Μειωμένο δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν χιλιάδες εργαζόμενοι

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 2α Σεπτεμβρίου…

Σύμφωνα με τη βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου το ΠΓΝ Λάρισας ζητάει 100.000€ από το ΓΝ Βόλου για 2.000 τεστ, τα οποία διενεργήθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα!!!

«Πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, το κόστος αγοράς του μοριακού αναλυτή και των αναλωσίμων για έξι μήνες ανέρχονται στα 178.000€», επισημαίνει η βουλευτής.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «σε μία κρίσιμη περίοδο για τη διαχείριση της πανδημίας, επικρατεί γραφειοκρατική παράνοια. Εφόσον λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό του ΠΓΝ Λάρισας, ας επιδοτηθεί απευθείας το νοσοκομείο αναφοράς από το Υπουργείο Υγείας για να σταματήσει αυτή η παράλογη και άκρως γραφειοκρατική συζήτηση».

»»» Η κυβέρνηση παγώνει αναδρομικά εκατοντάδες ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή, μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Πρόκειται για άρθρο που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο 33 σελίδων του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο δόθηκε χτες σε διαβούλευση. Μάλιστα η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνει και ποινικές υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο ακροατήριο.

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην αιτιολογική του έκθεση επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό του μελτεμιού, έχει τεθεί το όριο των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα, που θεωρείται η μέγιστη ριπή ανέμου, η οποία καταγράφεται στον μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο. Η ημέρα με τη μεγαλύτερη ριπή που έχει καταγραφεί, ήταν στις 21/08/2010,  με ταχύτητα 79 km/h.

Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, κατά τα 12 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες, το 2014 (αρνητικό ρεκόρ – η χρονιά με τα λιγότερα μελτέμια), έως 47 ημέρες το 2016 (τα περισσότερα).

Το 2020 στη διάρκεια του θερινού διμήνου, παρά μία ήμερα θα ισοφαριζόταν το ρεκόρ του 2016, καθώς ήταν 46  οι ημέρες που οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 km/h. Τον φετινό Ιούλιο ο αριθμός των ημερών με μελτέμι ήταν 26, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 12 ετών, ενώ τον Αύγουστο ισχυρό μελτέμι έπνεε στο Αιγαίο στις 20 από τις 31 ημέρες του μήνα.

»»» Πριν λίγες ημέρες μια τεράστια φάλαινα φυσητήρας έκανε …βόλτες στη Μάνη, ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για παράξενα, άγνωστα και πολλές φορές τοξικά ψάρια, τα οποία κατέκλυσαν τις ελληνικές θάλασσες, αλλάζοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το θέμα είναι πώς βρέθηκαν στη Μέσογειο, και σε ό,τι μας αφορά άμεσα, στο Αιγαίο, ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο, ο μονόχειρος, η ακανθόπερκα, η κορνέτα ή το ριγέ γατόψαρο, μερικά από τα οποία συναντώνται, συνήθως, στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι να εισέβαλαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, αναζητώντας ζεστές θάλασσες, όπως έχουν γίνει οι δικές μας, και η εισβολή τους ξεκίνησε το 2010, όταν τα πρωτοείδαν ψαράδες.

Αυτή τη στιγμή 1.000 ξενικά είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, 650 είδη έχουν ήδη βιώσιμους πληθυσμούς, ενώ τα 100 από αυτά είναι «εισβολικά» και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλλά και την αλιεία.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας προβληματικός παράγων είναι κι η αύξηση της κινητικότητας των πλοίων στις θάλασσες, αλλά και του έρματος που αυτά μεταφέρουν. Παράλληλα οι ανθρώπινες επιβαρύνσεις , όπως η υπεραλίευση και η ρύπανση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ευδοκιμούν πολλά ξενικά είδη.

Τα τελευταία στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος», αποδεικνύουν ότι έως την 24η Αυγούστου είχαν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 245 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Οι αντίστοιχες εκπομπές για ολόκληρο το 2019 ήταν 181 μεγατόνοι. Ο δρ Μαρκ Πάρινγκτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του «Κοπέρνικου», επισημαίνει ότι οι φετινές δασικές πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου αλλάζουν τα δεδομένα.

Τον Ιούνιο, η ρωσική υπηρεσία εναέριας δασοπροστασίας ανέφερε ότι 13,6 εκατ. στρέμματα δασών καίγονταν σε περιοχές όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είχαν πρόσβαση.

Το περασμένο καλοκαίρι, εξάλλου, οι πυρκαγιές εκεί ήταν τόσο εκτεταμένες, ώστε δημιούργησαν νέφος καπνού και τέφρας μεγαλύτερο από την επιφάνεια εδάφους της ΕΕ.

»»» Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πλέον εδώ, και στην Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις ειδικών για τους μαζικούς θανάτους ψαριών στις λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, αλλά και στον ποταμό Κομψάτο τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς, όπως κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια…

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου.

Από την άλλη, η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό Κομψάτο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα.

Ενδεχομένως, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας να προκάλεσε αύξηση της περιεκτικότητας σε αλάτι. Τα κυπρινοειδή  είναι πολύ ευαίσθητα σε περιεκτικότητα αλατιού στο νερό πάνω από 1‰.

Αυτό αποκάλυψε απροκάλυπτα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «πήρε το ρίσκο» και άνοιξε τα σύνορα στους Σέρβους τουρίστες, άσχετα αν στη χώρα τους υπήρχε έξαρση της επιδημίας, «επειδή υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ των λαών»!

Ουσιαστικά, παραδέχτηκε ότι τα κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά με τους Σέρβους αποτέλεσαν αιτία έκθεσης σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με πιθανή μετάδοση του ιού.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως αιτία για την έξαρση του κορονοϊού δεν είναι ο τουρισμός, αλλά η χαλαρότητα των πολιτών και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να χτυπά τον κλάδο.

Βέβαια, σε άλλη αποστροφή του, ο υπουργός επισήμανε τις λεπτές ισορροπίες που κλήθηκε να τηρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να συνδυαστεί το άνοιγμα του τουρισμού με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

»»» Αστυνομικοί εμπλέκονται στις μισές, σχεδόν, υποθέσεις διαφθοράς, όπως αποκαλύπτει η ετήσια απολογιστική έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (ΥΕΥΣΑ) για το 2019.

Η σύνταξή της ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και στις σελίδες της επισημαίνεται ότι η υπηρεσία δέχθηκε το περασμένο έτος 1.113 καταγγελίες, από τις οποίες το 43,9%, στρέφονταν κατά αστυνομικών, το 27,6%, , κατά δημοσίων υπαλλήλων και το 11,6% κατά στελεχών του Λιμενικού.

Για τους ενστόλους, οι έρευνες αφορούσαν τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της πρόκλησης σωματικών βλαβών, της απειλής και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου αντίστοιχα, τα αδικήματα της δωροληψίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος.

Το 2019 οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν διώξεις εις βάρος 176 κατηγορουμένων, έπειτα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Από το σύνολο των διωκομένων, 47 ήταν αστυνομικοί (52%), 35 υπάλληλοι του Δημοσίου (12%), 5 στελέχη του Λιμενικού, 3 της Πυροσβεστικής και οι υπόλοιποι ιδιώτες.

Στον περισσότερο διεφθαρμένο τομέα του Δημοσίου αναδεικνύεται η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεντρώνει το 38,3% των καταγγελιών. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας (15,7%), οι υπάλληλοι υπουργείων (10,3%), οι εργαζόμενοι στον τομέα της Δικαιοσύνης (9,4%) κ.ά.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζεται να ζητήσει «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ με το ερώτημα εάν πρέπει να καταβληθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων.

Το αίτημα θα υποβάλει ο ΕΦΚΑ, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα συζητηθεί και θα κριθεί, την ώρα που η προθεσμία της παραγραφής τρέχει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργατολόγων, με την νέα προσφυγή στο ΣτΕ, το υπουργείο Εργασίας θέλει να κερδίσει χρόνο και να ξεπεραστεί ενδεχομένως η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποφύγει την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών των συντάξεων.

»»» Οι αλχημείες του υπουργείου Εργασίας για να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων, συνεχίζονται στο ψαλιδισμένο δώρο Χριστουγέννων, εκείνων που βρέθηκαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων ολόκληρο, με αναλογία εργοδότη και κράτους, αλλά το ποσό θα προκύπτει με βάση τις αποδοχές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που παίρνει μισθό 800 ευρώ, λόγω της αναστολής σύμβασης, δεν θα πάρει δώρο 800 ευρώ, αλλά τα 534 ευρώ που έπαιρνε το διάστημα αυτό, καθώς ο μισθός που θα υπολογιστεί, θα είναι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Επίσης, για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί ή που θα ενταχθούν, στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το δώρο Χριστουγέννων θα βγει πάλι αναλογικά, υπολογιζόμενο επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, η οποία ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: