχικά, ο νέος πτωχευτικός νόμος εξασφαλίζει το εισιτήριο για τη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 748 εκατ. ευρώ, τα οποία επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση.

Επίσης, το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, είναι αυτό που ξεκλειδώνει τα δύσκολα σημεία της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και ανοίγει τον δρόμο για ένα κείμενο θετικών συμπερασμάτων από την Κομισιόν.

Στις εξπρές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και μέσω τηλεδιάσκεψης οι θεσμοί θα εστιάσουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, στους κραδασμούς που υφίσταται ο προϋπολογισμός, στα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον παραγωγικό ιστό και στις αβεβαιότητες για τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η αισιοδοξία των θεσμών για ύφεση μικρότερη από 9% για το σύνολο του 2020 έχει βγει εντελώς από τον χάρτη, ενώ υψηλού ρίσκου θεωρούν την ελληνική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,23% του ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: