Ποιες μειώσεις φόρων για το 2021;

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 27η Αυγούστου…

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η βρετανική οικονομία φαίνεται ότι οδήγησε την ύφεση στον χώρο των πλουσιότερων χωρών των G7 καταγράφοντας πτώση 20,4%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με ύφεση 13,8%, υπερδιπλάσια από την ύφεση «μόλις» κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο.

Η ύφεση στην Ιταλία έφθασε στο 12,4% από 5,4% αντιστοίχως, στον Καναδά στο 12% από 2,1% και στη Γερμανία στο 9,7% από 2%, ενώ για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία.

Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 3,6% και 3,2% στο πρώτο τρίμηνο.

»»» «Τρύπα» 15,1% στα έσοδα, με πρωτογενές έλλειμμα 7,463 δισ. ευρώ και βουτιά τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τις κυριότερες κατηγορίες ειδικών φόρων, παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο επτάμηνο παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 10,915 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23,841 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,231 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του lockdown.

Σύμφωνα με εκείνους που κάνουν συχνά μπάνιο στην περιοχή, τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο παρατηρείται ανά διαστήματα, με τα νερά να πρασινίζουν, ξαφνικά, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται και αφροί στην επιφάνεια της θάλασσας.

Το Λιμεναρχείο έκανε επιτόπιο έλεγχο, αλλά δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο, αφού το νερό είχε το φυσιολογικό χρώμα του.

Οι λιμενικοί, πάντως, ζήτησαν από τους λουόμενους να τους ενημερώσουν, εάν παρουσιαστούν ανάλογες εικόνες στο μέλλον, για να διαπιστωθεί η αιτία της αλλαγής του χρώματος.

»»» Η περιουσία των 21 πλουσιότερων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αυξήθηκε κατά περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η κορονο-κριση, σύμφωνα με έκθεσή της Oxfam.

Η ΜΚΟ κάνει και έναν παραλληλισμό, καθώς το ποσό που αποθησαύρισαν οι μεγιστάνες αυτοί, είναι διπλάσιο από τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μετά την έκρηξη που κατέστρεψε ολόκληρες συνοικίες της,.

Η Oxfam επισημαίνει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού επιτείνει τις ανισότητες στην περιοχή, καθώς ακόμη 45 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια.

«Η πανδημία εξέθεσε τις βαθιές ανισότητες και τις τεράστιες αποτυχίες των οικονομικών μας συστημάτων, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην περιφέρεια χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση υγείας ή δυνατότητα περίθαλψης, χωρίς κανένα είδος κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο Νάμπιλ Άμπντο, από τους βασικούς συμβούλους της Οργάνωσης.

Η ΜΚΟ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της περιφέρειας να «δράσουν γρήγορα, να αυξήσουν τα έσοδά τους για να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας», επιβάλλοντας φόρο στις μεγάλες περιουσίες.

Η πρόταση έγινε από το ισχυρότερο εργατικό συνδικάτο της Γερμανίας, το IG Metall, με 2,3 εκατ. μέλη-εργαζόμενους στον τομέα του μετάλλου, της αυτοκινητοβιομηχανίας κι άλλων κλάδων της βαριάς βιομηχανίας.

Η τετραήμερη εργασία μπορεί να αποτελεί «την απάντηση σε διαρθρωτικές αλλαγές σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μπορεί να διατηρηθούν αντί να χαθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Γιοργκ Χόφμαν.

Να σημειωθεί ότι στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας απασχολούνται 830.000 άτομα και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας.

»»» Καραντίνα επί πληρωμή είναι το νέο μέτρο που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Βρετανίας, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού και αφορά αυτούς που έχουν χαμηλά η εισοδήματα.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιοι πολίτες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λείψουν από τη δουλειά τους, αποφεύγουν να συμμορφωθούν με την υγειονομικές οδηγίες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που εξετάζονται και είναι θετικοί στον covid19 θα λαμβάνουν 130 στερλίνες (περίπου 145 ευρώ) για την περίοδο 10 ημερών που θα θέτουν τον εαυτό τους σε καραντίνα. Άλλα μέλη του νοικοκυριού τους, τα οποία θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, θα δικαιούνται 182 στερλίνες (περίπου 203 ευρώ).

Τα χρήματα αυτά θα διατίθενται σε ανθρώπους που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Το σχέδιο θα δοκιμαστεί πρώτα στο Μπλάκμπερν, το Πεντλ και το Όλνταμ, όπου είχαν επιβληθεί τοπικές καραντίνες λόγω των υψηλών ποσοστών κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα». Ως εκ τούτου, «τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία».

Ο καθηγητής, μίλησε για μία συσκευή που έχουν κατασκευάσει στο πανεπιστήμιο, η οποία δύναται να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Η συσκευή αυτή όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

»»» Με πανηγυρικό τρόπο και καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 μίλια, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Η στάση του αυτή ωστόσο αποτελεί μια θεαματική κυβίστηση, αφού πριν από δύο χρόνια ως αντιπολίτευση, τόσο ο Κυριάκος Μητοστάκης, όσο και το κόμμα του, αντιδρούσαν έντονα στις σχετικές πρωτοβουλίες τής τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς, αποχωρώντας τον Οκτώβριο του 2018 από το υπουργείο Εξωτερικών είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.

Οι Γ. Κουμουτσάκος, Ντόρα Μπακογιάννη και Αδ. Γεωργιάδης ήταν τρία από τα πολλά στελέχη της Ν.Δ. που είχαν κάνει τότε σκληρές απορριπτικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι δίνουμε επιχειρήματα στην Τουρκία…

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά στον κόσμο επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων ή τις καραντίνες που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, καθώς οι διαφορές που υπήρχαν όσον αφορά την τηλεκπαίδευση από ήπειρο σε ήπειρο είναι κραυγαλέες.

Η έκθεση της UNICEF στηρίζεται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 100 χώρες και όσον αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Την ίδια ώρα ακόμη και για τα παιδιά που είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, η σχολική τους εκπαίδευση μπορεί να γινόταν υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω των πιέσεων από τις διάφορες δουλειές που θα έπρεπε να γίνουν στο σπίτι, της τηλεργασίας ή της έλλειψης υποστήριξης στην χρήση των εργαλείων της πληροφορικής.

»»» Μπορεί η ΝΔ να κέρδισε τις εκλογές με παντιέρα τη μείωση των φόρων, ωστόσο, οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, διαψεύδονται από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.

«Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ως αιτία επικαλέσθηκε τη βαθιά ύφεση, την εκτόξευση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 11,7 δισ. ευρώ, στο επτάμηνο και του δημοσίου χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ, που δεν επιτρέπουν άλλες απώλειες κρατικών εσόδων.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως «στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό -όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μείωση του φόρου εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του ΦΠΑ στην εστίαση σε μόνιμη βάση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: