Θα βουλιάξει τελείως η οικονομία με ένα νέο lockdown

Γεια σας, ας δούμε πώς εξελίχθηκε η 27η Σεπτεμβρίου…

Ο κ. Πετρούνιας, που είναι κάτοικος Κεφαλονιάς, καταλήγει στο συμπέρασμα, πως ο κυκλώνας «Ιανός» είναι η κορύφωση διαδοχικών καιρικών φαινομένων, τα οποία με γεωμετρική πρόοδο έχουν όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Επίσης, τονίζει πως οι κυκλώνες τέτοιου είδους θα είναι πλέον συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, και ειδικά στο Ιόνιο, όπου έρχονται ενισχυμένοι από το πέλαγος λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας της θάλασσας.

«Δεν τρομοκρατώ κανέναν, αλλά είναι μαθηματικά επιβεβαιωμένο πως ο επόμενος «Ιανός» θα είναι ακόμα πιο σφοδρός και δεν θα αργήσουμε να μιλάμε και επίσημα για εποχή τυφώνων στη Μεσόγειο και στον ελλαδικό χώρο», λέει ο Π. Πετρούνιας.

»»» Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η απαράδεκτη συμπεριφορά κατοίκων στα Καμένα Βούρλα απέναντι στα 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που τα άφησαν χωρίς φαγητό και κουβέρτες, ζητώντας την απομάκρυνση τους.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται, τα παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται απομονωμένα, όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και διερωτάται πώς γίνεται 39 παιδιά να αποτελούν απειλή για την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook, καλεί τους κατοίκους «να αισθανθούν για μια στιγμή μόνο, αυτό που βιώνουν τα παιδιά και να μπει ένα τέλος στη λεκτική βία και τους εκφοβισμούς».

Ακόμα, επισημαίνει ότι «τα παιδιά βρίσκονται ακόμα σε μια κατάσταση έντονης ψυχολογικής πίεσης και δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η εχθρότητα και γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση».

Οι υποθέσεις, που αναγράφονται σε πάνω από 100 σελίδες, εμπιστευτικής έκθεσης, αφορούν σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Στρατού και της Αστυνομίας. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στο κρατίδιο της Έσσης.

Από τις 59 περιπτώσεις, στις οποίες υπήρξαν υποψίες για ακροδεξιά δράση, οι 50 πέρασαν από πειθαρχική διαδικασία, οι 29 ρυθμίστηκαν και 11 άτομα απολύθηκαν ή δεν διορίστηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είχε δηλώσει για την περίοδο αρχές 2017 – Μάρτιος 2020, 43 ύποπτες περιπτώσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού. Τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν όμως δεκάδες άλλες, έτσι ώστε ο αριθμός τους ανέρχεται στα, περίπου, 100 άτομα.

»»» «Η κυβέρνηση παίζει κορώνα γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία», υποστηρίζει η Φώφη Γεννηματά, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

«Έχασε έξι μήνες. Ουσιαστικά απούσα. Επέβαλε τον συνωστισμό. Μόνο μέτρο οι μάσκες γίγαντες, φιάσκο για το οποίο κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη και ανέφερε πως «ο αυταρχισμός του υπουργείου δίνει τροφή σε όσους επιθυμούν την ένταση στα σχολεία».

«Εμείς θέλουμε σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Με 15 παιδιά ανά τμήμα. Συνεργασία με τους δήμους για περισσότερες αίθουσες… Μέτρα τώρα. Ουσία και όχι απουσία», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Πέρασε μία ολόκληρη εβδομάδα από το πέρασμα του Ιανού και υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς γεφύρια και δρόμους. Ενώ στο Ιόνιο, στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης», γράφει στο Facebbok o κ. Τσίπρας.

«Βέβαια, δεν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε την απαίτηση μια φυσική καταστροφή να απασχολεί τα δελτία των ειδήσεων επί εβδομάδες. Ούτε κανείς τώρα θα αναζητήσει ευθύνες στους αυτοδιοικητικούς της ΝΔ για ελλιπή σχεδιασμό, καθαρισμό ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων.

»Ούτε κανείς θα κάνει ρεπορτάζ από τα αποκλεισμένα χωριά για να διερωτηθεί πώς επιβιώνουν τόσες μέρες οι κάτοικοί τους. Και το κυριότερο, κανείς δεν θα ασχοληθεί με τους πλημμυροπαθείς. Με τους κατεστραμμένους επαγγελματίες της Καρδίτσας. Με τους αγρότες που έχασαν όλη τη σοδειά λίγο πριν τη συγκομιδή, γιατί σάπισε το βαμβάκι.

Το πιο εξοργιστικό όμως δεν είναι ότι το μιντιακό κατεστημένο έπνιξε για δεύτερη φορά μετά την πλημμύρα τους πλημμυροπαθείς», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

»»» Σκληρή γραμμή για τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω της κορονο-κρίσης, και στην Ελλάδα ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, υιοθετεί η ΕΚΤ, δημιουργώντας φόβους για… «ξαφνικό θάνατο» δανειοληπτών μετά το τέλος του έτους, όταν και λήγουν οι περισσότερες αναστολές πληρωμής δόσεων (με εξαίρεση τα δάνεια στον τουρισμό, που έχουν «παγώσει» ως το τέλος του 2021).

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, δεν αποκλείει να παραταθούν οι αναστολές πληρωμών, αλλά καλεί τις τράπεζες να διαχωρίσουν τους πελάτες τους σε «καλούς» και «κακούς».

Δηλαδή, να αξιολογήσουν από μηδενική βάση ποιες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση και πιθανολογείται βάσιμα ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν το δάνειό τους όταν λήξει μια νέα αναστολή και ποιοι αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρό πρόβλημα, ώστε να θεωρείται πιθανό ότι τα δάνειά τους θα «κοκκινίσουν».

Στόχος του SSM είναι να αποφευχθεί ένας νέος και πολύ σοβαρός κίνδυνος για τις τράπεζες της ευρωζώνης: να έχουν στα βιβλία τους δάνεια μεγάλου ύψους που παραμένουν για μεγάλη περίοδο σε αναστολή, χωρίς να αρχίσει να ξεκαθαρίζει έγκαιρα ποια από αυτά θα περάσουν, μετά τη λήξη των αναστολών, σε κανονική εξυπηρέτηση και ποια θα προστεθούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κίνδυνος για τις τράπεζες, σε αυτή την περίπτωση, είναι να βρεθούν αντιμέτωπες ξαφνικά με ένα «τσουνάμι» νέων προβληματικών δανείων.

«Τι πιθανότητες θα δίνατε ότι ίσως υπάρξει και νέα χρηματοπιστωτική κρίση;», ρώτησε 162 επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο η εταιρεία ερευνών Oxford Economics και η μέση απάντησή τους ήταν 20% τα επόμενα δυο χρόνια.

Αυτό είναι δυο φορές υψηλότερο από τον εκλαμβανόμενο κίνδυνο ενός δεύτερου παγκόσμιου κύματος της πανδημίας Covid-19 και επίσης, δυστυχώς, της πιθανότητας να έχουμε νωρίς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της νόσου.

Και όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μια χρηματοπιστωτική κρίση δεν εκδηλώνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, όπως με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Κάποιες φορές οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις εκδηλώνονται με πιο «ύπουλο» τρόπο.

»»» Τη ζημιά από ένα δεύτερο lockdown υπολόγισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και τρόμαξε από τα αποτελέσματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Ακόμη και αν περιοριστεί στην περιοχή της Αττικής, για 20 ημέρες, η ζημιά θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό ποσοστό της φετινής ύφεσης θα γίνει διψήφιο ξεπερνώντας το 10% ή ακόμη και το 11%.

Αυτό σημαίνει μείωση του ΑΕΠ στα 166-167 δισ. ευρώ, ετήσιες απώλειες εθνικού εισοδήματος της τάξεως των 20 δις. ευρώ, εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 205% του ΑΕΠ και πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

Ένα τοπικό lockdown στην Αττική θα έχει σχεδόν τις ίδιες απώλειες με ένα πανελλαδικό, καθώς παράγει κάθε χρόνο περίπου το 50% του ΑΕΠ της χώρας.

Ήδη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8% για να περιοριστεί κοντά στα 170-172 δις. ευρώ.

Ένα καινούργιο lockdown θα στερούσε από την οικονομία περίπου 5 δισ. ευρώ επιπλέον και το ΑΕΠ θα υποχωρούσε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια κάτω και από τα 170 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: