Οικονομία Λατινικής Αμερικής φέρνει η κυβέρνηση με το «σχέδιο Πισσαρίδη»

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώνεται η 24η Αυγούστου…

»»» «Κάθε εκατοστό στο τείχος του Έβρου αυξάνει τα κέρδη των δουλεμπόρων στα παράλια», τονίζει το ΜέΡΑ25, εμφράζοντας την έντονη αντίδρασή του στην επέκταση του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η «πίσω από την απρόσωπη τεχνοκρατική διατύπωση της ενημέρωσης του κ. Χρυσοχοΐδη (περί προσθήκης στο τείχος), απουσιάζει το πραγματικό διακύβευμα, ότι κάθε εκατοστό που προστίθεται στο τείχος του Έβρου, αυξάνει τα κέρδη των διακινητών στα παράλια».

Και υπογραμμίζει ότι, «αυξάνοντας τις βάρκες με περισσότερους ανθρώπους που πνίγονται στη θάλασσα, αναγκάζοντας τους λιμενικούς μας, κατόπιν αφόρητων άνωθεν πιέσεων της πολιτικής ηγεσίας, να προβαίνουν σε παράνομες επαναπροωθήσεις έναντι κάθε έννοιας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για το άσυλο και τη μετανάστευση».

Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.

Επικεφαλής του COVAX είναι η συμμαχία εμβολίων GAVI, ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI) και είναι σχεδιασμένος, ώστε να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως σε εμβόλια κατά της COVID-19 όταν θα έχουν αναπτυχθεί και θα έχει εγκριθεί η χρήση τους.

Αυτή τη στιγμή καλύπτει εννέα υποψήφια εμβόλια COVID-19 και σκοπός της είναι να εξασφαλίσει προμήθειες και διανομή 2 εκατομμυρίων δόσεων σε όλες τις χώρες που γίνονται μέλη του προγράμματος έως τα τέλη του 2021.

»»» 17, 19 και 50 ευρώ ή και καθόλου χρήματα, ήταν η ενίσχυση για τους εργαζόμενους του επισιτισμού-τουρισμού για την αναστολή της εργασίας τους όλο το καλοκαίρι, αντί του επιδόματος των 534 ευρώ!!!

Αυτό καταγγέλλει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση απέναντι στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού και των ξενοδοχείων».

Όπως αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου, «το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο άφησε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους με μηδενικό εισόδημα ολόκληρο το καλοκαίρι, αλλά ήρθε, στα τέλη Αυγούστου πια, και αντί για το πενιχρό επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ, για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, είτε τους κατέβαλε ποσά της τάξης των 17, 19 και 50 ευρώ, είτε δεν τους κατέβαλε τίποτα.

»Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις, γιατί δεν κατέβαλε ολόκληρο το πενιχρό επίδομα αναστολής -το οποίο μάλιστα καθυστέρησε 2 και 3 μήνες- αλλά αντί αυτού κατέθεσε στους λογαριασμούς των εργαζομένων εξευτελιστικά ποσά».

Σύμφωνα με πηγές του τουριστικού κλάδου, αλλά και εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό για ολόκληρο το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. έναντι 18,2 δισ. το 2019.

Η έλλειψη αυτών των 15 δισ. σε συνδυασμό με τις πολλαπλασιαστικές ωφέλειες που θα είχαν στην οικονομία, είναι η κυρία οδός, μέσω της οποίας η κορονο-κρίση χτυπά το ελληνικό ΑΕΠ.

Ηδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο εποχικά είναι και το πλέον αδύναμο, οι εισπράξεις από το εξωτερικό υποχώρησαν από 5,4 δισ. πέρυσι σε μόλις 678 εκατ.

Ενας σημαντικός αριθμός των περίπου 5.000 ξενοδοχείων (σε σύνολο 10.000), που λειτούργησαν το φετινό καλοκαίρι έχει αρχίσει να κλείνει ή να εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβάσει ρολά, με τους περισσότερους ξενοδόχους να ανακοινώνουν  πως θα βάλουν λουκέτο στα τέλη Αυγούστου.

»»» Μια άλλη εικόνα από αυτήν που δίνουν στην Ελλάδα οι κρατικοί λειτουργοί, αναφορικά με την ανάλυση της διασποράς του κορονοϊού τον Αύγουστο, παρουσιάζει το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές και διερωτάται κανείς γιατί οι Έλληνες ειδικοί έχουν τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων με έναν παγκόσμιο οργανισμό. Είναι απορίας άξιο, γιατί στη χώρα μας παρουσιάζεται η εικόνα μιας απλής έξαρσης, ενώ στο εξωτερικό μιλούν για επέλαση του κορονοϊού.

Το Ινστιτούτο Υγείας προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων άνω των 300 καθημερινά, μέσα στις επόμενες ημέρες, και υπέρβαση του ορίου των 10.000, συνολικά, κρουσμάτων στις 29 Αυγούστου ή και μία ημέρα νωρίτερα.

Παράλληλα, προσδιορίζει ότι ο δείκτης R0 για την διασπορά του ιού είχε φτάσει στην χώρα μας στις αρχές Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η αύξηση των κρουσμάτων στο 1,75, δηλαδή ο κάθε φορέας του ιού μόλυνε σχεδόν δύο ακόμη άτομα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωναν που για τον Αύγουστο οι Έλληνες ειδικοί, οι οποίοι έδιναν τον δείκτη λίγο πάνω από το 1…

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η «Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού» (ΕΑΑΣ), η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις αυτές, και η οποία υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ.

Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς, με τον Λευτέρη Κρέτσο του ΣΥΡΙΖΑ να διερωτάται «. «Γιατί οι εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ δεν εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ελλ. Στρατού; Γιατί για πρώτη φορά ένας Υφυπ. Εθνικής Αμυνας συμμετέχει στη γιορτή μίσους της ΕΑΑΣ εκπροσωπώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό»;

Ως «απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη» χαρακτήρισε το ΚΚΕ τη «συμμετοχή του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, σε αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, στον Γράμμο και στο Βίτσι, η οποία μάλιστα διανθίζεται με φρασεολογία από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών.

Και το ΜέΡΑ25 πήρε θέση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μ. Κριθαρίδη, να δηλώνει πως: «Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου και για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει επισήμως σε “γιορτές μίσους” στο Γράμμο διά του υφυπουργού Αμυνας Αλκ. Στεφανή. Πρόκειται για “γιορτές”, στις οποίες όχι μόνο συμμετέχουν αλλά και δίνουν τον τόνο “σοβαρά” και μη ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα».

Τέλος, η ΛΑΕ ζήτησε και αυτή να «ανακληθεί αμέσως η εκπροσώπευση του πρωθυπουργού στην αντικομμουνιστική εκδήλωση στο Γράμμο και στο Βίτσι» ως «απαράδεκτη και επικίνδυνη», αν και, όπως τονίζει «η αποδοχή της πρόσκλησης θα τον ακολουθεί πάντα στο πολιτικό του βίο».

»»» Ως εφαλτήριο για τη μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε αυτές που έχουν τα χαρακτηριστικά χωρών της Λατινικής Αμερικής, θεωρεί ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, την στρατηγική επιλογή του «σχεδίου Πισσαρίδη».

Όπως δηλώνει σε συνέντευξη του, το σχέδιο αυτό «αποτελεί μία οπισθοδρομική επιλογή, με την έννοια της προσέλκυσης «άνευ όρων» ξένων επενδύσεων, σε εισοδηματικές, εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες ασιατοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

»Είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο «της άνισης ανάπτυξης», με το οποίο οι ανεπτυγμένες χώρες και οι επιχειρήσεις τους, αξιοποιώντας τις υποδομές, τους ενεργειακούς, τους παραγωγικούς, τους εργασιακούς και κοινωνικούς πόρους των χωρών υποδοχής, μεταφέρουν πλούτο στις επιχειρήσεις και στις χώρες τους από την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συγκεκριμένων χωρών».

Παράλληλα, εκτιμά ότι «η προοπτική του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της αναπαραγωγικής καθίζησης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2020, λόγω κορονο-κρίσης, θα οδηγήσει σε «διακοπή λειτουργίας τουλάχιστον 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με απώλεια 190.000 θέσεων εργασίας και επίπεδο στατιστικής ανεργίας κατά το 2020 από 21,3% έως 22,1% (1.020 εκατ. άτομα από 819.000 και 17,3% το 2019)».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: