Στα χρόνια της δραχμής επέστρεψε το ΑΕΠ της χώρας

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 21η Σεπτεμβρίου…

«Η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει πολύ αβέβαιη, όπως και άνιση. Συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των πολιτικών αντιμετώπισής της» τόνισε, χαρακτηριστικά, από το βήμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γαλλίας-Γερμανίας.

Υποστήριξε δε, ότι οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αξιολογούν και να αποτιμούν «πολύ προσεκτικά» τα νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ειδική μνεία, στο πλαίσιο αυτό, έκανε και στη δυναμική του ευρώ, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο πλήττει –κατά πολλούς- την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

»»» «Μια χαρά τα κατάφερες εσύ. Μας έφερες, μετά, τον γκαντέμη και καταστρέφει όλη την Ελλάδα», είπε στον Αλέξη Τσίπρα μια Καρδιτσιώτισσα, όταν τον είδε να έρχεται προς το μέρος της , κατά την επίσκεψη του στην Καρδίτσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες περιοχές, άκουσε τα παράπονα και διαπίστωσε την αγανάκτηση των κατοίκων για την εγκατάλειψή τους, από την κυβέρνηση, αλλά και τα ΜΜΕ, που δεν μετέδωσαν εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής.

«Ένα κανάλι πέρασε μόνο κι αυτό από τη Θεσσαλία, δεν πέρασε κανένα άλλο, ούτε κρατικά, ούτε ιδιωτικά, ούτε τίποτα!», φώναζαν και αναρωτιούνταν: «Δηλαδή η Καρδίτσα δεν είναι στην Ελλάδα;». Συμπλήρωναν, δε, «μόνο τη Μάνδρα έδειχναν».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Συγκριτικά, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά.

Ο μεσογειακός κυκλώνας (medicane) είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αντλεί την ενέργειά του μέσω της μεταφοράς θερμότητας από τα νερά της Μεσογείου, λειτουργώντας σαν μια αντλία εξαγωγής υδρατμών.

Αυτοί οι υδρατμοί μεταφέρονται με ταχύτητα στην ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας βροχοφόρα σύννεφα. Όταν συναντήσουν βουνά, όπως έγινε στην κεντρική ηπειρωτική χώρα, παγώνουν με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν ραγδαίες βροχοπτώσεις.

»»» Το παγκόσμιο lockdown έχει «καταστροφικές» οικονομικές επιπτώσεις για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου, τους εκτοπισμένους ή για όσους ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, ωθώντας τους σε λιμό και αποκλείοντας τα παιδιά από την εκπαίδευση, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ, Norwegian Refugee Council (NRC).

Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης με τίτλο, «Downward Spiral», βασίζεται σε λεπτομερείς έρευνες και εκτιμήσεις αναγκών που πραγματοποιήθηκαν σε 14 χώρες, καθώς και σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 εκτοπισμένοι σε οκτώ χώρες.

Σύμφωνα με αυτή, το 77% των ερωτηθέντων έχει χάσει τη δουλειά του από τον Μάρτιο, το 70% χρειάστηκε να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων του νοικοκυριού του, ενώ το 73% δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας covid-19, το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και η γενική οικονομική ύφεση προκάλεσαν την απώλεια εργασίας ή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού.

«Οι τιμές των τροφίμων έχουν διπλασιαστεί. Αναγκαζόμαστε να αναζητούμε αποφάγια για να ταΐσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε η Σαγίστα Γκουλ, 60 ετών, στο NRC. Η γυναίκα αυτή ζει σε ένα αυτοσχέδιο σπίτι με δύο δωμάτια, μαζί με ακόμη 15 ανθρώπους σε καταυλισμό εκτοπισμένων έξω από την Καμπούλ του Αφγανιστάν.

«Αν δεν μας σκοτώσει ο κορονοϊός, σίγουρα θα το κάνει η πείνα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, «το 1% των πιο πλούσιων κατοίκων του κόσμου (περίπου 63 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνονται για το 15%» της συνολική ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα την περίοδο 1990- 2015, ποσοστό «δύο φορές μεγαλύτερο από αυτό του μισού πιο φτωχού παγκόσμιου πληθυσμού».

Παράλληλα, και το 10% των πιο πλούσιων παγκοσμίως (περίπου 630 εκ. άνθρωποι) ευθύνονται για το 52% του διοξειδίου του άνθρακα, με τις δραστηριότητες τους.

«Στη διάρκεια των 20-30 τελευταίων ετών η κλιματική κρίση έχει οξυνθεί και ο παγκόσμιος προϋπολογισμός διοξειδίου του άνθρακα κατασπαταλήθηκε προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση των ήδη πλούσιων, αντί για να βελτιωθεί η ανθρωπότητα», κατήγγειλε ο Τιμ Γκορ επικεφαλής πολιτικής και έρευνας της Oxfam.

Οι ομάδες των ανθρώπων που «υποφέρουν περισσότερο από αυτή την αδικία είναι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση», οι πιο φτωχοί και οι μελλοντικές γενιές, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

»»» Πέντε τραπεζικοί κολοσσοί κατηγορούνται για ξέπλυμα δισεκατομμύριων δολαρίων, όπως διαπιστώνεται από έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Τα χτοιχεία δείχνουν πέντε μεγάλες τράπεζες -τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon- οι οποίες κατηγορούνται ότι συνέχισαν τη διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την αδυναμία των αμερικανικών αρχών στον έλεγχο αυτών των συναλλαγών. Σε ανακοίνωσή της πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, η ειδική αστυνομία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι η δημοσίευση καταγγελιών ύποπτης δραστηριότητας συνιστά «έγκλημα», το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν άλλες αποφάσεις, με τις οποίες ο έλεγχος των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού είχε περιοριστεί στην πενταετία, με αποτέλεσμα, να δοθεί η εντύπωση ότι είχαν παραγραφεί όλα στις επίμαχες λίστες.

Βέβαια, κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, αλλά όλες υπάγονται σε ενιαίους κανόνες που προβλέπονται από τη νομοθεσία και ερμηνεύονται από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με την υπ. αρ. 658/2020 απόφαση του Β τμήματος του ΣτΕ προβλέπει, πως, τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες, της περιόδου 2004-2005 αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί στη δεκαετία.

Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τις καταθέσεις και γενικά για τις κινήσεις των λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες ισχύει η πενταετής παραγραφή.

»»» Σκηνικό βαθιάς ύφεσης με τουριστική καθίζηση, άνοδο ανεργίας, αποπληθωρισμό και πτώση επενδύσεων, διαμορφώνεται στη χώρα, ενώ σύμφωνα με αναλυτές η επίδοση του ΑΕΠ, παραπέμπει στην εποχή της δραχμής και τη διετία 1996-1998!!!

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η διψήφια ύφεση και την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Μπορεί στο γ’ τρίμηνο να μην υπήρχε lockdown, όμως οι επιδόσεις του τουρισμού ήταν απογοητευτικές, με τη μείωση εσόδων να ξεπερνά ακόμη και το 80%.

Επίσης, ο Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται με λήψη ολοένα και περισσότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και την ψυχολογία της αγοράς να επηρεάζεται από την ανησυχία για το επερχόμενο δεύτερο «κύμα», κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί ιδιαίτερα έντονα και στην κατανάλωση.

Στο φετινό γ’ τρίμηνο αναμένεται να καταγραφεί η χειρότερη επίδοση της Οικονομίας, τουλάχιστον των 20 τελευταίων ετών, με το ΑΕΠ να περιορίζεται ακόμη και στην περιοχή των 43-44 δισ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: