Μας ετοιμάζουν νέο μνημόνιο με αφορμή τους συνταξιούχους

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 24η Σεπτεμβρίου…

»»» Από απλό πρόστιμο έως ισόβια προβλέπει το ποινολόγιο για όσους δεν φορούν μάσκες, καθώς οι Αρχές επικαλούνται το «Δίκαιο της ανάγκης», εξαιτίας της πανδημίας του Covid – 19.

Νέες διατάξεις με κατεπείγοντα χαρακτήρα δημιουργήθηκαν, ενώ άρχισαν να εφαρμόζονται ποινικές διατάξεις, οι οποίες έμεναν ανεφάρμοστες για δεκαετίες.

Όλα αυτά έχουν επιφέρει σύγχυση στην κοινωνία και αναταραχή στο νομικό κόσμο, όταν ακόμα και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου χρειάσθηκε να εκδώσει εγκύκλιο, καθορίζοντας τα πλαίσια για άσκηση ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά.

Χαρακτηριστικές είναι η περιπτώσεις για τις οποίες επιβάλλεται φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη…

Η κατάσταση στο Άγιο Όρος θεωρείται παρά πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 12 έως 13 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν τους πνευματικούς τους, οι οποίοι δεν το συνιστούσαν!

Περίπου 200 από αυτούς προσήλθαν για να υποβληθούν σε τεστ που βγήκαν αρνητικά, ενώ οι περισσότεροι επικαλούνται, πάλι, το αυτοδιοίκητο, αλλά και θρησκευτικούς λόγους, για τη μη επιβολή μέτρων, όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας.

Η κοινότητα έχει πάρει περιοριστικά μέτρα, τα οποία προβλέπουν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών στις μονές και στις σκήτες, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση  τους σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δόθηκε έγκριση.

»»» Σκύλοι στη Φινλανδία ανιχνεύουν τον κορωνοϊό πέντε μέρες πριν εμφανιστούν στους ασθενείς τα οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα.

Οι 15 σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι να ανιχνεύουν τον κορονοϊό και συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα, στο φινλανδικό αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα, παράλληλα με πιο συνηθισμένες μεθόδους διαγνωστικών τεστ.

Η αποτελεσματικότητα τους δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, έτσι οι επιβάτες, που ζητούν εθελοντικά να κάνουν τεστ και ενδέχεται να φέρουν τον ιό, λαμβάνουν οδηγίες να κάνουν και ένα τεστ με επίχρισμα για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Στο συγκεκριμένο τεστ, ο επιβάτης σκουπίζει τον λαιμό του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα δοχείο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο, όπου ένας από τους σκύλους, το μυρίζει και βγαίνει αμέσως το αποτέλεσμα.

Πριν από λίγους μήνες, οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν μια παρόμοια προσπάθεια ανίχνευσης του κορονοϊού στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας αστυνομικούς σκύλους.

Η τουριστική βιομηχανία βιώνει μία πρωτοφανή κατάσταση και το ερώτημα είναι αν και πόσοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι να υπάρξει επιστροφή στα προ κορονο-κρίσης επίπεδα.

Τα έσοδα καταρρέουν και την ίδια στιγμή τα αιτήματα για επιστροφή χρημάτων από τις προκρατήσεις πληθαίνουν, εκτός βέβαια αν ο πελάτης έχει δεχθεί μία απλή αλλαγή της κράτησης για μελλοντική ημερομηνία ή ένα κουπόνι για άλλες υπηρεσίες.

Επιβαρυντικό στοιχείο είναι και η δυσφορία που είχαν εκδηλώσει πολλοί καταναλωτές για το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιαίτερα στην αρχή της κρίσης, αργούσαν να επιστρέψουν τα χρήματα από προκαταβολές για ταξίδια που τελικά δεν έγιναν λόγω της πανδημίας.

Αν μη τι άλλο, υπάρχει τουλάχιστον ενδιαφέρον για το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 21% των πελατών που έκαναν αλλαγή στην κράτηση, προτίμησαν να κλείσουν από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι.

»»» Όλο και περισσότερο αρνητική γίνεται η στάση πολιτών προς τους μετανάστες, ιδιαίτερα στις χώρες που μεταβάλλεται αρνητικά η οικονομία τους, ήταν το συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε ο αμερικανικός οργανισμός Gallup για το 2019.

Η έρευνα διεξήχθη σε 145 χώρες και έκανε πάνω από 140.000 συνεντεύξεις σε πολίτες, ενώ τα συμπεράσματα συγκρίθηκαν με αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε το 2016.

Οι πολίτες έπρεπε να απαντήσουν σε τρία ερωτήματα, τα οποία αφορούν την επίδραση της μετανάστευσης στην ζωή τους και σχετίζονταν με το κατά πόσο θεωρούν καλό ή κακό να μένουν οι μετανάστες στη χώρας τους, να γίνονται γείτονές τους και να παντρεύονται μέλη της οικογένειάς τους.

Οι απαντήσεις σε συνολικό βαθμό σημείωσαν μία πτώση 0,13 πόντων σε σχέση με το 2016, με τις λιγότερο ανεκτικές χώρες να βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ εκείνες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση ανήκουν στη Λατινική Αμερική.

Η χώρα που αναφέρθηκε ως η λιγότερο ανεκτική στους μετανάστες είναι η Βόρεια Μακεδονία, ενώ την ακολουθούν η Ουγγαρία και η Σερβία.Από την άλλη μεριά, οι χώρες που σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στην αποδοχή των μεταναστών ήταν ο Καναδάς, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτύχει όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής, όχι το κάνουμε για 3 βδομάδες και βλέπουμε», όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μάσκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές.

»Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει» συμπλήρωσε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασχολούνται και με άλλα θέματα πέραν των κλινικών».

»»» «Η πανδημία τώρα αρχίζει» λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος, υποστηρίζοντας ότι «η έγκριση ενός εμβολίου δεν σημαίνει αμέσως τη λύση του προβλήματος».

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος θεωρεί ότι η χώρα του δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας, λέγοντας ότι «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τους επόμενους μήνες, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα. Η πανδημία ξεκινά μόλις τώρα».

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που λένε «γερμανική επιτυχία» δεν είναι ξεκάθαρο από πού προήλθε και «οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η Γερμανία αντέδρασε περίπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες. Αντιδράσαμε όμως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι άλλοι. Δεν κάναμε τίποτα το ιδιαίτερο καλά. Μόνο που το κάναμε νωρίτερα.

»Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα συνεχιστεί η πανδημία. Υπάρχει το ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να μην είναι πλέον διαχειρίσιμο και η επιστήμη να υπήρξε απλώς αργή με τα εμβόλια. Μόνο στο τέλος θα γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική ήταν, διότι αυτή η πανδημία δεν είναι επιστημονικό φαινόμενο, είναι φυσική καταστροφή», κατέληξε ο Ντρόστεν.

Ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Τζέφρι Οκαμότο, είπε χαρακτηριστικά ότι για μια επιστροφή στην ανάπτυξη και στα επίπεδα προ κορονοϊού, «θα απαιτηθούν χρόνια και αρκετές χώρες, στη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, είναι πιθανό να χρειαστούν βοήθεια».

Το ΔΝΤ έχει διαθέσει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικής χρηματοδότησης σε σχεδόν 80 χώρες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

»»» Η 7η έκθεση των Θεσμών, που τους έχουμε ξεχάσει τους τελευταίους μήνες, αναφέρεται σε δύο σημεία, τα οποία αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, και θα χρειαστεί η ανάλογη προσαρμογή…

Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει να μηδενιστούν, αλλά και η καταβολή αναδρομικών, στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, προκαλώντας επιπλέον βάρη στον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, επισημαίνοντας ότι η «εξαίρεση» από την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα ενέχει δημοσιονομικούς κινδύνους, με επιπλέον κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχία για τις καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες τον Ιούνιο ανέρχονταν σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 667 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της κυβέρνησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: