Τέλος οι αμειβόμενες υπερωρίες

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η 5η Οκτωβρίου…

»»» Η πανδημία έπληξε και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που πραγματοποίησε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μόνο το 7% από τις 134 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα του ΠΟΥ, ανέφεραν πως όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας λειτουργούσαν πλήρως, ενώ το 93% να κατέγραψε μειωμένη παροχή υπηρεσιών για διάφορες διαταραχές.

«Πιστεύουμε πως αυτή είναι μια ξεχασμένη πλευρά του Covid-19, με την έννοια ότι μέρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε είναι εκείνη ενός ιστορικά υποχρηματοδοτούμενου τομέα», δήλωσε η Ντέβορα Κέστελ, διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών, σε συνέντευξη Τύπου.

Μόνο το 17% των χωρών έχουν διασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για δραστηριότητες, οι οποίες θα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες ψυχικής υγείας στη διάρκεια της πανδημίας, είπε.

Όμως ο ΠΟΥ δεν διαθέτει στοιχεία για συνέπειες που απειλούν τη ζωή, περιλαμβανομένων τυχόν αυξημένων ποσοστών αυτοκτονιών, επιληπτικών κρίσεων ή μη διαχειρίσιμης εξάρτησης από οπιοειδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική δόση, πρόσθεσε.

»»» Δύο στους 10 Έλληνες είναι αρνητές της μάσκας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, κατά την έναρξη ημερίδας που διοργανώθηκε για την ενημέρωση του κοινού από ειδικούς επιστήμονες.

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, τα παιδιά δεν κινδυνεύουν όπως οι ενήλικες, όμως, είναι οι Δούρειοι Ίπποι της μεταφοράς του ιού στα σπίτια και στους οικείους τους.

Σχετικά με το θέμα των προβλημάτων από τις μάσκες, όπως πιστεύουν μερικοί, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η μάσκα προκαλεί ζαλάδες ή άλλα παρόμοια προβλήματα.

Όπως τόνισαν, τόσο οι χειρουργικές μάσκες, όσο και οι υφασμάτινες, είναι σε θέση να επιτρέπουν τις απαιτούμενες  ροές οξυγόνου στον οργανισμό, με σχετικά μικρή αντίσταση, εξασφαλίζοντας καλή αναπνοή.

Στην κοινή τους δήλωση, αναφέρουν ότι «οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική.

Οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της Υγείας και της Παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη. Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας.

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμός για το 2021, προβλέπει αύξηση εσόδων 7,1%, έξω από κάθε ρεαλιστική πρόβλεψη και θα διαμορφωθούν στα 53,705 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,558 δισ. ευρώ εν μέσω πανδημίας!!!

»»» Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που βούλιαξε το 2020, είναι και η συνεδριακή αγορά, καθώς τα συνέδρια και οι διάφορες συναφείς εκδηλώσεις, παρουσίασαν πτώση, η οποία ξεπέρασε και το 90%!!!

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής διοργάνωσης «The Greek Meetings Industry-Open WebForum Series», οι οργανωτές συνεδρίων και εκπρόσωποι χώρων εκδηλώσεων, ανέφεραν μείωση τζίρου για το 2020 άνω του 75%, καθώς και μείωση επισκεπτών/συνέδρων από το εξωτερικό άνω του 90%.

Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε τον Ιούλιο, 75 εταιρείες δήλωσαν ότι έχασαν τουλάχιστον 1.740 διοργανώσεις για το 2020. Άλλες, 43 εταιρείες ανέφεραν ζημιές, οι οποίες άγγιξαν τα 67 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, άνω του 60% των ερωτηθέντων έχουν μετατρέψει μέρος των διοργανώσεων σε ψηφιακές, ενώ άνω του 62% των εταιρειών πιστεύει ότι ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε μείωση προσωπικού, με τις εταιρείες διοργάνωσης να έχουν υψηλότερο ποσοστό από τους χώρους εκδηλώσεων.

«Η κυβέρνηση μπορούσε εδώ και μήνες να υλοποιήσει μια σειρά από προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία» δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Και πρόσθεσε: «Αξιοποιώντας την πρωτοφανή ευελιξία του ΕΣΠΑ, και χωρίς τη συνήθη γραφειοκρατία, μπορούσε να προσλάβει έκτακτο προσωπικό σε παιδεία, υγεία και μεταφορές, να προμηθευτεί ατομικά θρανία και μέσα προστασίας στα σχολεία, να δημιουργήσει ΜΕΘ και να αγοράσει λεωφορεία και συρμούς».

Όπως είπε, «σε αντίθεση με άλλες χώρες που υλοποιούν ισχυρά προγράμματα για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η αδράνεια της κυβέρνησης επιτείνει την ύφεση», κάνοντας λόγο για «τεράστιες κοινωνικές συνέπειες», «κλίμα ανασφάλειας στις επιχειρήσεις» και «ανεργία που καλπάζει».

»»» Ωράριο λάστιχο και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται, αλλά θα δίνονται σε… είδος, προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερήσιου χρόνου εργασίας, χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών, κατά επιπλέον 12 ώρες ανά μήνα ή επιπλέον 3 ώρες ανά εβδομάδα, ενώ θα προβλέπεται η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.

Μελετάται, ακόμα, η διαχείριση των παραπάνω ωρών εργασίας να γίνεται μέσα από μια συμφωνία εργαζόμενων- εργοδοτών, ώστε να μην πληρώνονται έξτρα, αλλά να συμψηφίζονται με ρεπό, άδεια ή μικρότερο ωράριο σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: