Απολύσεις χωρίς αποζημίωση φέρνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 16η Σεπτεμβρίου…

»»» Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα χρειάστηκε η Αθήνα για να μετατραπεί από μια κωμόπολη,με λιγότερους από 64.000 κατοίκους, σε μια τεράστια τσιμεντούπολη, όπου ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1879, η Αθήνα απλωνόταν γύρω από την Ακρόπολη και είχε 63.374 κατοίκους. Χωριστά είχαν καταγραφεί άλλες περιοχές. Η Κυψέλη (77 κάτοικοι), τα Πατήσια (847 κάτοικοι) και οι Αμπελόκηποι (165), που τότε θεωρούνταν μακρινά χωριά!

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η αμέσως πολυπληθέστερη πόλη της Αττικής ήταν το Μαρούσι με 1.216 κατοίκους. Ακολουθούσε η Κηφισιά με 652 και το Χαλάνδρι με 558. Μόνο τα Λιόσια από την Δυτική Αττική είχαν το πιο δυνατό αποτύπωμα με 372 κατοίκους.

Οι άλλες δυτικές περιοχές ήταν ακόμα αραιοκατοικημένες. Ο Κορυδαλλός είχε 70 κατοίκους και το Περιστέρι μόλις 49.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλούν ονομασίες περιοχών, οι οποίες σήμερα έχουν άλλη καταγραφή. Όπως η Κατσιποδού, που είναι σημερινή Δάφνη, και ο Καράς, η σημερινή Ηλιούπολη. Ακόμη το Χασάνι, είναι το σημερινό Ελληνικό.

Επίσης, οι Τράχωνες είναι το Άνω Καλαμάκι και το Μπραχάμι ο σημερινός Αγ. Δημήτριος. Όλες αυτές οι περιοχές το 1879 είχαν συνολικά 275 κατοίκους.

Η εισαγγελία θα ερευνήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας από το 1936 έως το 1939, με βάση το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διότι για την ισπανική κυβέρνηση τα εγκλήματα του φασισμού αποτελούν «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν παραγράφονται» και θεωρούνται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Επίσης, θα δημιουργηθούν Εθνικός Κατάλογος Θυμάτων και τράπεζα στοιχείων DNA για την ταυτοποίησή τους με τη συμβολή των οικογενειών τους.

Με τον νέο νόμο θα προβλέπονται αποζημιώσεις για τα θύματα και η κατάργηση όλων των προνομίων για τους θύτες, ενώ κρίνονται «παράνομα» όλα τα δικαστήρια, τα οποία δημιουργήθηκαν με την αρχή του πραξικοπήματος του Φράνκο και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Το σχέδιο νόμου κάνει ειδική αναφορά στους τσιγγάνους, και τους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν και διώχθηκαν από τον φασισμό. Οι απόγονοι των μαχητών των Διεθνών Ταξιαρχιών θα μπορούν να πάρουν την ισπανική υπηκοότητα ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής τους στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

»»» Ακόμα και εν μέσω πανδημίας, η ΕΥΔΑΠ δε διστάζει να προχωρά σε διακοπές νερού χιλιάδων νοικοκυριών στην περιοχή δικαιοδοσίας της. Έως και 2000 την εβδομάδα είναι οι διακοπές, για ποσά 100 ευρώ, αν αφορά ενοικιαστές και 300 ευρώ, αν αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μάλιστα, εφόσον έχει εκδοθεί εντολή διακοπής της ύδρευσης, ακόμα κι αν ο καταναλωτής εξοφλήσει το χρέος του πριν την διακοπή, χρεώνεται άλλα 12 ευρώ απλά και μόνο λόγω της έκδοσης εντολής.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποκαλύπτει το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Χαρατσής, ζητώντας από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ να σταματήσει άμεσα τις διακοπές νερού στα νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) το οκτάμηνο ανήλθε στα 10,804 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,892 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020, στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1,588 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 28,930 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,524 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32,262 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,019 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου.

»»» «Μαγείρεμα» στοιχείων από τον ΕΦΚΑ καταγγέλλει ο προϊστάμενος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καθώς για πρώτη φορά δεν παρείχε αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τις συντάξεις για τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση του κ. Κουτεντάκη, έρχεται λίγες ώρες μετά την αναφορά του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πως υπάρχει ανησυχία για τη σταθερή αύξηση των καθυστερούμενων συντάξεων.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «αδυνατεί να κατανοήσει την άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει τα στοιχεία που παρείχε μέχρι πρότινος και συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης.

»Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε», επισημαίνει

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δερμιτζάκης, σε τηλεοπτική εκπομπή, δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρηματίες και παράλληλα στις εκκλησίες να συνεχίζεται η μετάληψη με αυτόν τον τρόπο.

Αντιπρότεινε να γίνεται η Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με το μεταλλικό κουταλάκι του κάθε πιστού, κάτι που όπως είπε, έχει γίνει και σε εκκλησίες άλλων χωρών.

«Η Θεία Κοινωνία, που ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα… Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί», είχε πει τον περασμένο μήνα ο καθηγητής.

Και υποστήριζε ότι όπως η πολιτεία ζητεί από τις επιχειρήσεις να τηρούνται αποστάσεις, να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός πολιτών στα καταστήματα και επιβάλει πρόστιμα, αλλά θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες δομές, όπως είναι οι Εκκλησίες.

»»» Τουλάχιστον 3-4 χρόνια θα χρειαστεί ο τουρισμός για να επιστρέψει στα προ του 2020 δεδομένα, εκτιμούν στελέχη της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, όπως έχει εκτιμήσει και ο World Tourism Organization, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξαν απώλειες 460 δισ. δολαρίων.

Όπως επισημαίνουν, τη φετινή χρονιά, η οποία θεωρείται χαμένη, οι εισπράξεις θα κυμανθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ. Όμως την επόμενη χρονιά και με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα έχουμε δραματικά αρνητικές εξελίξεις με τον Cοvid-19, αναμένεται μια άνοδος της ζήτησης για ταξίδια.

Έτσι, αναμένεται ότι η ζήτηση να κινηθεί έντονα ανοδικά σε σύγκριση με φέτος, με αποτέλεσμα και την άνοδο των εσόδων σχεδόν στο 50% και παραπάνω, ίσως και το 60% των εσόδων του 2019 που ήταν στα επίπεδα των 18,2 δισ. ευρώ.

Ο στόχος δηλαδή τίθεται στα 10 δισ. ευρώ περίπου, ενώ για το 2022, αναμένεται να φτάσουμε στο 80% των εσόδων του 2019 ήτοι τα 17 δισ. ευρώ περίπου και το 2023 θα καλύψουμε πλήρως το χαμένο έδαφος της προηγούμενης τριετίας.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος εμφανίστηκε άκρως επιφυλακτικός στις εξαγγελίες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς διέβλεψε μια ενδεχόμενη απαξίωση του ΟΑΕΔ, που θα οδηγήσει τη διαχείριση των προγραμμάτων απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως επiσήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, υπάρχει και η κρυφή ανεργία των χιλιάδων εργαζόμενων που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και οι οποίοι μετά από 3 μήνες εκτός εργασίας και με μειωμένο μισθό κατά 50%, μεταφέρονται από την ΕΛΣΤΑΤ, στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, αλλοιώνοντας το πραγματικό ποσοστό.

Εάν αυτό το ποσοστό στο τέλος του έτους είναι πολύ υψηλό, ενδεχομένως να ακυρώσει στην πράξη όλα τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όσο για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές, με τον κ. Παναγόπουλο να κάνει λόγο για «ουρές των μνημονιακών μέτρων».

»»» Δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία που μπορεί να ενταχθεί στον νέο πτωχευτικό κώδικα, αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες πτωχεύουν και μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενους χωρίς να πληρώσουν αποζημιώσεις.

Όπως επισημαίνουν νομικοί, το σχέδιο νόμου για το νέο πτωχευτικό κώδικα προβλέπει ότι με την κήρυξη πτώχευσης, «επέρχεται αυτοδίκαιη και αζήμια λύση όλων των εκκρεμών και διαρκών συμβάσεων του οφειλέτη», μεταξύ αυτών και των συμβάσεων εργασίας, ενώ δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης στους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια ο εργαζόμενος μπλέκει σε έναν κυκεώνα, για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του, και ίσως καταφέρει να πάρει κάποια χρήματα, όταν γίνει η πτώχευση της εταιρείας και ρευστοποιηθεί η περιουσία της.

Μάλιστα, εντάσσεται στους ομαδικούς πιστωτές και θα μπορέσει, ενδεχομένως, να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του και τις νόμιμες αποζημιώσεις, αν περισσέψουν χρήματα από τους άλλους πιστωτές, οι οποίοι προηγούνται…

Το πνεύμα του σχεδίου για το νέο κώδικα είναι απλό, όπως λένε χαρακτηριστικά νομικοί: «αυτό που προέχει είναι να ικανοποιηθούν οι πιστωτές και να συνεχίσει, αν είναι δυνατό, τη λειτουργία της η επιχείρηση απαλλαγμένη χρεών, ενώ οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην τελευταία σειρά προτεραιότητας του νομοθέτη».

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: