Γεια σας, να δούμε πώς εξελίσσεται η 25η Σεπτεμβρίου…
«Πραγματικό αλαλούμ επικρατεί ως προς τη χορήγηση αδειών των ευπαθών ομάδων, αφού απαιτούνται ένα σωρό έγγραφα και παραπεμπτικά σημειώματα της υπηρεσίας, τα οποία δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι άδειες να μην χορηγούνται ακόμα και να χρεώνονται στους εργαζόμενους κανονικές άδειες…
Πέραν των ευπαθών ομάδων που, έτσι κι αλλιώς, εκτελούσαν εργασίες «back office», ελάχιστο ποσοστό του προσωπικού, τέθηκε σε καθεστώς τηλεργασίας. Επί της ουσίας η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια εξαγγελία, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο…», αναφέρει σε ανακοίνωση της.
Δυόμισι μήνες μετά τη «φιέστα» (αρχές Ιουλίου), με «πρωταγωνιστή» τον πρωθυπουργό, και το γκρέμισμα πέντε κτισμάτων –από τα συνολικά 895–, καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε στο Ελληνικό. Οι δικαστικές διαμάχες δεν έχουν τελειώσει, οπότε η συνέχιση των εργασιών βρίσκεται ακόμη στον αέρα.
Μετά χιλίων βασάνων προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση βασικών λιμανιών, μια υπόθεση που κρατάει μήνες. Στις 2 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα.
Ως προς την Εγνατία Οδό, στις 11 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, οπότε η κατακύρωση του έργου της εκμετάλλευσης μετατίθεται για τις αρχές του 2021.
Την ίδια στιγμή «πάγωσε» η διαδικασία πώλησης του 24% της ΕΥΑΘ, με τη διοίκηση να επικαλείται το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και να περιμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες προσφορές.
Η σύμβαση για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου είχε υπογραφεί στις 13 Μαΐου και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, με έξι – επτά μήνες καθυστέρηση…
Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου οι «27» είχαν καταλήξει σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα Ταμείο Ανάκαμψης άνω των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα ανακουφίσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην προσπάθειά της να ορθοποδήσει μετά την πανδημία.
Λίγους μήνες αργότερα τον ενθουσιασμό διαδέχτηκε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αν και η πανδημία όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά ήδη απειλεί με «δεύτερο κύμα».
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της πόλης, Κωνσταντίνος Πέτσας, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία αναλαμβάνει η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας, Αικατερίνη Λύρα.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τυχόν δυσλειτουργίες και παραλείψεις υπηρεσιών και αξιωματούχων για την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου, το οποίο χτύπησε την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αντί να επενδύσει στη θωράκιση του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, επιλέγει να αποζημιώσει με 1.672 ευρώ ημερησίως (αντί 800 ευρώ) ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες θα νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό.
Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας που προβλέπει «τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων».
Ο τιμοκατάλογος διαμορφώνεται σε 1.672 ευρώ ημερησίως (αντί για 800) για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας, σε 1.149,5 ευρώ (αντί για 550) ημερησίως από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας.
Το δε συνολικό κόστος «εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού».
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι δαπάνες θα καλυφθούν «με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.