Οι εργαζόμενοι θεωρούν τον κορονοϊό αφορμή για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 6η Οκτωβρίου…

Αυτό τον τίτλο είχε δώσει ίδιος το 1934, σε δίωρη ταινία, την οποία σκηνοθέτησε η Λένι Ρίφενσταλ και έγινε το προπαγανδιστικό όπλο του, αναφερόμενος στη θέληση για επικράτηση της ναζιστικής ιδεολογίας σε όλο τον κόσμο.

Συνδεδεμένη, απόλυτα και αποκλειστικά, η φράση αυτή με τον Χίτλερ και την ταινία της Ρίφενσταλ, «ξαφνιάζει και προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα η κεντρική χρήση της στις εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας», υπογραμμίζει ο κ. Τσιάκαλος.

«Η μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως θεμέλιος λίθος του Δυτικού Πολιτισμού», είναι το θέμα συζήτησης στους Δελφούς και μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής για την ιστορική επέτειο.

»»» Πανάκριβη αποδεικνύεται αυτή η ιστορία της τουρκικής απειλής, καθώς οι δαπάνες για εξοπλισμούς είναι πενταπλάσιες από αυτές στο παρελθόν και εκτινάσσονται στα 2,5 δισ. ευρώ, την ώρα που η κορονο-κρίση καταπίνει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, «οι πληρωμές για την Εθνική Άμυνα (εξοπλιστικά προγράμματα) αναμένεται να ανέλθουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020». Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα είναι προκαταβολές, έναντι συμβάσεων που θα έχουν υπογραφεί για αγορές οπλικών συστημάτων

Ενδεικτικό της αλλαγής προτεραιοτήτων στην κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι ότι πλέον η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας περνά ανάμεσα στις τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, μαζί με την «αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης» και την «ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Οι εξοπλιστικές δαπάνες θα αυξηθούν σε βάθος χρόνου και όχι μόνο το 2021, όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, και οι Έλληνες θα πληρώνουν για μια 10ετία, τουλάχιστον, ξοδεύοντας σε αμυντικές προμήθειες κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

Ειδικότερα ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε ότι θα προστεθεί στον Κανονισμό της Βουλής κώλυμα για τον διορισμό στο κοινοβούλιο συζύγων ή στενών συγγενών του προσώπου που προτείνει την τοποθέτηση.

Υπάρχει και δεύτερος τρόπος για την ακύρωση του διορισμού και αφορά στην καθιέρωση κωλύματος υπαλλήλων, οι οποίοι είναι υπόδικοι για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, σχετικό κώλυμα προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής για άλλα αδικήματα (π.χ. κλοπή, απιστία, δωροδοκία, συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ επανάληψη), αλλά μέχρι σήμερα δεν περιλαμβανόταν η εγκληματική συμμορία.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει «ελάχιστη αναδρομικότητα» στην αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ως προς τις παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια δεν έχει ανακληθεί, αλλά έχει «παγώσει» ενόψει της απόφασης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

»»» «Γιατί τέτοια σπουδή για να παραμείνει οπωσδήποτε στο υπ. Τουρισμού ο Κωνσταντίνος Λούλης;» διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επέστρεψε στο πόστο του ο προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και υμνητής της χούντας, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από γενικός γραμματέας όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν διέθετε πτυχίο.

Η πρόσληψή του όπως αναφέρεται στη Διαύγεια είναι ως άμισθος ειδικός σύμβουλος στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Τουρισμού, ενώ στο σχετικό κείμενο χαρακτηρίζεται ως εμπειρογνώμονας που θα έχει σαν αντικείμενο «τον σχεδιασμό και την υποβολή προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη, τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και τη στρατηγική επέκτασης στις διεθνείς αγορές».

Την αποκάλυψη ότι ο κ. Λούλης δεν διαθέτει πτυχίο αν και υποστήριζε στο επίσημο επίσημο βιογραφικό ότι είναι διπλωματούχος της Ελβετικής Σχολής Κυλινδρόμυλων, είχε κάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη η οποία επεσήμανε ότι «η μοναδική λειτουργούσα σήμερα ελβετική σχολή με αυτά τα χαρακτηριστικά φέρεται να είναι η St. Gallen, η οποία είναι Επαγγελματικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης ετήσιας φοίτησης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε της Εταιρίας Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, τα πτυχία των βουλευτών μοιράζονται σε διάφορους τομείς όπως θετικές επιστήμες, πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, νομική, ιατρική, κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες, παιδαγωγικά, φιλοσοφία, γεωπονικές επιστήμες, μηχανική, πληροφορική.

Οι περισσότεροι (89 από τους 300 βουλευτές, το 29,6%) έχουν πτυχίο στα νομικά. Ακολουθούν οι πτυχιούχοι μηχανικοί πολυτεχνικής σχολής με ποσοστό 14,3%, δηλαδή οι 43 από τους 300 βουλευτές. Από αυτούς, οι περισσότεροι ανήκουν στους πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικούς και στους πτυχιούχους ηλεκτρολόγους και ηλεκτρονικούς μηχανικούς.

Το 12,3% (37 βουλευτές) είναι απόφοιτοι ιατρικής σχολής. Το 11,6% (35 βουλευτές) έχει κάνει οικονομικές σπουδές (μοιράζονται κυρίως σε πτυχία διοίκησης επιχειρήσεων και πτυχία οικονομικών ). Το 4,3% των βουλευτών (συνολικά 13) έχει πτυχίο θετικών επιστημών.

Δώδεκα βουλευτές (το 34% του συνόλου των 300 της Ελληνικής Βουλής) έχουν σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις. Το 3,6% των βουλευτών (συνολικά 11) έχει σπουδές στη φιλοσοφία. Για εννέα βουλευτές δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν είναι απόφοιτοι κάποιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (236 στους 300) έχουν σπουδάσει σε ΑΕΙ της Ελλάδος και 55 βουλευτές έχουν σπουδάσει του εξωτερικού, ενώ για το 6% των βουλευτών δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χώρα των σπουδών τους.

»»» Κρυφή απειλή για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, αλλά και για το περιβάλλον αποτελούν τα μεγάλα επίπεδα ρύπανσης του νερού από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων σε ορισμένες περιοχές. Ένα ζήτημα, για το οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από την Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2020 να πληρώσει πρόστιμο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για περιοχές οι οποίες θεσπίστηκαν μόλις τον Μάιο του 2019, και μετά από καθυστέρηση πολλών ετών, ως «Ζώνες ευπρόσβλητες σε νιτρορύπανση», καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να προσεγγίσουν ή και να υπερβούν το προβλεπόμενο όριο ασφαλείας των 50 mg νιτρικών ιόντων ανά λίτρο αρδευτικού νερού.

Οι περιοχές αυτές ξεκινούν από τον Έβρο, και κατεβαίνουν στον κάμπο Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, την Επανομή και τα Μουδανιά Χαλκιδικής, την Πτολεμαΐδα Κοζάνης, την πεδιάδα Άρτας – Πρέβεζας, το Θεσσαλικό Πεδίο, τον Αλμυρό Μαγνησίας, την Αρτάκη Ευβοίας.

Και ακολουθούν ο Σπερχειός, η Αταλάντη, το Κωπαϊδικό Πεδίο, η λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, ο ποταμός Λαρισσός Αχαΐας, η λεκάνη Πηνειού Ηλείας, η βόρεια Κορίνθια, το Αργολικό Πεδίο, το Αστρος και ο Αγ. Ανδρέας Αρκαδίας, το Λεωνίδιο Αρκαδίας, το Οροπέδιο Τρίπολης, ο Πάμισος Μεσσηνίας, τα Φιλιατρά Κυπαρισσίας, ο Μαραθώνας Αττικής, η Μεσογαία Αττικής, η περιοχή Μεγάρων και Αλεποχωρίου Αττικής, η Τροιζηνία και η περιοχή Γεροποτάμου-Μεσσαράς Κρήτης.

Η νιτρορύπανση, όπως ονομάζεται η υπερβολική χρήση λιπασμάτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα, έχει εντοπιστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων, ήδη από τη δεκαετία του 1980.
Ειδικά για τα βρέφη η κατανάλωση νερού επιβαρυμένη με νιτρικά μπορεί να προκαλέσει λένε οι επιστήμονες ακόμη και τον θάνατο.

Σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων και παράνομων απελάσεων από μέλη και ομάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατός κτλ.) του ελληνικού κράτους, σε συνεργασία με μασκοφόρους που φορούν μαύρα ή στρατιωτική παραλλαγή.

«Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν και άλλες πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, η κατάφωρη παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και η έλλειψη σεβασμού και προστασίας του δικαιώματος στη ζωή», διευκρινίζουν οι οργανώσεις.

«Η Βουλή πρέπει να ασκήσει την εξουσία επίβλεψης που διαθέτει για τη διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών και για να προσδιορίσει αν το εύρος τυχόν παράνομων ενεργειών συνιστά de facto κυβερνητική πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου», επισημαίνουν οι ΜΚΟ στην επιστολή.

«Βάσει δεδομένων έρευνας που έγινε σε χώρες της περιοχής ηπείρου, παρατηρούμε, χωρίς έκπληξη, ότι η κόπωση των ερωτηθέντων αυξάνει … εκτιμούμε σήμερα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, ο οποίος τόνισε ότι οι πολίτες έχουν κάνει «τεράστιες θυσίες» εδώ και οκτώ μήνες.

«Το κόστος αυτών των θυσιών μας εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή «η κόπωση», οι αρχές θα πρέπει να ακούσουν την κοινή γνώμη και να βρουν σε συνεργασία μαζί της λύσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, το επίπεδο μετάδοσης της οποίας παραμένει υψηλό σε όλη την Ευρώπη».

»»» Κόλαφος για την κυβέρνηση και τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει συνεχώς από την ώρα που εντοπίστηκε ο κορονοϊός, και τα βαφτίζει μεταρρυθμίσεις, είναι έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 73% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία απειλεί τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ πάνω από το 67% διαφωνεί με την τηλεργασία.

Αναλυτικά, το 73% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Το 67% των ερωτηθέντων αξιολογεί την τηλεργασία αρνητικά, ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του, το 61% την θεωρεί αρνητική ως προς τις ώρες εργασίας του, το 60% την θεωρεί αρνητική ως προς την αμοιβή του, το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Ιουνίου του 2020. Συγκεκριμένα:
Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία, το 20% δήλωσε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Επίσης, ο δείκτης αισιοδοξίας παρουσιάζει μείωση, με το 52% των ερωτηθέντων να εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιούνιο και να διαμορφώνεται στο 32%.

Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: