Βροχή οι καταγγελίες για χάος στα νοσοκομεία

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 9η Οκτωβρίου…

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) έμεινε αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι, προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (76%) δεν μοιάζει καθησυχασμένη, αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν,  πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους.

Ενδεικτικό είναι, ότι συνεχίζουν να διατηρούν την άποψη πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Πώς πιστεύει η κοινή γνώμη ότι θα συμπεριφερθούν όσοι και όσες υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα τη Χρυσή Αυγή; Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμά ότι οι υποστηρικτές της εγκληματικής οργάνωσης θα στηρίξουν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της Ακροδεξιάς, το 23% την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% τη Νέα Δημοκρατία.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα ωστόσο είναι ότι το 21% της κοινής γνώμης, προερχόμενο από τη Δεξιά, διατηρεί την άποψη ότι αν η νεοναζιστική οργάνωση επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως να ήταν ένα χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα.

»»» Τις αιτίες, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής στην Καρδίτσα από τον «Ιανό», κατέγραψαν οι επιστήμονες, δείχνοντας κυρίως την κατάρρευση αναχωμάτων στα ποτάμια και τις κατολισθήσεις στα βουνά.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία ήταν αποτέλεσμα Πανεπιστημίων και φορέων, η Καρδίτσα πλημμύρισε περίπου κατά ποσοστό 80%, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλέντζη και κατάρρευσης αναχώματος στον ποταμό Καράμπαλη. Επίσης, 20 γέφυρες κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές.

Επιπτώσεις υπήρξαν σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της περιοχής, το οποίο κατακλύστηκε με νερό. Παράλληλα, σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στα δίκτυα ρεύματος, ύδρευσης και σταθερής τηλεφωνίας.

Στο Μουζάκι έγινε αλλαγή της κοίτης του ποταμού που το διασχίζει, με σημαντικές βλάβες και καταρρεύσεις κτιρίων κατά μήκος του παρόχθιου οδοστρώματος.

Επίσης, καταστράφηκαν γέφυρες, όπως και στη Λίμνη Πλαστήρα, όπου σημειώθηκαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και κατολισθήσεις σε χωριά, ενώ κορμοί δέντρων έπεσαν μέσα στη λίμνη, αλλάζοντας το χρώμα της!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Γενικού ΔΤΚ προήλθε κυρίως από τις αρνητικές μεταβολές σε ομάδες αγαθών και υπηρεσιών. Τη μεγαλύτερη μεταβολή έχει η στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρισμό, στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο.

Ακολουθεί η Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα, οι μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, αλλά και πτώση των τιμών σε εισιτήρια για αεροπλάνα και τρένα.

Μικρότερες είναι οι μεταβολές σε επικοινωνίες, αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, τουρισμό και εστίαση. Κοινός παρονομαστής σε όλα είναι η έλλειψη χρημάτων από τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα αγορών, ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλης μείωσης των τιμών.

»»» «Ο κόσμος έχει κουραστεί, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και γενικότερα, με τη μάσκα» και χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση για να πεισθεί, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι την θεωρούν απαραίτητη, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η Αττική «βράζει» και αυτό που ακούν οι πολίτες, καθημερινά, από τους αρμόδιους φορείς, είναι μία καταμέτρηση νεκρών, κρουσμάτων, και εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Οι ειδικοί επιστήμονες, επιμένουν πώς η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει παραπάνω μέτρα, και ξορκίζει ένα γενικό lockdown. Αντίθετα, επεκτείνει μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα τη λειτουργία των καταστημάτων.

«Στις 5 Απριλίου είχαμε 93 διασωληνωμένους. Και χθες είχαμε 91», είπε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Πρέπει να αυξηθούν οπωσδήποτε τα δρομολόγια, αλλά και να γίνει έλεγχος πόσα άτομα μπορούν να μπαίνουν σε κάθε λεωφορείο».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα, και αν δεν βελτιωθεί ο βαθμός εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων, στα τέλη Δεκεμβρίου τα κρούσματα μπορούν να φτάσουν τα 2.000 την ημέρα.

Ο παθολόγος λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος είναι και αυτός υπέρ της χρήσης μάσκας παντού, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά, «έχω άγχος πώς θα βγάλουμε το χειμώνα»…

Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) το Ταμείο επισημαίνει ότι η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισής της πλήττουν δυσανάλογα τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ισχυρότερες σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, εργαζομένους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, μειονότητες, μετανάστες και γυναίκες.

Στοιχεία της Vodafone για την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δείχνει ότι τα μέτρα που απαγόρευαν τις μετακινήσεις είχαν 2% ισχυρότερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Σε αυτές τις τρεις χώρες το «μένουμε σπίτι» συνέπεσε με το κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που σημαίνει ότι οι γυναίκες καλούνταν να φροντίσουν τα παιδιά στο σπίτι. Επιπλέον καθώς οι γυναίκες απασχολούνται περισσότερο σε τομείς που απαιτούν φυσική παρουσία (εστίαση, φιλοξενία, λιανεμπόριο κτλ) δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από το κλείσιμο των καταστημάτων.

Αντιθέτως, στο παρελθόν ήταν οι κατασκευές και η μεταποίηση που επηρεάζονταν περισσότερο σε περιόδους ύφεσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται περισσότερο το ποσοστό ανεργίας των ανδρών.

»»» Αυξάνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες από τους εκπροσώπους των δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που χτυπά τη χώρα το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αλλά το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει μια εικόνα καλυτέρευσης και αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στις επιστολές διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις, ανεπάρκεια ιατρικού εξοπλισμού, απλήρωτες υπερωρίες, όπως απλήρωτο είναι και το επικουρικό προσωπικό.

Οι καταγγελίες προέρχονται από διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας, και ο καμβάς των προβλημάτων είναι παρόμοιος. Σε όλες τις επιστολές διαμαρτυρίας, έντονη είναι η ανησυχία για το πώς θα μπορέσει το προσωπικό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της επιδημίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: