Δεν βλέπουν φως στο τούνελ της οικονομίας οι Έλληνες

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώνεται η 2α Οκτωβρίου…

»»» Μόλις πέντε ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Βουλή διόρισε ως μετακλητή υπάλληλο, την πρώην βουλευτίνα της Χρυσής Αυγής και σύζυγο του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια!!!

Ο διορισμός της δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, βάσει απόφασης που έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων.

Ωστόσο, εγείρονται πολλαπλά και επείγοντα ερωτήματα τόσο ως προς τον χρόνο της απόφασης, όσο και ως προς το αν η Βουλή των Ελλήνων εξάντλησε, ως θα όφειλε, τις δυνατότητές της για να αποτρέψει αυτόν τον προσβλητικό διορισμό.

Θα πρέπει εν προκειμένω να γίνει γνωστό εάν το Προεδρείο της Βουλής ζήτησε και έλαβε γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία για το πως θα μπορούσε να τον αποτρέψει…

Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσσης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε την ανάκληση του διορισμού της Ζαρούλια

Σε δήλωση του αναφέρει ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου «θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής», ώστε να μην μπορούν πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα να διορίζουν μετακλητούς και μέχρι τότε δεν πρόκειται να επικυρωθεί η πρόσληψη Ζαρούλια.

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται από το Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, πως σημαντική πτώση κατέγραψαν όλες οι κύριες συνιστώσες του ΑΕΠ, ενώ δυσμενείς ήταν οι εξελίξεις στη βιομηχανία, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, την αγορά των ΙΧ και το Χρηματιστήριο.

Μεγάλη βαρύτητα δίδεται στις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, όπου για πρώτη φορά μετά από μια μακρά περίοδο αύξησης, το σύνολο των απασχολουμένων κατέγραψε μείωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τονίζεται, ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν δύσκολες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού ανεργίας, ενώ έχουν επηρεαστεί επιπλέον σημαντικά από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναφέρεται, πως «η χώρα παραμένει ευάλωτη στην προκαλούμενη διαταραχή, κυρίως εξαιτίας της εξάρτησής της από την εξωτερική ζήτηση και του υψηλού μεριδίου της οικονομικής δραστηριότητας σε κλάδους (τουρισμός και μεταφορές) που πλήττονται εντονότερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

»»» «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν», θυμίζει η υποχρεωτική εφαρμογή τη τηλεργασίας, η οποία έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και στο άψε σβήσε, χωρίς να υπάρξουν διαμαρτυρίες ή προϋποθέσεις για την λειτουργία της.

Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν υπέρ του μέτρου και λειτουργούν αποκλειστικά ή μερικώς με το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ μόνο το 6% απαιτεί φυσική παρουσία των εργαζομένων, προκύπτει από έρευνα της Randstad Ελλάδος.

Όμως, ο χαμένος στην υπόθεση είναι ο εργαζόμενος, τον οποίο σπάνια ρωτάνε αν συμφωνεί σε αυτό το μοντέλο δουλειάς, το οποίο αποτελεί μονόδρομο, καθώς υπάρχει ο φόβος της απόλυσης. Στην τηλεργασία δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για τους όρους εργασίας και τον κύριο λόγο θα τον έχει η επιχείρηση.

Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι δεν ενταχθούν για διαφόρους λόγους, θα προσέρχονται στην εργασία τους και θα αποχωρούν κατά ομάδες. Ήτοι, ανά μισή ώρα εντός δύο ωρών από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους!

Σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ χρήσιμη και αντιγραφειοκρατική. Όμως, σε άλλες δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι ταλαιπωρούνται καταφεύγοντας στα ΚΕΠ, τα οποία υπολειτουργούν εξαιτίας αυτής της άρπα κόλα ηλεκτρονικής ιστορίας της κυβέρνησης.

Και δεν είναι μόνο αυτό, έχουμε και τα πανηγύρια από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για κάθε τι που προστίθεται στο πρόγραμμα του, αλλά χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν η ανταπόκριση των πολιτών και η χρησιμότητα.

Όπως γράφει η efsyn, τα πιο πρόσφατα πανηγύρια ήταν γιατί εντάχθηκαν 15 επιπλέον δήμοι στο πρόγραμμα, για εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΚΕΠ χωρίς φυσική παρουσία, αλλά με βιντεοκλήση. Λέει μάλιστα ότι η υπηρεσία αυτή παρέχεται ήδη σε 60 δήμους και 75 ΚΕΠ.

Τα νούμερα που ακολουθούν όμως, μάλλον δεν είναι για πολλά πανηγύρια. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, σε περίπου δύο μήνες λειτουργίας διεκπεραιώθηκαν 830 βιντεοκλήσεις για εξυπηρέτηση πολιτών. Αν διαιρεθούν οι 830 βιντεοκλήσεις με 75 ΚΕΠ και σχεδόν δύο μήνες λειτουργίας, βγαίνει μισή κλήση την ημέρα!

»»» Αλαλούμ επικράτησε στην πρεμιέρα των λεωφορείων των ΚΤΕΛ σε αστικά δρομολόγια, καθώς οι οδηγοί δεν ήξεραν τους δρόμους και ρωτούσαν τους επιβάτες ή χρησιμοποιούσαν GPS, ενώ δεν είχαν εξοπλισμό τηλεματικής και εισιτηρίων, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται δωρεάν οι επιβάτες.

Οι ελλείψεις αποδίδονται στο γεγονός ότι το σχέδιο ενίσχυσης των δρομολογίων ουσιαστικά επισπεύστηκε κατά ένα μήνα, εξαιτίας του συνωστισμού στα λεωφορεία που παρατηρούνταν καθημερινά σε περίοδο πανδημίας και μάλιστα στην Αττική, η οποία βρίσκεται «στο κόκκινο» επί σειρά εβδομάδων αναφορικά με τα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή φουντώνει η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αιχμή τη μη δημοσιοποιημένη ακόμα σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ, και το κόστος ανά χιλιόμετρο, το οποίο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτήρισε πιο φθηνό,  λέγοντας ότι με την ΟΣΥ το χιλιόμετρο κοστίζει  3 ευρώ, ενώ με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δεν ξεπερνά το 1,40.

Για «αυθαίρετη σύγκριση του κόστους μετακίνησης αστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ», η οποία «υποκρύπτει το σχέδιο της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών» έκαναν λόγο σε κοινή δήλωσή τους, απαντώντας στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, και Χρήστος Γιαννούλης.

«Οι μαθητές δεν είναι υποκινούμενοι και για πρώτη φορά γίνονται καταλήψεις με ομογενοποιημένα αιτήματα» ξεκαθάρισε ο κ.Τσούχλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας ότι διολισθαίνει συνέχεια, εκβιάζοντας εκπαιδευτικούς για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση εν μέσω καταλήψεων και μαθητές για καθημερινές απουσίες.

Όπως διευκρίνισε, το ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων είναι πολύ μεγάλο κι αυτό φαίνεται τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρότερα αστικά κέντρα. «Έχουν κλείσει πόλεις, στην Άρτα μόνο ένα σχολείο είναι ανοιχτό», είπε χαρακτηριστικά.

Καυτηρίασε, δε, την σπουδή της κ. Κεραμέως η οποία από τις πρώτες εβδομάδες κατάληψης παρεμβαίνει ζητώντας αναπλήρωση με εκβιαστικό τρόπο, προσπαθώντας έτσι να επαναφέρει από το παράθυρο την διαγωγή για τους μαθητές, αλλά και παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία για τους καθηγητές τους οποίους υποχρεώνει να εργαστούν Σάββατο.

»»» Οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ για την εξέλιξη της οικονομία είναι οι πολίτες, οι οποίοι ξεπέρασαν σε βαθμός απογοήτευσης και του Βούλγαρους, οι οποίοι έχουν από τις πιο χαμηλές αποδοχές στη Ευρώπη, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Τα βασικά αίτια αυτής της εξέλιξης στις προσδοκίες των νοικοκυριών, είναι η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ιδίως στην Αττική, σε συνδυασμό με την αύξηση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία επιχειρήσεων και ευρύτερα, το διαφαινόμενο παγκοσμίως δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου αποτυπώνουν σε ένα βαθμό και την έντονη υποχώρηση στον τουριστικό τομέα καθ’ όλο το τρίτο τρίμηνο, με σημαντικό αντίκτυπο στο εισόδημα τμήματος των νοικοκυριών και για τη φθινοπωρινή – χειμερινή περίοδο.

Η νέα υποχώρηση φέρνει ξανά τους Έλληνες καταναλωτές ψηλά στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, συγκεκριμένα στη 1η θέση, με τη Βουλγαρία και την Κύπρο να ακολουθούν, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πορτογάλοι, και οι Ισπανοί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: