«Αν κάνουμε lockdown τώρα, θα ξανακάνουμε και τον Δεκέμβριο»

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 18η Σεπτεμβρίου…

»»» Με εισοδήματα από 2.494 ευρώ τον χρόνο, έως 4.769 ευρώ, ζουν οι κάτοικοι 5 χωρών της Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις πιο φτωχές της ηπείρου, έστω και αν διατηρούν ένα αρκετά καλύτερο επίπεδο από άλλες φτωχές περιοχές του κόσμου.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ουκρανία με μέσο ετήσιο εισόδημα 2.494 ευρώ, Μία χώρα, που υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά μετά τη διάλυσή της, επήλθε η συρρίκνωση.

Ακολουθεί η Μολδαβία με μέσο ετήσιο εισόδημα 2.708 ευρώ. Και αυτή η χώρα έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τρίτη χώρα στη λίστα, είναι  το Κόσοβο με μέσο ετήσιο εισόδημα 3.700 ευρώ. Αποτελεί μια αμφισβητούμενη περιοχή και ένα μερικώς αναγνωρισμένο κράτος, ενώ αποτελούσε μέρος φτωχής επαρχίας της Γιουγκοσλαβίας.

Τέταρτη είναι η γειτονική Αλβανία με μέσο ετήσιο εισόδημα 4.445 ευρώ. Παρόλο που είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζει μια οικονομία, η οποία συνεχώς βελτιώνεται.

Και πέμπτη είναι η Βοσνία Ερζεγοβίνη με μέσο ετήσιο εισόδημα 4.769 ευρώ. Η χώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση της ανασύνταξης μετά τον πόλεμο , αλλά και της επαναφοράς της οικονομίας της, στα επίπεδα ακμής που είχε, στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, δικαίωσε όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια περίπου (250.000 άτομα) οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα «δώρα» που αναλογούν στο διάστημα αυτό.

Η απόφαση του ΣτΕ, σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι, δεν είχαν προσφύγει (περίπου 2.250.000 άτομα), αλλά υποβάλουν αγωγές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα δικαιωθούν, αφού η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δεδικασμένο.

Η κυβέρνηση αρχικά είχε πει ότι δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αγωγές, καθώς έχει αποφασίσει να δώσει αναδρομικά σε όλους, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι.

Όμως, κατόπιν, διέψευσε τον εαυτό της. Ανακοίνωσε και επιπλέον το νομοθέτησε, ότι σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και όχι τα αναδρομικά των επικουρικών και των «δώρων».

Έτσι, από το ποσό των 4 δισ. ευρώ, που ήταν το συνολικό κόστος των αναδρομικών θα δώσει μόλις 1,4 δισ. ευρώ και επιχειρεί να… διαγράψει τα 2,5 δισ. ευρώ.

»»» Κόκκινα δάνεια ύψους 31 δισ. ευρώ έχουν μεταβιβάσει οι τράπεζες σε διάφορα funds και έχουν ανατεθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του β΄ τριμήνου του 2020 που δημοσίευσε η ΤτΕ, τα κόκκινα δάνεια που έχουν αλλάξει χέρια το β΄ τρίμηνο του έτους εμφανίζουν μικρή μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του έτους, αλλά είναι αυξημένα κατά 7,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019.

Η εικόνα που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το β΄ τρίμηνο του έτους, είναι συγκυριακή, καθώς η τάση είναι αυξητική, ενόψει των μεγάλων τιτλοποιήσεων που έχουν δρομολογήσει οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Εθνική και Πειραιώς).

Στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο καταναλωτικά δάνεια, ενώ ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν πωληθεί, είναι αξίας 4,4 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό πρόκειται να αυξηθεί γεωμετρικά τους προσεχείς μήνες λόγω των τιτλοποιήσεων, που περιλαμβάνουν, κυρίως, στεγαστικά  και επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθουν, ως επί το πλείστον, μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ, αλλά και στο φόρο μεταβίβασης, για όσους προχώρησαν στην αγορά ακινήτων από τα τέλη του 2019 έως σήμερα. Ταυτόχρονα και τα δημοτικά τέλη θα αναπροσαρμοσθούν αναλόγως.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αναπροσαρμόζονται οι τιμές, σε Ψυχικό, Κηφισιά, Φιλοθέη, Εκάλη, Τήνο και Δελφούς.

»»»» «Τρομερό» επιχείρημα επιστράτευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να δικαιολογήσει το φιάσκο με τις υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία. Όπως είπε, η κυβέρνηση μοίρασε τις μάσκες βιαστικά για να μην φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ!!!

«Το κράτος αποφάσισε να καλύψει μία φασαρία του ΣΥΡΙΖΑ για τις δωρεάν μάσκες και αυτό έγινε γρήγορα και ό,τι γίνεται γρήγορα μπορεί να έχει και λάθη», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ δώσατε τις μάσκες; Γιατί φωνασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Δεν είπα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ικανοποίησε ένα αίτημα έγινε βιαστικά και έγινε λάθος. Τι να κάνουμε να τους σκοτώσουμε; Έδωσαν λάθος προδιαγραφές από την Επιτροπή Υγείας. Να τους δείρουμε;» απάντησε.

Στην εύλογη ερώτηση, αν οι λοιμωξιολόγοι είναι αυτοί που έδωσαν τις προδιαγραφές, απάντησε ότι ευθύνεται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά το lockdown τα κρούσματα είχαν σχεδόν μηδενιστεί στην Ελλάδα και επομένως από κάπου ήρθαν.

Σχολιάζοντας τη διαφορά που εμφανίζουν τα ημερήσια κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Αττική, ο καθηγητής επεσήμανε πως δεν έχει να κάνει με τους «αρνητές της μάσκας», αλλά ότι η Θεσσαλονίκη έχει λιγότερο τουρισμό.

Επίσης, ο κ. Κούβελας χαρακτήρισε «πεταμένα λεφτά» τα ποσά που δόθηκαν για τη θερμομέτρηση στις πύλες εισόδου καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν χιλιάδες λόγοι» για να έχει κάποιος αυξημένη θερμοκρασία.

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τόνισε πως δεν «πρόκειται να βγει άμεσα, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον».

»»» Την ώρα που όλο και περισσότερο κυκλοφορεί από ειδικούς και πολιτικούς η περίπτωση νέου lockdown στην Αττική, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, λέγοντας ότι θα χρειαστεί και νέα καραντίνα τον Δεκέμβριο.

«Δεν είναι καλή ιδέα. Πρέπει να εξαντλήσουμε και να βρούμε το συνδυασμό άλλων μέτρων, πριν φτάσουμε εκεί. Να κρατήσουμε τη λύση αυτή για αργότερα. Ο χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος.

Αν χρειαζόμαστε lockdown για να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά, έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν είναι βιώσιμη λύση. Αν κάνουμε lockdown τώρα θα ξανακάνουμε και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι βιώσιμος τρόπος διαχείρισης αυτός», τόνισε.

Αιτιολογώντας τη θέση του, είπε ότι αν συνεχιστεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων, «τον Δεκέμβριο θα έχουμε 800-1000 κρούσματα ημερησίως. Γιατί τον χειμώνα θα είναι πολύ περισσότερες μεταδόσεις, λόγω του ότι θα είμαστε σε κλειστούς χώρους».

Μάλιστα, επισήμανε πως «είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εποχική γρίπη»…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: