Κρύβουν τα κρούσματα του κορονοϊού;

Γεια σας, ας δούμε τι επιφύλαξε η 13η Οκτωβρίου…

Πρέπει να περάσουμε στην πρόβλεψη των επιπτώσεων κατά τρόπον ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν την δυνατότητα να ενεργήσουν με ταχύτητα ανάλογα με τις προειδοποιήσεις, αναφέρεται σε έκθεση που συντάχθηκε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (ΠΟΜ).

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η ετοιμότητα και η ικανότητα αντίδρασης την κατάλληλη στιγμή, στον σωστό τόπο, μπορεί να σώσει ζωές και να προστατεύσει μέσα επιβίωσης πληθυσμών παντού στον κόσμο», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΠΟΜς Πέτερι Τάαλας.

Ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν, καθώς μόνο το 40% από τα 138 μέλη του Οργανισμού δηλώνουν ότι διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων.

»»» Με έναν κουτοπονηρίστικο ελιγμό, το υπουργείο Εργασίας έπιασε στον ύπνο τους συνταξιούχους που είχαν λαμβάνειν αναδρομικά, αποτρέποντας επιπλέον προσφυγές.

Συγκεκριμένα, με νομοτεχνική βελτίωση στις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, ελάχιστη ώρα πριν ψηφιστεί, την οποία δεν πήρε κανείς χαμπάρι, κατατέθηκε προσθήκη στα άρθρα 33 και 34 που αφορούν την καταβολή αναδρομικών ποσών (ν.4734/2020).

Με την προσθήκη αυτή ορίζει ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά!

Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές, οι οποίες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά.

Στόχος ήταν να μπλοκάρουν τις μαζικές αγωγές που κατατίθενται στα διοικητικά δικαστήρια και να γλιτώσει η κυβέρνηση τα επιπλέον αναδρομικά, που επιχειρεί να παγώσει ξανά.

Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση αφού είπε στην αρχή ότι θα δοθεί το σύνολό των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, είτε προσέφυγαν είτε όχι, στη συνέχεια τους παγίδεψε.

Αρχικά, η γερμανική διοίκηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ιστορικό εργοστάσιο θα έκλεινε στο τέλος του 2018. Οι πιέσεις ωστόσο των εργαζομένων, των πολιτικών και η αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη απόφαση οδήγησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει, επιδιώκοντας μια πιο ομαλή έξοδό της από την εγχώρια παραγωγή οικιακών συσκευών.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της βιομηχανίας.

»»» Στα 60 εκατομμύρια ευρώ, και όχι στα 50, όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΣΑ, θα ανέλθει το κόστος στα δημόσια ταμεία από την ανάθεση στα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της έγκρισης ανάθεσης για την εκτέλεση των 60 λεωφορειακών γραμμών από τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ (Τεύχος B’ 4454/08.10.2010), η δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού έχει ως εξής: α) 4.987.077,10 ευρώ για το έτος 2020, β) 29.922.462,59 ευρώ για το έτος 2021 και γ) 24.935.385,50 ευρώ για το έτος 2022.

Το εν λόγω κόστος υπολογίστηκε, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, με προσφερόμενη τιμή 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο, ωστόσο παραμένει άγνωστος σήμερα ο λόγος της εκτίναξης κατά 10 εκατ. της δαπάνης για τον δημόσιο κορβανά.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 500 είναι τα κρατικά λεωφορεία της ΟΣΥ τα οποία παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια τη στιγμή που μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η ΟΣΜΕ, η κυβέρνηση προσφέρει «στο πιάτο» τη δημόσια συγκοινωνία στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, ενώ την ίδια στιγμή είχε φροντίσει να καταργήσει και δικαιώματα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ με την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ.

Η εικόνα προκύπτει από σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Brookings, η οποία υπογραμμίζει ότι το δεύτερο κύμα κορονοϊού υπονομεύει τις προσπάθειες για επιστροφή στην κανονικότητα.

Με κλονισμένη την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και επενδυτών και μειωμένα τα περιθώρια πρόσθετης στήριξης από τη νομισματική πολιτική, οι περισσότερες χώρες πρέπει να διανύσουν μακρύ δρόμο προτού επιστρέψουν οι οικονομίες τους στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Παράλληλα, η Ευρωζώνη, διατρέχει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, καθώς ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών είναι σε αρνητικό έδαφος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κυβερνήσεις των φτωχότερων και υπερχρεωμένων χωρών πρέπει να διαλέξουν φέτος αν θα αποπληρώσουν το χρέος τους ή θα αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

»»» Μια άλλη εικόνα από αυτήν που μας παρουσιάζουν καθημερινά οι αρμόδιοι, δίνει ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται επισήμως, και πιθανόν πάνω των 1.000 ημερησίως!!!

«Η εικόνα ότι έχουμε 300 με 400 κρούσματα, η Γαλλία 7.000 και η Ελβετία 1.500 οι συγκρίσεις δεν είναι σωστές. Είναι πολλαπλάσια τα κρούσματα, καθώς δεν έχουμε δυνατότητα να τεστάρουμε όλο τον πληθυσμό. Οι θάνατοι και οι νοσηλευμένοι είναι πολλοί σε σχέση με τα κρούσματα» τόνισε.

«Η Ελβετία ανακοίνωσε τη Δεύτερα 4.078 κρούσματα για τρεις μέρες με 7 νεκρούς. Η Ελλάδα με 295 κρούσματα έχει επίσης 7 νεκρούς. Με αναλογικό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να έχει πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα για να βγαίνει το αποτέλεσμα των νεκρών. Είναι η απλή μέθοδος των τριών», διευκρίνισε.

Και πρόσθεσε: «Ο λόγος θανάτου προς κρούσματα είναι πολύ μεγάλος εδώ και 2,5 μήνες… Γίνονται παρά πολλά τεστ, αλλά με στοχευμένο τρόπο. Η Ελβετία ανακοίνωσε 1.000 με 1.500 κρούσματα την ημέρα, η Ελλάδα 300 με 400 κρούσματα, η εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πάει καλά, όμως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες».

Ο κ. Δερμιτζάκης επανέλαβε ότι «τον χειμώνα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, πρέπει να μπούμε στο χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα», επανέλαβε ο καθηγητής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: