«Θα τυλίγαμε τη Χρυσή Αυγή, αν δεν έβαζε stop το Μαξίμου»!

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 12η Οκτωβρίου…

»»» Λίγες εβδομάδες πριν κατατεθεί στις Βρυξέλλες από την κυβέρνηση το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γράφουν και σβήνουν τη λίστα με τα μεγάλα τεχνικά έργα, προϋπολογισμού έως και 7 δισ. ευρώ, που θα ζητηθεί να χρηματοδοτηθούν από το νέο κοινοτικό πρόγραμμα.

Στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει έκτακτο χαρακτήρα και ειδικούς διαχειριστικούς κανόνες, ο βασικός κανόνας που γεννά ανησυχίες και προβληματισμό είναι ότι οι συμβάσεις για το 70% των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, δηλαδή για 22,4 δισ. από τα συνολικά 32 δισ. του προγράμματος, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί ως το τέλος του 2022.

Η κατάρτιση της λίστας δεν είναι εύκολη, καθώς θα πρέπει να βρεθούν αρκετά και σημαντικά έργα, τα οποία να μην εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και να έχουν επαρκή βαθμό ωριμότητας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων.

Πέραν των έργων σχεδιάζεται η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της προμήθειας νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και επτά νέων συρμών για το μετρό της Αθήνας.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των καταστροφών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τις 6.681 έναντι 3.656 που ήταν από το 1980 ως το 1999, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα τελευταία 20 χρόνια σημειώθηκαν σχεδόν 7.350 μεγάλες φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένων τσουνάμι και σεισμών, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους και επηρέασαν άλλα 4,2 δισεκατομμύρια. Προκάλεσαν οικονομικές απώλειες σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των προηγούμενων δύο δεκαετιών.

Οι πλημμύρες, ο αριθμός των οποίων διπλασιάστηκε και οι καταιγίδες ήταν οι πιο συχνές φυσικές καταστροφές των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ την επόμενη δεκαετία ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι καύσωνες.

Αν ο κορονοϊός είναι φοβερός, η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη, τόνισε η Μάμι Μιζουτόρι, της Διεθνούς Στρατηγικής του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNSDIR) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Χωρίς πράσινη ανάκαμψη, απλώς θα αυξήσουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη», προειδοποίησε.

»»» Μόνο το 60% των ξενοδοχείων τόλμησε να ανεβάσει ρολά μετά το lockdown, με τη μέση πληρότητα τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες να φτάνει στο 23,1%.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας που λειτούργησαν το 2019, μόνο το 67% εξ αυτών (6.700), δημιούργησε Υγειονομικό Πρωτόκολλο, με σκοπό το άνοιγμά τους.

Ειδικότερα, 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε μέση τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Ενδεικτικό της δυσκολίας των μηνών που έρχονται είναι ότι 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020.

Σε έρευνα των Harris Poll και Milken Institute, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 29.000 πολίτες από 27 χώρες ανά τον κόσμο, το 70% δήλωσαν ότι βιώνουν τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της χώρας τους, ενώ σχεδόν τα 2/3 ανέφεραν ότι οι ηγέτες τους είναι «εκτός πραγματικότητας» ή «δεν νοιάζονται πραγματικά» για το τι θα τους συμβεί.

«Αν και η πανδημία είναι μία υγειονομική κρίση έχει επίσης προκαλέσει μία μετάδοση κοινωνικο-οικονομικών προκλήσεων» σχολίασε ο Τζον Γκερζέμα, διευθύνων σύμβουλος της Harris Poll. «Ίσως περισσότερο από τον ιό η κοινή μας δυσκολία είναι η απουσία ηγεσίας, που παρατηρείται στην παγκόσμια σκηνή» συμπλήρωσε.

Η έρευνα έδειξε ότι το 61% των συμμετεχόντων συμφωνούν πως οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο «να κρατήσουν τη χώρα και την οικονομία σε λειτουργία» κατά την πανδημία. Στο σύνολο των χωρών οι επιχειρήσεις θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη Harris Poll.

»»» Σοβαρές καταγγελίες και παρέμβαση του Μαξίμου το 2013, που καθυστέρησε σημαντικά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, κατήγγειλε ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Ρουπακιώτης είπε πως «μέχρι τον Μάιο του 2013 είχαμε ετοιμάσει ένα πλήρες αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχοντας υπόψη ότι η Χρυσή Αυγή αλώνιζε, και ενώ ήμασταν έτοιμοι στην κυριολεξία να δέσουμε τον τόμο, να τον στείλουμε στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης, έρχεται το μήνυμα από το Μαξίμου: στοπ, δεν περνάει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

Όπως τόνισε υπήρχε πίεση για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου, καθώς στις 1/1/2014 η Ελλάδα θα αναλάμβανε την προεδρία της ΕΕ. «Και πώς θα πήγαινε αν είχε ανοιχτό το θέμα με τη Χρυσή Αυγή; χωρίς αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» είπε.

Παρά ταύτα,  «σταμάτησε, το κόψανε κι ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι ανέλαβε το νομοσχέδιο αυτό να το επεξεργαστεί ο γενικός γραμματέας, Τάκης Μπαλτάκος, και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Σταμάτης. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο νόμος 4285 να ψηφιστεί το 2014, ενώ είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: