Με κρυφό χρέος ισοδυναμούν οι 300.000 συντάξεις που εκκρεμούν!

Γεια σας , να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 15η Σεπτεμβρίου…

Πρόκειται για μια έμπνευση της Singapore Airlines, για να προσελκύσει επιβάτες, οι οποίοι θα κάνουν μια μεγάλη βόλτα στους αιθέρες και θα επιστρέφουν στο αεροδρόμιο, από το οποίο ξεκίνησαν!!!

Η βόλτα θα διαρκεί λίγες ώρες και η διαδρομή θα είναι κυκλική. Μοναδικός στόχος, μάλιστα, θα είναι η διασκέδαση των πελατών-επιβατών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από αεροπορικά ταξίδια, λόγω της κορονο-κρίσης.

Η Σιγκαπούρη έχει κλείσει τα σύνορά της από τα τέλη Μαρτίου, με τους περίπου 5,7 εκατομμύρια κατοίκους να μην μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Έτσι, η λύση των πτήσεων χωρίς προορισμό προωθείται ως η πλέον ενδεδειγμένη, προκειμένου οι «εγκλωβισμένοι» κάτοικοι να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, χωρίς να παραβιάσουν τα αυστηρά μέτρα του κορωνοϊού.

»»» Η κορονο-κρίση έχει φέρει οπισθοδρόμηση περίπου 25 ετών, στην παγκόσμια πρόοδο του τομέα της υγείας, εκτιμά έκθεση του Ιδρύματος Γκέιτς, εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών και της φτώχειας.

Εξαιτίας του κορονοϊού, το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια μειώνεται σε επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990, επισημαίνεται στην έκθεση του ιδρύματος.

Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, «σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω περίπου 25 χρόνια», τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας και της οικονομικής ζημίας από την πανδημία ενισχύουν τις ανισότητες.

Η έκθεση επικαλείται προβλέψεις του ΔΝΤ, ότι παρά τα 18 τρισεκ. δολάρια που ήδη δαπανώνται για να τονωθούν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισεκ. δολάρια ή περισσότερα ως το τέλος του 2021. Πρόκειται για την μεγαλύτερη παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η ΝΔ έχει κάνει μια ακόμα… κυβίστηση. Από πολέμιος του μαξιλαριού έχει περάσει στο άλλο άκρο, αντιμετωπίζοντάς το ως αυτοσκοπό που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο».

Σε δήλωσή του σημειώνει πως «ο κύριος Σταϊκούρας μας ενημέρωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ βαδίζουμε στον 7ο μήνα της υγειονομικής κρίσης, είναι 37,8 δισ.

»Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα να ξοδέψει παραπάνω, να ενισχύσει την οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, όπως και η πτώση των εσόδων και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα αυξανόταν παραπάνω», υπογραμμίζει.

»»» Οι βάσεις του εργασιακού μεσαίωνα μπαίνουν, και επίσημα,με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο, και κρύβει μεγάλες ανατροπές για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η βάση της εργασιακής σχέσης θα είναι πλέον το ελαστικό ωράριο, το οποίο θα ρυθμίζεται με ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου και ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διαμορφωθεί ανάμεσα στις 35 κι 45 ώρες εβδομαδιαίως με ανάλογη περικοπή αποδοχών.

Οι επιπλέον ώρες που θα δουλεύει ο εργαζόμενος δεν θα αμείβονται πια ως υπερωρίες αλλά θα επιστρέφονται ως ρεπό ή ημέρες άδειας. Το πλαφόν των υπερωριών επίσης θα αυξηθεί σε όλους τους κλάδους στις 120 ώρες το εξάμηνο, από 98 που ισχύει σήμερα για την βιομηχανία.

Στόχος του Μαξίμου είναι οι μεγάλες και επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, και στην συνέχεια και στο ασφαλιστικό, να κλείσουν έως ο τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2021, όσο η κυβέρνηση διατηρεί – με βάση τις δημοσκοπήσεις – ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο.

Πρόκειται για καθαρή πολιτική επιλογή στην λογική του δόγματος του σοκ, την οποία διευκολύνει το κοινωνικό μούδιασμα από την πανδημία, και που την υπαγορεύει κατά γράμμα το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη.

Το φιάσκο οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να παύσει την παραγωγή των μασκών με τις αρχικές προδιαγραφές και οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή με βάση νέες διαστάσεις.

Την ευθύνη για τις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές σε όλη τη χώρα, και ήταν …υπερμεγέθεις, ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αναφέροντας σε ανακοίνωση της, ότι ακολουθήθηκαν διεθνείς προδιαγραφές, αλλά …έφταιγε το ύφασμα!

Οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, σε κοινή ανακοίνωση τους περιγράφουν ως «mini αλεξίπτωτα» τις «μάσκες Θεοδωρικάκου» και αναρωτιούνται, «ποιος πληρώνει την επιτελική ανικανότητα και την α(χ)ριστεία;».

Για «πρωτοφανές φιάσκο με τις μάσκες-γίγαντες για μικρά παιδιά», κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει ότι «είναι εξοργιστικό που οι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους».

Ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «παταγώδη αποτυχία. Έγινε ένα λάθος στο μέτρημα και στα μεγέθη των μασκών, άλλα διάβαζαν, άλλα κατάλαβαν, ήταν ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί». Πρόσθεσε ότι θα «ψάξουμε το θέμα», αλλά «δεν έχουμε σκοπό να κρεμάσουμε κανέναν».

»»» Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, για τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς αυτό το «στοκ» αποτελεί αγκάθι για την αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας, ενώ για τους τεχνοκράτες του ESM ισοδυναμεί με «κρυφό χρέος».

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προέβλεψε μάλιστα, ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Αθήνα ούτε στα μέσα του 2021 θα είναι θέση να τηρήσει τη δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την οικονομία της, εκτός του πλήγματος που υφίσταται από τον κορονοϊό, να έρχεται παράλληλα αντιμέτωπη με άλλες δύο σημαντικές προκλήσεις: το προσφυγικό, ειδικά μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο, και το γεωπολιτικό (ελληνοτουρκικές εντάσεις).

Ο ίδιος πάντως είπε ότι κάποια στιγμή «θα απαιτηθούν δημοσιονομικές προσπάθειες», εκπέμποντας μήνυμα για λογισμένη χρήσης της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2021 και επαναφορά στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2022.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: