Η κυβέρνηση επιδοτεί επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους!

Γεια σας, ας δούμε πώς «κύλησε» η 30η Σεπτεμβρίου…

»»» Μία, ακόμα, απόδειξη ότι ελάχιστοι είναι οι πραγματικά πλούσιοι Έλληνες, έρχεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), για την ιδιοκτησία ακινήτων στη χώρα, με βάση τα οποία επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2020. 

Όπως προκύπτει, ένας μικρός αριθμός, που αναλογεί στο 0,2% του συνόλου των φορολογουμένων, κατέχει την ακριβότερη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, η συντριπτική πλειονότητα, το 67%, κατέχει μικρής αξίας περιουσίας, έως 60.000 ευρώ, με βάση τις αντικειμενικές τιμές της Εφορίας.

Οι πλούσιοι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ακίνητη περιουσία, αντικειμενικής αξίας, άνω του 1.000.000 ευρώ, είναι μόλις 14.340 ΑΦΜ ή το 0,2% του συνόλου των φορολογουμένων, με ακίνητη περιουσία στο όνομά τους.

Αντίθετα, το 66,6% των ιδιοκτητών ακινήτων, ή 4.814.635, κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, αξία που αναλογεί στην κατοικία που διαμένουν ή σε κάποιο ακίνητο που έχουν στο χωριό και κατοικούν σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.

Επίσης, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, 5.158.661 φορολογούμενοι, έχουν ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ, οι οποίοι αποτελούν το 71,4% του συνόλου, ενώ 5.442.207 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ και αποτελούν το 75,3% του συνόλου των φορολογουμένων.

Όμως, αυτή η δαπάνη αφορά το 2019, όταν ο κόσμος άρχισε να συνέρχεται από την προηγούμενη κρίση, και πριν κάνει την εμφάνιση του ο κορονοϊός και τα lockdown, που έφεραν μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές το έτος 2019 ανήλθε στις 17.738,64 ευρώ (1.478,22 τον μήνα), καταγράφοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με το έτος 2018, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ.

Από αυτή προκύπτει επίσης ότι το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.151 ευρώ τον μήνα. Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 17,7% του προϋπολογισμού τους κατά μέσο όρο για ενοίκιο.

Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού, ανέρχεται στο 54,9% των δαπανών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 24,6%.

Η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών το 2019 εμφανίζεται μειωμένη κατά 30,3% σε σύγκριση με το 2008, καθώς είναι εμφανές ότι τα οικονομικά των πολιτών δεν επέστρεψαν ποτέ στην προ του πρώτου μνημονίου κατάσταση.

»»» «Στενό μαρκάρισμα» ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι μέσω του Eurogroup, ζητώντας εξηγήσεις για την καθυστέρηση που σημείωσε στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς αυτές μεταφράζονται σε στέρηση ρευστότητας από την πραγματική οικονομία.

Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ήταν τον Ιούνιο 1,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 667 εκατ. ευρώ τους στόχους που είχαν τεθεί για την εκκαθάρισή τους τον Οκτώβριο του 2019.

Επομένως, ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έχει σχέση με συντάξεις, όπως είχε πει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, υπάρχει ένας «πυρήνας» ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν, γιατί υπάρχουν αμφισβητήσεις, νομικές εκκρεμότητες κτλ.

Ο πυρήνας αυτός είναι αρκετά μεγάλος και πρέπει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, να ληφθεί υπόψη κατά τη νέα στοχοθεσία που θα γίνει, γιατί αλλιώς δεν θα είναι εφικτός ο στόχος της πλήρους εκκαθάρισης.

«Κάποια στιγμή θα το παραδεχτούν, όταν θα πρέπει να επιβάλλουν τα μέτρα του πέμπτου μνημονίου», τόνισε, επιμένοντας στη θέση του, ότι είναι ζήτημα χρόνου η επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

Σχετικά με την επίσκεψη Πομπέο, ο κ. Βαρουφάκης είπε «δεν το βλέπω ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Ο κ. Πομπέο έκανε, ότι κάνει πάντα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όταν πηγαίνει στην Τουρκία χαϊδεύει τα αυτιά του τοπικού κατεστημένου, όταν έρχεται στην Ελλάδα χαϊδεύει τα δικά μας αυτιά».

Και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο ερώτημα από το 1974, είναι σε περίπτωση που γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, ευχόμαστε να μην γίνει, θα κάνει κάτι η Αμερική ή θα βγάλει μια ανακοίνωση; Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα κάνει τίποτα»…

»»» Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι γονείς το τεστ κορονοϊού για παιδιά τους, αν παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα στο σχολείο, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το τεστ γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες.

Ωστόσο, τα κριτήρια που έχουν τεθεί για να μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τον εργαστηριακό έλεγχο, είναι εξαιρετικά αυστηρά. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο, όπου το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 60 έως 80 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, σε επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο «είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι».

Και προσθέτουν: «Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι.

Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια».

Έξω από το υπουργείο Υγείας, τα ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη επιτέθηκαν στα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, τραυματίζοντας, ευτυχώς ελαφρά, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μιχάλη Γιαννάκο.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της «300 – 400 συνάδελφοί μας, επικουρικό προσωπικό, παρότι εργάζονται πολλά χρόνια στα νοσοκομεία, βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου (απολύονται) εάν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, και μάλιστα απολύονται εν’ μέσω πανδημίας.

»Οι συμβασιούχοι, οι οποίοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς των νοσοκομείων για τις νέες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, και δεν είναι στους επιτυχόντες, απολύονται. Δεν δικαιούνται την παράταση που προβλέπει ο νόμος.

Είναι εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και «φεύγουν από το σύστημα σε περίοδο που «τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ»», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

»»» Πρώτα οι επιχειρήσεις απολύουν εργαζόμενους και μετά έρχεται το υπουργείο Εργασίας να επιτρέψει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα για επιδοτούμενες 100.000 προσλήψεις!

Με τη διαδικασία μιας τροπολογίας (κρυμμένης) στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άλλαξε την αυτονόητη υποχρέωση των επιχειρήσεων, οι οποίες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, αφαίρεσε για πρώτη φορά από την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας τον βασικότερο όρο, που αφορά τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε παρόμοια προγράμματα, την αυτονόητη -και πάγια- υποχρέωσή τους να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μια ματιά στο αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης 8.000 νέων θέσεων εργασίας για νέους 18-29 ετών επιβεβαιώνει την… καινοτομία του υπουργείου. Ουσιαστικά, επιδοτεί τις επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και τώρα θα προσλάβουν (και απολυμένους) με επιδότηση των εισφορών.

Η προκήρυξη στο προηγούμενο πρόγραμμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της, κατά τη διάρκεια τριμήνου, πριν την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης».

Στο νέο πρόγραμμα, αυτή η σημαντική παράγραφος έχει εξαφανιστεί…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: