Παιχνίδια Μέρκελ για το φυσικό αέριο πίσω από τα ελληνοτουρκικά

Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 8η Σεπτεμβρίου…

Συγκεκριμένα το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης ανακοινώνει γενικό Lockdown από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στα καταστήματα εστίασης, θεωρώντας ότι η εστίαση «είναι το θύμα που πληρώνει τα σπασμένα».

Και αυτό συμβαίνει «με τις ευλογίες και του ανύπαρκτου, ουσιαστικά, συνδικαλισμού ανωτέρων και ανωτάτων βαθμίδων, που λειτουργώντας ως «υπάλληλοι» του κράτους, «κωφεύουν» μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, γίνεται λόγος για τις ΚΥΑ που… «άλλαζαν τη ζωή μας αλλά και τα φώτα μας, γι’ αυτό αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση».

Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α.

Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων,μείωση των ενοικίων, μείωση του ΦΠΑ σε φαγητό και καφέ, κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%, αλλά και θέσπιση ειδικού ταμείου «ανεργίας – αποζημίωσης» για τους επαγγελματίες «που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους».

»»» Χωρίς περιστροφές και αβάσιμες δικαιολογίες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, με άρθρο του εξηγεί ότι η ασφυξία στην αγορά, οφείλεται στην καταναλωτική άπνοια από την  έλλειψη χρημάτων.

«Αν και τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και επιχειρήσεων, με ρυθμίσεις, διευκολύνσεις, αναστολές και παρατάσεις, φαίνεται να απέτρεψαν μια ολοκληρωτική κατάρρευση της αγοράς… οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

»Οι επιδόσεις μάλιστα των εμπορικών επιχειρήσεων ήταν χειρότερες συγκριτικά με κάθε προηγούμενη περίοδο σε βάθος 10ετίας. Οι μισές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου εκτιμούν πως οι πωλήσεις τους υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων», σημειώνει.

«Η αβεβαιότητα από την κρίση υγείας και η εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας επηρέασε αρνητικά τις μετακινήσεις με ΜΜΜ, καθώς περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν μεγάλη συρρίκνωση της επισκεψιμότητας.

»Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν πως η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά την ψυχολογία των καταναλωτών, χαρακτηρίζοντάς την «συγκρατημένη έως φοβική». Οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις υποστήριξαν πως η πανδημία έχει επηρεάσει από μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους, υπό τις παρούσες συνθήκες», επισημαίνει.

Σύμφωνα με στοιχεία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η μεσαία τάξη καταβάλλει σήμερα το 51% των φορολογικών εσόδων, ενώ πριν από την κρίση κατέβαλε το 39,3%. Αντίστοιχα, οι εύποροι,καταβάλουν το 38,1% των φορολογικών εσόδων έναντι άνω του 50% που κατέβαλαν πριν από την οικονομική κρίση.

Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν είτε τη μετακίνηση νοικοκυριών σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, είτε τη μη καταγραφή τους στις στατιστικές, λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό, εγκατάλειψης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.

Πιο πρόσφατα, ιδίως από το 2016 και μετά, η υπερφορολόγηση εντάθηκε, με τη διατήρηση του αφορολόγητου σε υψηλά επίπεδα, απαλλάσσοντας έτσι από τη φορολογία μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και αυξάνοντας αναλογικά τη φορολογική επιβάρυνση των υπόλοιπων και ιδίως των συνεπών φορολογουμένων.

»»» Πρώτα μαράθηκαν τα λουλούδια στους …μπαξέδες του Μεγάλου Περιπάτου. Τώρα, ήρθε η ώρα να μαραθεί ο «ευρωπαϊκός» χλοοτάπητας στο συντριβάνι της Ομόνοιας, έργο-καύχημα του Κώστα Μπακογιάννη.

Ίσως να έφταιξε η ζέστη ή τα νερά από το πολυδιαφημισμένο συντριβάνι, το οποίο στην πρεμιέρα του συγκέντρωσε πλήθη οπαδών του δημάρχου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, λόγω κορονοϊού.

Εικόνα από Documento 

Διπλά στο γκαζόν με το καφεπράσινο χρώμα, βρίσκεται το γλυπτό της πλατείας, όπου λιμνάζουν τα νερά από το συντριβάνι, μαζί με σκουπίδια, κυπελλάκια και μπουκάλια. Ευρωπαϊκή εικόνα..

Όταν κατάλαβαν την γκάφα τους, έστειλαν και δεύτερο δελτίο Τύπου με το οποίο προσπαθούσαν να διορθώσουν το λάθος, γράφοντας: «Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, σε συνέντευξή του, το 2015, στο CNN, αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον ελληνικό εναέριο χώρο, της αναγνώρισε το δικαίωμα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα»…

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργος Κύρτσος.

»»» Την αντίφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που από τη μια ζητά από την Τουρκία αποκλιμάκωση της ένστασης, και από την άλλη έβαλε μπροστά νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, επισημαίνει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα ανακοίνωσε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Η Τουρκία την απειλεί με πόλεμο σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της διαμάχης για τα αποθέματα φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και αυτός είναι ο λόγος με τον οποίο η Αθήνα θεμελιώνει την απόφασή της».

Όπως παρατηρεί η Zeit «η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι διεκδικεί μια άδικη κατανομή φυσικού πλούτου. Και οι δύο χώρες έχουν στείλει τους στρατούς τους για ασκήσεις στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τέλη Αυγούστου είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του «δεν θα κάνει παραχωρήσεις» και επικαλέσθηκε τις νίκες των Σελτζούκων Τούρκων εναντίον των Βυζαντινών κατά τον Μεσαίωνα.»

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «βρίσκεται σε επαφή με φιλικές κυβερνήσεις για να ενισχύσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της (…)

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η βουτιά του ΑΕΠ στην Ευρώπη ήταν η πιο απότομη που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995.

Μεταξύ των κρατών-μελών, η πιο απότομη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ισπανία (-18,5%), στην Κροατία (-14,9%), την Ουγγαρία (-14,5%), την Ελλάδα (-14%), την Πορτογαλία (-13,9%) και τη Γαλλία (-13,8%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιοι από τους δείκτες του κύκλου εργασιών που φανερών τη μεγάλη καθίζηση της οικονομίας μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα περιοριστικά μέτρα κατάφεραν να επηρεάσουν αρνητικά τον τομέα μεταφορών (και) στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας παρατηρείται κατάρρευση τζίρων στον τομέα επικοινωνίας – ψυχαγωγίας, στην «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων» και στις «Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών».

»»» Αίσθηση προκαλεί η είδηση, την οποία δεν διαψεύδει το Βερολίνο, ότι παρασκηνιακά γίνεται κοινή προσπάθεια Γερμανίας-ΝΑΤΟ-Βρυξελλών για άνοιγμα διαλόγου σχετικά με το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Τόσο γερμανικά ΜΜΕ όσο και το πρακτορείο Bloomberg έγραψαν ότι μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη λόγω του «βέτο» που θέτει στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αιφνιδιαστικά δηλαδή και χωρίς να έχει γίνει νύξη για μια τέτοια εξέλιξη, το Βερολίνο ρίχνει στον χορό των δημοσιευμάτων και της έντασης, κάτι που μόνο η ίδια η Τουρκία τολμούσε μέχρι τώρα να απαιτήσει. Δηλαδή νομιμοποίηση μέσω διαλόγου των βλέψεών της στο φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

Προκαλεί όμως ερωτήματα το γεγονός ότι η διαρροή έρχεται μετά την «έκθεση ιδεών» του γγ του ΝATO κ. Στόλτενμπεργκ, που επίσης φωτογραφίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φέρεται να έχει συμπλεύσει με τη γραμμή Μέρκελ για αποφυγή, της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Μισέλ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την Αθήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δείξει διάθεση διαλόγου.

Στη φαρέτρα του εμπεριέχεται και η «ιδέα» της Γερμανίας ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου είναι τόσο πολύ ώστε να «γεμίσει» δύο αγωγούς προς την Ευρώπη. Ο ένας να περνάει μέσω Τουρκίας και ο άλλος από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω Ελλάδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: