«Η κυβέρνηση επιχειρεί βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας»

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 29η Σεπτεμβρίου…

»»» Δύσκολα θα αντέξει μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων ένα πιθανό τοπικό lockdown, καθώς ο τζίρος θα βαίνει μειούμενος, με τις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και στα ταμεία να «τρέχουν».

Στο συμπέρασμα αυτό κατέτειναν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, μετά από τηλεσυνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο ορίζοντας δυσκολιών και αντοχών που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις στην Αττική από την πανδημία, αλλά και την ψυχολογία που «επιβάλλει» σε επιχειρήσεις και αγοραστικό κοινό.

Όπως αναφέρει το Δ.Σ. του ΠΕΣΑ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, αυτές οι δεκαπέντε ημέρες σημαίνουν υψηλότερη ανεργία, θέτοντας σε κίνδυνο επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας και, πολύ πιθανόν, νέα λουκέτα. Ταυτόχρονα, τα μεσαία εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκατ. ευρώ και τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δισ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός της ΚΕΔΕ είναι σε αναμονή, αφού οι προδιαγραφές πηγαινοέρχονται μεταξύ των αρμοδίων, με τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών να μην μπορούν, για μια ακόμα φορά, να συνεννοηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, στις προδιαγραφές που έστειλε στο Εσωτερικών, έδωσε διαστάσεις 10 επί 22 εκατοστά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις διαστάσεις του αρχικού προϊόντος.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών, όταν παρέλαβαν τις προδιαγραφές, αντέτειναν ότι τώρα υπάρχει κίνδυνος να βγουν οι μάσκες μικρότερες από τις κανονικές και ζήτησαν διαστάσεις τελικού προϊόντος.

Και όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά το πρώτο φιάσκο, είχε δηλώσει ότι στις 18 Σεπτεμβρίου θα διαβιβάζονταν οι προδιαγραφές για τις νέες μάσκες. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει…

»»» Πόσους καφέδες ήπιαν και πόσες τυρόπιτες και γλυκά έφαγαν εκεί στο Μαξίμου; Σύμφωνα με τη Διαύγεια, από τις 3/8 έως και τις 18/9, καταγράφεται ένα ποσό 4.569,71 ευρώ με την αιτιολογία «είδη κυλικείου» και «είδη ζαχαροπλαστείου».

Και κάποια από αυτά είναι δηλωμένα «για γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης» και «για γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ».

Τόσο θεριακλήδες και γλυκατζήδες είναι οι ένοικοι του Μαξίμου; Και προφανώς οι επιλογές τους δεν είναι από ότι κι ότι μαγαζιά, για να κοστίζουν τόσο πολύ. Άλλωστε, οι υψηλοί γαλάζιοι πελάτες δεν είναι και αυτοί συνηθισμένοι…

Η επιλογή της εταιρείας που τα δημιούργησε, έγινε μετά από διαγωνισμό, ο οποίος δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 28 Απριλίου του 2020, λίγες ημέρες πριν την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας  και η τελική επιλογή ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουνίου στον ιστότοπο της ΕΡΤ.

Η εταιρεία Design Park, ήρθε πρώτη στη σχετική διαδικασία, με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 52.500 συν ΦΠΑ, και το κόστος της προϋπολογισθείσας δαπάνης να βαραίνει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ για το έτος 2020, ενώ αρχικά ο διαγωνισμός προέβλεπε τη διάθεση 60.000 ευρώ.


Εικόνα ThePressProject

Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, και μετά την επιλογή της εταιρείας χρειάστηκε άλλοι τρεις ολόκληρους μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ τα αποκαλυπτήρια κάθε άλλο παρά εντυπωσίασαν για την ευρηματικότητά τους.

Μάλιστα, ακόμα και τα χρώματα που επελέγησαν για την ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤSports είναι τα αντίστοιχα που η Rai επέλεξε για το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το αθλητικό κανάλι της.

»»» Επί 13 ημέρες είναι αποκλεισμένοι οι κάτοικοι του χωριού Λεοντίτου Αργιθέας, στην Καρδίτσα, καθώς οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού».

Ο κάτοικος του χωριού Δημήτρης Γρίβας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε έκκληση στις Αρχές για βοήθεια αφού η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει έτσι, ειδικά όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο κ.Γρίβας τόνισε πώς δεν υπάρχει συγκοινωνιακή πρόσβαση προς το Μουζάκι, όπου βρίσκεται ο πλησιέστερος γιατρός, με ότι αυτό σημαίνει για τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι όποιες προμήθειες είχαν κατέληξαν στα σκουπίδια, αφού το ρεύμα στην περιοχή επανήλθε μετά από εφτά ημέρες.

«Ούτε τρόφιμα, ούτε γιατρό έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας παρέμβαση εισαγγελέα γιατί όπως είπε αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κ. Τουλουπάκη κατέθεσε δύο προσφυγές στο ΕΔΔΑ. «Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης».

Οι προσφυγές της κ. Τουλουπάκη, εκτός από την ουσία της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, «διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

»»» Από γκάφα σε γκάφα πάει η κυβέρνηση, η οποία αυτή τη φορά διέσυρε τη χώρα με τη φράση «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», η οποία βρισκόταν στο κοινό ανακοινωθέν των δυο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από διαμαρτυρίες «Μακεδονομάχων» της κυβερνώσας παράταξης, εκδόθηκε νέο ανακοινωθέν, λίγες ώρες αργότερα και η λέξη «ιστορική» (historic), απαλείφθηκε. Έτσι, η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών – historic Prespes Agreement» έγινε απλά «Συμφωνία των Πρεσπών – Prespes Agreement»…

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για διασυρμό και τραγελαφική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους πολίτες. «Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» δεν έχει προηγούμενο», υπογραμμίζεται.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον ΚΙΝΑΛ, το οποίο επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ χαρακτηρίζοντάς τους διπρόσωπους.

Η νέα …συγκομιδή είναι 2 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας για να διαφημίσουν το «Μένουμε σπίτι» και άλλα συναφή, που στην πρώτη καμπάνια κόστισαν πάνω από 24 εκατομμύρια ευρώ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το σχετικό άρθρο στο σχέδιο νόμου, το οποίο εντάχθηκε (αν είναι δυνατόν) στο νομοσχέδιο για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών του «Ιανού»!

«Κυβέρνηση – τοκογλύφος, δίνει χρήματα στα ΜΜΕ και εισπράττει προπαγάνδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δίνετε κι άλλα χρήματα στα ΜΜΕ πάλι χωρίς όρους, πάλι χωρίς κριτήρια, την ώρα που η οικονομία καταρρέει, και παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου»…

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος χαρακτήρισε την νέα «λίστα Πέτσα» ως «απόφαση πολιτικού κυνισμού» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε να πορευθεί ξανά στην αλαζονική οδό των κλειστών συστημάτων που εκπροσωπεί, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς ενσυναίσθηση του κλίματος που διαμορφώνεται σταδιακά στην κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, δήλωσε ότι με τη νέα «λίστα Πέτσα» η κυβέρνηση «δίνει λευκή επιταγή στους καναλάρχες και επιφυλάσσει μηδενική επιταγή για το δημόσιο σύστημα υγείας, την παιδεία, τα μέσα μεταφοράς, την εργασία κ.ο.κ.».

»»» Κριτική στο «Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών ασκεί η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε εξ αρχής την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας».

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της, «δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας και με τις πολιτικές της τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της φτώχειας και της ανασφάλειας».

Και προσθέτει: «Σε μια περίοδο που αυξάνεται δραματικά η ανεργία, η 7η Έκθεση Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι θα εκτοξευθεί στο 20%, που σημαίνει επιπλέον 200.000 άνεργοι, η κυβέρνηση όφειλε ως προτεραιότητα να στηρίξει με εμπροσθοβαρή μέτρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: