Υποχρεωτικές υπερωρίες, χωρίς αμοιβή, θα κάνουν όσοι μπαίνουν σε καραντίνα!!!

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 1η Σεπτεμβρίου…

Αντίθετα με τα lockdown που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αρχές της Σουηδίας δεν περιόρισαν τους κατοίκους και διατήρησαν ανοικτά καφέ, μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις, ζητώντας από τον καθένα «να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο απολογισμός της στρατηγικής είναι αμφισβητήσιμος: με 84.000 κρούσματα και 5.800 νεκρούς η Σουηδία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία του κορονοϊού ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Όμως, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρείται άνοδος των νέων κρουσμάτων του covid-19, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο, τα στοιχεία για τη Σουηδία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων από τον Ιούνιο.

Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Σουηδίας για τη διαχείριση της πανδημίας, προτιμά να υπογραμμίζει τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά τη βελτίωση των συνθηκών στους οίκους ευγηρίας, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εφαρμογή της τηλεργασίας.

Ο επιδημιολόγος εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του μένει να αποδειχθεί, ενώ τονίζει ότι όποιος φορά μάσκα ενδέχεται να μολυνθεί εφόσον δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.

»»» «Τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού είναι 50 φορές περισσότερα από τα ημερήσια που ανιχνεύονται», υποστήριξε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι «έχουμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού, μεγαλύτερη απ’ όσο έχει εκτιμηθεί».

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού είναι πολύπλοκα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμιτζάκης προσθέτοντας πως άλλο πρόβλημα αναφορικά με τον κορονοϊό είχαμε την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου, όταν και γέμιζαν οι ΜΕΘ και τα νοσοκομεία, άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε τώρα».

Όπως είπε, «σήμερα το ζητούμενο είναι να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού και πιθανότατα, εντελώς, άλλα προβλήματα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα».

Όπως αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τέτοια, και ακόμη χειρότερη καταστροφή, καθώς δεν υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας, ενώ στο πίσω ανατολικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου, δεν είχε γίνει αποψίλωση και υπήρχαν ξερά χόρτα.

Παράλληλα, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μία πιθανή πυρκαγιά.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει ούτε σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στο συγκεκριμένο «τυφλό τόξο», που ξεκινά από το Ανάκτορο των Μυκηνών και καταλήγει στον Θολωτό Τάφο του Ατρέως.

Όλες αυτές οι πληροφορίες σαφώς έρχονται σε αντίθεση με την παράγραφο της ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού, που αναφέρει ότι οι Μυκήνες σώθηκαν, «χάρη στη ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης»…

»»» Θα βρεθούμε σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι, «έχουμε μία υγειονομική κρίση που αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Έχουμε μία οικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μπορέσει να διαχειριστεί της επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα» επισήμανε πώς «οι κοινωνικοί δείκτες έχουν ήδη επιδεινωθεί δραματικά και πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ανασφάλεια είναι γενικευμένη» και πως «ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών».

Παράλληλα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κινείται διαρκώς με επικοινωνιακά εφευρήματα που διαρκούν μόνο λίγες ώρες.

Επισήμανε δε πως λόγω των κυβερνητικών χειρισμών σημειώθηκε το εξής παράδοξο: «το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να αφήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εν τέλει βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο»…

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «ο μοναδικός στόχος και γνώμονας της στάσης του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων, παλινωδιών και αποφάσεων ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη, Αυτό δεν είναι έντιμο».

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει όλα τα επιδόματα που έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για δύο μήνες, όπως έγινε και τον Μάιο.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην επιδότηση της εργασίας. Το ένα είναι προσωρινή ανακούφιση, το άλλο είναι η πραγματική λύση. Ανοίξαμε πέντε προγράμματα με 29.500 θέσεις εργασίας που επιδοτούν στο 75% το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας για τους ανέργους. Μέχρι τώρα έχουμε αιτήσεις για τις μισές θέσεις εργασίας από επιχειρήσεις» συμπλήρωσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης.

»»» Διπλάσιο από τον μέσο όρο των κρατών της Ευρωζώνη είναι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, που έφτασε το 17,9% τον Μάιο, από 15,7% τον Απρίλιο. .

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία ήταν 37,5% τον Μάιο, από 32,6% τον Απρίλιο. Το ποσοστό της ανεργίας στους άνδρες ήταν 13,3% αυξημένο από το 13,1% του Απριλίου, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ήταν 21,8% το Μάιο από 18,8% τον Απρίλιο του 2020.

Αντίθετα στο 7,9%, ήταν η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2020, από 7,7% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό ήταν 7,2% τον Ιούλιο, από 7,1% τον Ιούνιο.

Η Eurostat εκτιμά ότι 15,184 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,793 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ ήταν οι άνεργοι τον Ιούλιο του 2020.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 336.000 στην ΕΕ και κατά 344.000 στην Ευρωζώνη. Τον Ιούλιο του 2020, 2,906 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25) ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 2,338 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

«Η ημέρα που θα νικήσουμε την πανδημία δεν είναι απαραιτήτως (η ημέρα που θα βρεθεί) το εμβόλιο. Θα είναι όταν μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, και αυτό μπορεί να είναι αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλούγκε.

Όταν ρωτήθηκε αν αναμένει την επιστροφή lockdown σε εθνικό επίπεδο, σε κάποιες χώρες, τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων, ο ίδιος απάντησε: «Όχι». «Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τοπικά lockdown», επεσήμανε.

»»» Με έως και 3 ώρες επιπλέον απασχόληση την ημέρα, κατά την επιστροφή τους στην εργασία, θα αναπληρώνουν τον χρόνο που τίθενται σε καραντίνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέπει διάταξη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, ο εργαζόμενος δεν θα δικαιούται καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία, κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία!

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη.

Όμως, με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: