Μετά από 15 χρόνια θα επανέλθει η Ελλάδα στα προ κορονο-κρίσης επίπεδα!

Γεια σας, ας δούμε πώς διαμορφώθηκε η 1η Οκτωβρίου…

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιήσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, υπολόγισε ότι στο 55% των ονείρων υπήρχε αγχωτικό περιεχόμενο σχετιζόμενο με την πανδημία.

Η φοβία μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η αγωνιώδης ανάγκη προσωπικής προστασίας, η αποτυχία τήρησης των αποστάσεων από τους άλλους, καθώς και σενάρια με δυστοπικές καταστάσεις ή αποχρώσεις τύπου Αποκάλυψης, ήtαν ανάμεσα σε αυτά που βασάνιζαν τον ύπνο αρκετών ανθρώπων.

Όσον αφορά γενικότερα τις συνήθειες του ύπνου, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι κατά την καραντίνα κοιμούνταν περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ το 10% είχε χειρότερες αϋπνίες και πάνω από το 25% είχαν συχνούς εφιάλτες.

Επίσης, πάνω από τους μισούς ανέφεραν, επίσης, ότι είχαν περισσότερο στρες και ήταν αυτοί, οι οποίοι έβλεπαν τους περισσότερους εφιάλτες.

»»» Η καθημερινή τρομοκρατία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που ξεπηδά από τις κυβερνητικές δηλώσεις και τις τηλεοπτικές οθόνες,  η άγνοια και ο πανικός που προκαλείται, οδήγησαν σε ένα απίστευτο γεγονός.

Οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, όταν πληροφορήθηκαν ότι μια οικογένεια που ζει εκεί, έχει προσβληθεί από covid-19, έκλεισαν με πετσέτες τις χαραμάδες από τις πόρτες του διαμερίσματος τους, για να μην περάσει  ο κορονοϊός και τους μολύνει!!!

Πατέρας, μητέρα και το έξι μηνών παιδάκι τους νοσούν και παραμένουν σε καραντίνα μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, μεταμορφώθηκε σε Χαρδαλιά και θυροκόλλησε σημείωμα, στο οποίο αναγράφει, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι οι ένοικοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να χρησιμοποιούν όσο τον δυνατόν λιγότερο το ασανσέρ και απαραιτήτως με γάντια και μάσκα».

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Indec), το 40,9% του πληθυσμού της Αργεντινής έπληξε η φτώχεια κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, ένα από τα χειρότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Το α΄ εξάμηνο του έτους το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών ήταν 25.759 πέσος (περίπου 320 δολάρια), αλλά το καλάθι με τα βασικά προϊόντα έφτανε τα 43.785 πέσος (545 δολάρια), μια απόκλιση 41,2%,

Η ανέχεια, το επίπεδο της φτώχειας, στο οποίο κάποιος δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του διατροφικές ανάγκες, αφορά το 10,5% του πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2019 το ποσοστό της φτώχειας στην Αργεντινή ήταν 35,5% και το ποσοστό της ανέχειας 8%.

«Σιγά σιγά πλησιάζουμε σε ένα σημείο που ο μισός πληθυσμός δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει με τα εισοδήματά του, το καλάθι με τα βασικά προϊόντα. Είναι πολύ ανησυχητικό διότι υπάρχει ένα πολύ αυξημένο ποσοστό παιδιών και εφήβων που είναι φτωχοί», δήλωσε ο οικονομολόγος Ρικάρντο Αρονσκίντ.

»»» Τρομακτικές είναι οι προβλέψεις για τις συνέπειες που θα έχει η κορονο-κρίση στις αερομεταφορές, καθώς οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χαθούν 46 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η οργάνωση Air Transport Action Group (ATAG) προέβλεψε ότι η βουτιά στη ζήτηση για ταξίδια και η αργή ανάκαμψη θα απειλήσει 4,8 εκατ. εργαζόμενους στην αεροπορία και πάνω από τις μισές από τις συνολικά 87,7 εκατ. θέσεις εργασίας, στις υπηρεσίες αναψυχής και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν πολλές θέσεις στις αερομεταφορές και την ευρύτερη οικονομία που στηρίζονται στην αεροπορία», δήλωσε ο Μάικλ Γκιλ, επικεφαλής της ATAG, η οποία εκπροσωπεί αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια, κατασκευαστές αεροσκαφών και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ταξιδιωτική κίνηση το 2020 εν μέσω νέας έξαρσης του κορονοϊού και ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε έναν απολογισμό έκανε γνωστό ότι το γ΄ τρίμηνο του έτους την Ελλάδα επισκέφθηκαν 3,9 εκατ. τουρίστες, που σημαίνει ότι σημειώθηκε πτώση 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επίσης, εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με μείωση εσόδων από τον τουρισμό κατά 80% (περί τα 3,5 δισ. ευρώ) σε σχέση με εκείνα του 2019 που ήταν 18,15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Οι αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν στο -80% σε σύγκριση με πέρυσι, και οι οδικές αφίξεις – που παραδοσιακά αποτελούν το 25% των συνολικών αφίξεων – περιορίστηκαν στις 500.000, με πρώτη τη Βουλγαρία, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και την Αλβανία.

»»» Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι δυσάρεστη, αλλά σαφής και τεκμηριωμένη. Όπως αναφέρεται σε μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η ανάκαμψη επιβραδύνεται στη χώρα και η ελληνική οικονομία τίθεται, ξανά, σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι  με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, περίπου, 2%, η Ελλάδα θα επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης σε 15 χρόνια. Αντιθέτως, αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Αττικής ανέλθει στο 3%, η περίοδος ανάκαμψης της Ελλάδας θα μειωθεί κατά το ήμισυ περίπου, στα 8 χρόνια.

Επομένως, η ανασυγκρότηση της παραγωγικότητας της Αθήνας έχει ζωτική σημασία για την ώθηση της εθνικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ιδιαιτέρως υπό τις τρέχουσες συνθήκες της παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω κορονο- κρίσης.

Η ανάκαμψη, όμως, της Αττικής, αναφέρει η μελέτη, δεν θα πρέπει να αποτελέσει μεμονωμένο φαινόμενο. Η εξισορροπημένη και εκτεταμένη ανάπτυξη όλων των ελληνικών περιφερειών είναι απαραίτητη.

Οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί και στο μέλλον, καθώς εκφράζουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ελληνικών δημόσιων επενδύσεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: