Το ταμείο είναι πολύ μείον

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 15η Οκτωβρίου…

»»» Κάμψη σε όλους τους τομείς εμφανίζει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλην όμως η αντιπολίτευση δεν εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης, προς το παρόν, διαπιστώνει το Ίδρυμα Πουλαντζά, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας τα ευρήματα των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων.

«Μετά τον Σεπτέμβριο οι πολίτες θα αξιολογήσουν τους πάντες από την αρχή και για όλα. Και η στιγμή αυτή έχει φτάσει», εκτιμά η μελέτη, αναφέροντας ότι έχει λήξει η «περίοδος χάριτος» για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, αφού είχε γίνει ορατή μια κάμψη σε όλους τους σταθερούς πολιτικούς δείκτες.

Ωστόσο, η περίοδος της πανδημίας και η τάση συσπείρωσης «γύρω από τη σημαία», την εκάστοτε δηλαδή κυβέρνηση ή πολιτικό αρχηγό, την οποία παρατηρήσαμε και σε διεθνή κλίμακα, ευνόησε προσωρινά τη Νέα Δημοκρατία και ανέκοψε την πτωτική αυτή τάση. Το τέλος, εντούτοις, του lockdown σήμανε την υποχώρηση του αρχικού ενθουσιασμού και την συνάντηση της ελληνικής κοινωνίας με τη σκληρή πραγματικότητα.

Οι εστίες της πανδημίας δεν έχουν σβήσει, η οικονομία δύσκολα θα πάρει μπροστά, ενώ τα ελληνοτουρκικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών εντολών μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, καθώς η κυβερνητική πολιτική ακόμα ταλαντεύεται ανάμεσα σε «εθνικιστικούς λεονταρισμούς» και «άγνωστες συμφωνίες».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά εμφανίζουν κάμψη σε όλους τους δείκτες, 11,9 μονάδες στην ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση, 8,1 μονάδες στη δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη, 2,9 μονάδες στην καταλληλότητά του για πρωθυπουργός, 2,8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου προς τη Νέα Δημοκρατία και 2,7 μονάδες στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας.

Από τους δύο εκατομμύρια φτωχούς -το 19% του πληθυσμού τη δεκαετία του 1990- μέχρι το 36%, ως αποτέλεσμα των μνημονίων περί τα μέσα της δεκαετίας που μας πέρασε, φτάσαμε στην κοινωνία του 1/3 που σήμερα ζει σε συνθήκες ανέχειας.

Ήδη μισό εκατομμύρια παιδιά ζουν σε οικογένειες στο όριο της φτώχειας, ενώ στους ανέργους προστέθηκαν 600.000 επιπλέον άτομα, ενώ τα συσσίτια εγγυώνται τροφή για περισσότερα από μισό εκατομμύρια άτομα και νοικοκυριά.

Η έλλειψη προσβασιμότητας και συμμετοχής στις πολιτικές που στόχο έχουν την άρση του αποκλεισμού αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα, με εξέχον παράδειγμα την τρίτη ηλικία που λόγω αδυναμίας χρήσης του διαδικτύου αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

»»» Ανέτοιμες θεωρεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, και τις κάλεσε να υιοθετήσουν κοινά μέτρα για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας κοινής στρατηγικής, ώστε να αποφευχθεί η «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων, που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο.

Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες εμβολιασμού θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με εξειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι να διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, ανακοίνωσε η Επιτροπή, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τη διάρκεια της πανδημίας τον Μάρτιο.

Τα εμβόλια θα πρέπει να καταστούν διαθέσιμα πρώτα για τις πιο ευάλωτες ομάδες, που περιλαμβάνουν το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές μακροπρόθεσμης φιλοξενίας, τους ανθρώπους άνω των 60, τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, τους εργαζόμενους σε τομείς πρώτης ανάγκης και τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση που είχε κάνει η Κομισιόν τον Ιούλιο, οι άνθρωποι που ανήκουν στις «ομάδες προτεραιότητας» μπορεί να φθάνουν τα 200 εκατομμύρια σ’ έναν ευρωπαϊκό πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος στο γ’ τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε 24.746 τεμάχια, από 21.470 και 28.064 τεμάχια που πωλήθηκαν αντίστοιχα στο β’ και στο α΄ τρίμηνο.

Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις χρυσών λιρών ανήλθαν σε 74.280 τεμάχια από 73.808 τεμάχια που πωλήθηκαν στην αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Επίσης το περασμένο έτος, οι συνολικές ρευστοποιήσεις είχαν ανέλθει σε 99.744 τεμάχια, επίδοση που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος, ενώ το 2018 πωλήθηκαν 52.935 λίρες.

Πολλές ήταν οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες, στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, από νοικοκυριά που έχασαν εισοδήματα και ρευστοποίησαν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους.

Συγχρόνως, χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα αγόρασαν και επένδυσαν σε χρυσές λίρες φοβούμενοι έξοδο από το ευρώ ή «κούρεμα» καταθέσεων.

»»» Τα 38,9 δισ. ευρώ, από 12,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο, έφτασε ο δανεισμός  των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Σεπτεμβρίου,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά τα χρήματα αυτά έμειναν στα θησαυροφυλάκια τους. Στις αρχές του έτους ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ήταν ακόμη χαμηλότερος προσεγγίζοντας τα 9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, από την αρχή του 2020 έως και το τέλος Αυγούστου, το απόθεμα των καταθέσεων, που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 119,9 δισ. ευρώ από 114,9 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των χορηγήσεων, οι τράπεζες έχουν διακρατήσει οι ίδιες τη ρευστότητα αυτή, χωρίς να την μεταφέρουν στην πραγματική οικονομία μέσω των δανείων. Είναι ενδεικτικό ότι στις επιχειρήσεις από την αρχή του έτους τα καθαρά δάνεια που έχουν χορηγηθεί αγγίζουν μόλις τα 4,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα τα τραπεζικά προϊόντα, όπως φαίνεται, διοχετεύονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, οδηγώντας την Οικονομία στα βράχια.

Ταυτόχρονα τα εργασιακά μέτρα, οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και τα μέτρα για τον κορονοϊό (μαζί με την αναστολή εργασίας) δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικού θανάτου δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ έκρινε «ως στερούμενες εξουσιοδοτικού ερείσματος» τόσο την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κέντρο της Αθήνας, όσο και την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ και αφορά στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

Το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφασή του απορρίπτει την προσχηματική επίκληση του κινδύνου του κορονοϊού, στην οποία βασίστηκε ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να εφαρμόσει τον Μεγάλο Περίπατο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ’ επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί ως διαδικαστικές την απόφαση του ΣτΕ και σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι το έργο θα συνεχιστεί με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

»»» Εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός, καθώς τα έσοδα για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζουν έλλειμμα ύψους 11.265 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 1.544 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται μειωμένα κατά 1,9 δισ. ευρώ, λόγω των αναβολών φορολογικών υποχρεώσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση για να διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Στο μεταξύ το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.501 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.719 εκατ. ευρώ ή 12,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Η σημαντική αυτή υστέρηση οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κορονο-κρίσης, στην επίπτωση του lockdown, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων, ανέφερε το ΥΠΟΙΚ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37.587 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.008 εκατ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: