«Καρκινογόνο το νέφος στη Μεταμόρφωση, έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή»

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώνεται η 21η Αυγούστου…

Γενική αρχή των σχεδιασμών το υπουργείου Εργασίας είναι η εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για όσο διάστημα παρουσιάζονται πολλά νέα κρούσματα.

Ερωτηματικό παραμένει, η δυνατότητα ελέγχου των υπερωριών στις οποίες υποχρεώνονται οι τηλεργαζόμενοι, χωρίς να τις πληρώνονται.

Σύμφωνα με καταγγελίες στα εργατικά συνδικάτα, κατά την εργασία από το σπίτι εργάζονται περισσότερες ώρες, πέραν του κανονικού ωραρίου, αλλά χωρίς να δηλώνονται στην Εργάνη οι υπερωρίες τους, όπως συμβαίνει όταν είναι στα γραφεία των επιχειρήσεων.

»»» Τα πάνω κάτω φέρνει στη γεωργική παραγωγή η κλιματική αλλαγή, καθώς το όλο και πιο ζεστό κλίμα αναγκάζει τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ή να αλλάξουν καλλιέργειες στα χωράφια τους.

Όπως καταδεικνύει έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΕΕΑ, ήδη σήμερα οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση και η λειψυδρία, έχουν αλλάξει σημαντικά τις συνθήκες παραγωγής σε αροτραίες καλλιέργειες. Αυτό ισχύει ειδικά για φυτά της Μεσογείου, όπως η ελιά και τα οινοστάφυλλα.

Στον ευρωπαϊκό βορρά, αντίθετα, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να ωφελήσει την αγροτική παραγωγή, καθώς οι μεγαλύτερες περίοδοι βλάστησης, σε συνάρτηση με τις μικρότερες περιόδους ψύχους, θα μπορούσαν να ευνοήσουν την καλλιέργεια νέων φυτών και ειδών.

Για παράδειγμα στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας της βόρειας Γερμανίας ορισμένοι αγρότες καλλιεργούν βερίκοκα και νεκταρίνια, που ως γνωστόν αγαπούν τη ζέστη.

Η δε οινοπαραγωγή, η οποία επικεντρωνόταν μέχρι πρότινος στις ηλιόλουστες χώρες του νότου, όπως την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, καταγράφει πλέον σημαντική άνθηση και στο βορρά, όπως στη Δανία, τη Μεγάλη Βρετανία ή ακόμη και στη Σουηδία.

Η μήνυση έγινε μετά από καταγγελίες και δημοσιεύματα ότι αποκρύπτονταν τα κρούσματα κορονοϊού, που εντοπίζονταν, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωσή μας για την πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αύξησή τους, ότι δεν ελήφθη κανένα έκτακτο μέτρο προς προειδοποίηση και αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού τονίζουν ότι «η Πάρος και η Αντίπαρος, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες μας, καλούμαστε να πληρώσουμε ένα τεράστιο κόστος και στην υγεία μας και στην οικονομία μας.

»Ένα κόστος που θα ήταν ασύγκριτα μικρότερο εάν μας είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα, εάν δεν είχαν συγκαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβαινε στα νησιά μας εδώ και τόσες εβδομάδες».

»»» Η κορονο-κρίση απειλεί, επιπλέον, 100 εκατ. ανθρώπους με ακραία φτώχεια, υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ «ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί», τόνισε ο πρόεδρος της ο Ντέιβιντ Μαλπάς, εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει πολύ.

Αυτό καθιστά «επιτακτική» ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών, έκρινε ο Μαλπάς, πηγαίνοντας έτσι πιο μακριά από τις εκκλήσεις να παραταθεί το μορατόριο, το οποίο κηρύχθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.

Το 2015, τη χρονιά κατά την οποία είχε γίνει η πιο πρόσφατη εκτίμηση, προ κορονοϊού, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όμως η ακραία φτώχεια — το να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα — δεν παύει να αυξάνεται αφότου άρχισε η πανδημία.

Η επιδείνωση οφείλεται στον συνδυασμό της καταστροφής θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και στις δυσκολίες των αλυσίδων εφοδιασμού, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα.

Τη διάθεση των μασκών αναλαμβάνουν οι τοπικές αρχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, και «θα υπάρξει ειδική έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 15,2 εκατομμυρίων ευρώ, προς όλους τους δήμους».

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είπε ότι «η χρήση της μάσκας στα σχολεία θα είναι υποχρεωτική μόνο στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στους εξωτερικούς θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός. Στα διαλείμματα, όπως και την ώρα της Γυμναστικής, δεν θα χρειάζεται».

Όπως έχει ήδη δηλώσει η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις ακόμη και στο νηπιαγωγείο, σύμφωνα και με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας…

»»» Σκληρή ανακοίνωση για τους χειρισμούς των αρμοδίων στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, εξέδωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιου είδους εργοστάσια ή αποθήκες με ελαστικά, πλαστικά κλπ, δεν θα πρέπει να λειτουργούν κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Η ΕΑΕ, τονίζει ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος με εξαιρετικά καρκινογόνες ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες θα είχε γίνει εκκένωση των περιοχών, καθώς «η προστασία της υγείας του πληθυσμού δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά απαιτεί και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό και κοινωνική συμμετοχή».

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα είναι ότι η πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιείχε μεγάλες ποσότητες διοξινών, χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες».

Η ΕΑΕ αναφέρει επίσης ότι «βιοτεχνίες ή βιομηχανίες με υλικά που μπορούν να προκαλέσουν έκλυση τοξικών ουσιών σε περίπτωση ατυχήματος, πρέπει να λειτουργούν με ειδικά αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και υπό τον αυστηρό τακτικό έλεγχο του κράτους. Εάν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις για την περίπτωση του εργοστασίου των πλαστικών στη Μεταμόρφωση, πρέπει να αποτελέσει θέμα προς διερεύνηση από τις αρχές».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: