Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 16η Οκτωβρίου…

»»» Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, οδηγεί άρον-άρον το υπουργείο Οικονομικών σε νέο δανεισμό προκειμένου να καλύψει την τεράστια «τρύπα» που δημιουργήθηκε το εννεάμηνο του 2020 και κυρίως τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο νέος δανεισμός θα αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος, το οποίο φλερτάρει ήδη με το 215% του ΑΕΠ, αν και η κυβέρνηση επιμένει στην παλαιότερη πρόβλεψη ότι δεν θα ξεπεράσει το… 200%!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επόμενες εβδομάδες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα έκδοση πενταετών ομολόγων, προκειμένου να αντληθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Ο λόγος που θα επικαλεστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές ομολόγων και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Όμως, δεν δανείζεται κανένα κράτος ή ιδιώτης όσο χαμηλά και αν είναι τα επιτόκια, εάν δεν έχει ανάγκη από χρήματα.

Η Ελλάδα (30,0%) βρίσκεται στην τρίτη θέση αυτής της μαύρης λίστας, πίσω από τη Βουλγαρία (32,5%) και τη Ρουμανία (31,2%). Ακολουθούν, Ιταλία και Λετονία (27,3%), η Λιθουανία (26,3%) και η Ισπανία (25,3%).

Τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Τσεχία (12,5%), τη Σλοβενία (14,4%), τη Φινλανδία (15,6%), τη Δανία (16,3%), τη Σλοβακία (16,4%), την Ολλανδία (16,5%) και την Αυστρία (16,9%).

Επιπλέον, το 2019, το 16,5% του πληθυσμού της ΕΕ διατρέχει κίνδυνο φτώχειας μετά από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (εισοδηματική φτώχεια), από 16,8% το 2018. Η εισοδηματική φτώχεια περιγράφει το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε ένα νοικοκυριό των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα είναι χαμηλότερο από το εθνικό και κοντά στο όριο φτώχειας.

»»» Αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Αλέξης Κούγιας την πρόταση υπεράσπισης του καθηγητή, ο οποίος μαχαίρωσε σκύλο στη Νίκαια, θεωρώντας ότι μια τέτοια ενέργεια δείχνει ακραία αντικοινωνική προσωπικότητα .

Σε ανακοίνωση του ο ποινικολόγος υπογραμμίζει ότι «το να μαχαιρώνεις τον μεγαλύτερο φίλο του ανθρώπου, δείχνει ότι είσαι μια ακραία αντικοινωνική προσωπικότητα που δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον άνθρωπο να διαφέρει από τα άγρια ζώα που λειτουργούν μόνο με το ένστικτό τους για να επιβιώσουν».

Και προσθέτει: «Δυστυχώς για το αδίκημα αυτό δεν υπάρχει δικαίωμα παραστάσεως προς υποστήριξη της κατηγορίας, διότι θα προσφερόμουν να παραστώ δωρεάν».

«Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας» ξεκαθάρισε η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. «Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση».

«Δεν παίρνετε κανένα μέτρο προστασίας της πρώτης κατοικίας» κατήγγειλε η ΓΣΕΒΕΕ. Έκανε παράλληλα λόγο για μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

Για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού» μίλησε η ΕΣΕΕ, η Ένωση Εμπόρων δηλαδή, προειδοποιώντας ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις.

«Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις» υπογράμμισε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

»»» «Βουτιά» 55,9% κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών των 205.984 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αποτυπώνουν την αιμορραγία που προκάλεσε το lockdown στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3.232.618 χιλ. ευρώ, έναντι 7.329.184 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων και της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων (πτώση 94,7% και 88,4% αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019).

Τις μικρότερες απώλειες στον κύκλο εργασιών μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (4,8%) και του κλάδου Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (13,8%).

Όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τελέστηκε πριν από την ισχύ του νέου ποινικού κώδικα και ως εκ τούτου εφαρμόζονται οι διατάξεις του παλαιού, που είναι ευνοϊκότερες.

Αυτό σημαίνει κατά τον κ. Παπαδάκη, ότι οι καταδικασθέντες θα εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους από την οποία αφαιρείται βέβαια και ο χρόνος κατά τον οποίο έμειναν προφυλακισμένοι. «Μιλάμε πλέον για 34 μήνες στο διευθυντήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι δικάζονται πάντοτε με βάση την αρχή του ευμενέστερου νόμου ο οποίος ίσχυε κατά την τέλεση ή μετά την τέλεση του αδικήματος για το οποίο έχουν κατηγορηθεί.

Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει ότι σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης (όχι ισόβιας δηλαδή) ο καταδικασθείς θα εκτίει τα 3/5 της ποινής του. Ο παλαιός αντιθέτως προέβλεπε ότι εκτιταίο είναι το 1/3 της ποινής.

Στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως οι καταδικασθέντες ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης θα εκτίσουν την ποινή τους με βάση τον ευμενέστερο για τους ίδιους νόμο, ο οποίος ίσχυε κατά την περίοδο τέλεσης του αδικήματος. Επομένως θα εκτίσουν το 1/3 των 13 ετών κάθειρξης που τους έχουν επιβληθεί.

»»» Ο κορονοϊός φαίνεται πώς χτυπά την κυβέρνηση, καθώς το δήθεν success story δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις από τους χειρισμούς της, με αποτέλεσμα μέσα σε πέντε μήνες το κλίμα να έχει αλλάξει δραστικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένη με τα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Παιδεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικότερα, το 46% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο από τα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ το 57% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Παιδεία και το 55% για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το 40% δηλώνει δυσαρεστημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το 15% του περασμένου Μαΐου.

Παράλληλα, σε διαρκή άνοδο βρίσκεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους 6 μήνες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: